Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενεργειακή κρίση - Γιατί η Ρωσία τιμωρεί την Μολδαβία - Αρνείται τις κατηγορίες το Κρεμλίνο

Ενεργειακή κρίση - Γιατί η Ρωσία τιμωρεί την Μολδαβία - Αρνείται τις κατηγορίες το Κρεμλίνο
Η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom μείωσε τις προμήθειες κατά 30% προς τη Μολδαβία και ζήτησε υπερδιπλάσιους όρους για να διατηρήσει τις ροές
Η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom πρότεινε στη Μολδαβία να προσαρμόσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της με την ΕΕ και να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς ενέργειας που συμφωνήθηκαν με τις Βρυξέλλες, με αντάλλαγμα φθηνότερο φυσικό αέριο για τη χώρα.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η πρώην Σοβιετική δημοκρατία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει αρκετές προμήθειες για να ξεπεράσει τη χειμερινή κρίση φυσικού αερίου.
Η Gazprom, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, μείωσε τις προμήθειες στη Μολδαβία κατά 30% τον περασμένο μήνα, μετά το τέλος μιας μακροπρόθεσμης σύμβασης και ζήτησε υπερδιπλάσιους όρους από τους προηγούμενους για να διατηρήσει τη ροή του φυσικού αερίου.
Σε διαπραγματεύσεις που έγιναν αυτό τον μήνα, η Gazprom είπε σε Μολδαβούς αξιωματούχους ότι θα μείωνε την τιμή, εάν η χώρα ήταν έτοιμη να τροποποιήσει τη συμφωνία αφορολόγητου εμπορίου με την ΕΕ, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.
Η Gazprom ήθελε επίσης η Μολδαβία να καθυστερήσει την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ που απαιτούν την απελευθέρωση των αγορών φυσικού αερίου και τη δυνατότητα μεγαλύτερου ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Δύο άτομα που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες είπαν ότι το Κρεμλίνο είδε τις διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής διευθέτησης με τη Μολδαβία, μετά την ανάληψη καθηκόντων της προέδρου Maia Sandu πέρυσι και αφότου το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της σημείωσε συντριπτική νίκη στις εκλογές τον Ιούλιο.

Η Ρωσία αρνείται ότι εκβίασε πολιτικά τη Μολδαβία στις συνομιλίες για το φυσικό αέριο

Το Κρεμλίνο διέψευσε το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom χρησιμοποιούσε τις συνομιλίες για το φυσικό αέριο με τη Μολδαβία για να αποσπάσει πολιτικές παραχωρήσεις, δηλώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν καθαρά εμπορικές.
Το συμβόλαιο φυσικού αερίου που έχει υπογράψει η Μολδαβία με την Gazprom έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου και οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν έκτοτε σε μια νέα τιμή και άλλες λεπτομέρειες μιας νέας συμφωνίας.
Η Μολδαβία, η οποία διεξάγει σήμερα νέες συνομιλίες με την Gazprom, είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα, ενώ πολλές μονάδες παραγωγής έχουν αρχίσει να λειτουργούν χρησιμοποιώντας μαζούτ.
Η Gazprom έχει δηλώσει ότι θα αναστείλει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη Μολδαβία εάν δεν πληρωθεί για τις προηγούμενες προμήθειες και δεν υπογραφεί σύμβαση για τον Δεκέμβριο, είχε μεταδώσει το Σάββατο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.
Η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πρόσωπα που τήρησαν την ανωνυμία τους αλλά ενήμερα για τις συνομιλίες, είχε γράψει χθες Τρίτη, ότι η Gazprom προσέφερε στη Μολδαβία μια πιο συμφέρουσα από άποψη κόστους συμφωνία για το φυσικό αέριο με αντάλλαγμα την αναθεώρηση της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας που είχαν συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου D. Pescov, ερωτηθείς για το δημοσίευμα, δήλωσε ότι η πολιτική δεν έπαιξε ρόλο στις συνομιλίες με τη Μολδαβία.
«Υπάρχει ζήτηση για φυσικό αέριο, υπάρχει μια εμπορική προσφορά, υπάρχει μια προτεινόμενη έκπτωση και υπάρχει ένα πρόβλημα με ένα συσσωρευμένο χρέος (από την πλευρά της Μολδαβίας)», πρόσθεσε ο Pescov.
Η Μολδαβία έχει αντιδράσει στην τιμή των 790 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που είχε προτείνει η Gazprom, καθώς είναι υπερδιπλάσια από ό,τι πλήρωνε παλαιότερα.
Η Μολδαβία οφείλει στην Gazprom 709 εκατομμύρια δολάρια για προηγούμενες προμήθειες φυσικού αερίου, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο την Gazprom .
Το Κισινάου επιδιώκει να μειώσει την τιμή στα 200-300 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, ενώ πέρυσι πλήρωνε κατά μέσο όρο 148 δολάρια για την ίδια ποσότητα.
Η Μολδαβία, που σήμερα κυβερνάται από τη φιλοδυτική κυβέρνηση της προέδρου Μάγια Σάντου, ήταν μία από τις 15 δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης και βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολιτικής διελκυστίνδας μεταξύ της Ρωσίας και Δύσης, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Οι επικριτές του Κρεμλίνου κατηγορούν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολιτικό όπλο για να προωθήσει την ευρύτερη γεωπολιτική της ατζέντα, κάτι που η Μόσχα πάντα αρνιόταν.
Την Δευτέρα η Μολδαβία προμηθεύθηκε ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Πολωνία, προβαίνοντας σε μια δοκιμαστική αγορά που αποσκοπούσε να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, αφού οι συνομιλίες με τη Ρωσία απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα.
Η έκτακτη ανάγκη για φυσικό αέριο αποτελεί μια δοκιμασία για τη φιλοδυτική κυβέρνηση της Μολδαβίας, η οποία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη γειτονική Ουκρανία τη συνδρομή τους για να τη βοηθήσει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα.
Σήμερα η Ουκρανία και η Ρουμανία προσέφεραν επί πιστώσει στην Μολδαβία μερικές ποσότητες φυσικού αερίου έως τις 31 Οκτωβρίου, για να διατηρήσει την πίεση στο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου, ανακοίνωσε η μολδαβική εταιρεία φυσικού αερίου Moldovatransgaz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης