Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Ραγδαία υποχώρηση της λίρας στα 9,74 ανά δολάριο, έφεραν οι διπλωματικοί ακροβατισμοί Erdogan

Τουρκία: Ραγδαία υποχώρηση της λίρας στα 9,74 ανά δολάριο, έφεραν οι διπλωματικοί ακροβατισμοί Erdogan

Την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης

Σχετικά Άρθρα

Υποχώρηση μεγαλύτερη του 1% καταγράφει η τουρκική λίρα στο χαμηλό των 9,74 έναντι του δολαρίου στο ξεκίνημα των αγορών συναλλάγματος της Ασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 24 Αυγούστου 2021.
Η πτώση του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας οφείλεται στην απόφαση του Tayyip Erdogan πως 10 πρέσβεις δυτικών χωρών είναι «personae non gratae».

To παρασκήνιο

Υπενθυμίζεται ότι πρεσβευτές από τον Καναδά, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν στις 18 Οκτωβρίου κοινή δήλωση ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του Kavala.

Κεντρική τράπεζα

Η λίρα υποχώρησε στις 9,72 στις 18:07 ώρα GMT , ενώ εκλεισε την Παρασκευή στο 9,5950.
Το τούρκικο νόμισμα έφθασε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, όταν η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης, παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό, σε μια κίνηση σοκ που χλευάστηκε ως απερίσκεπτη από οικονομολόγους και βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Συναλλαγματικά αποθέματα

«Ανησυχώ… για τις τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές τη Δευτέρα.
Η λίρα θα βρεθεί αναπόφευκτα υπό την πίεση μαζικών πωλήσεων», δήλωσε ο παρατηρητής των αναδυόμενων αγορών Tim Ash στο BlueBay.
«Και όλοι γνωρίζουμε ότι (ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Sahap) Kavcioglu δεν έχει εντολή να αυξήσει τα επιτόκια, επομένως η μόνη άμυνα θα είναι η χρήση των συναλλαγματικών αποθεμάτων τα οποία δεν διαθέτει η CBRT».

Κρατικές τράπεζες επιτόκια

Οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας αναμενόταν να μειώσουν το κόστος δανεισμού των δανείων κατά περίπου 200 μονάδες βάσης τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με τρία άτομα τα οποία επικαλείται το Reuters, μετά τη μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα.

Erdogan's Latest International Spat May Deal Fresh Blow to Lira - BNN  Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης