Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια Τράπεζα: Αναθεωρεί την πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2021 για τα Δυτικά Βαλκάνια σε 5,9%

Παγκόσμια Τράπεζα: Αναθεωρεί την πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2021 για τα Δυτικά Βαλκάνια σε 5,9%
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε 5,9% το 2021

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε 5,9% το 2021 μετά τη συρρίκνωση 3,1% το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για την περιοχή, η τράπεζα εκτιμά ότι οι οικονομίες της Αλβανίας, της Βοσνίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας θα μπορούσαν να αναπτυχθούν 4,1% το 2022 και 3,8% το 2023, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ο Richard Record, οικονομολόγος για τα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε ότι οι κίνδυνοι για τη διατήρηση της ανάπτυξης ευθυγραμμίζονται με τους ίδιους παράγοντες αν αντιστραφούν, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση, τα εμβάσματα και ο τουρισμός θα επηρεαστούν στην περίπτωση νέων lockdown λόγω πανδημίας ή διεθνών περιορισμών στην κυκλοφορία.
Ακόμη, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων υστερούν έναντι των ευρωπαϊκών γειτονικών χωρών όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, με ποσοστά κάτω του 40% στις περισσότερες χώρες, εκτός από τη Σερβία και το Κόσοβο.
Η Record είπε ότι ο εξαντλημένος δημοσιονομικός χώρος και τα υψηλά επίπεδα χρέους θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την περιοχή και ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα καθυστερήσει την ανάκαμψη τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων επενδύσεων που χρειάζεται η περιοχή.
Η τράπεζα ανέφερε επίσης ότι η αγορά εργασίας ανακάμπτει με βραδύτερο ρυθμό από την οικονομία και ότι απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και του οικονομικού μετασχηματισμού, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης μετάβασης.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης