Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

H επιστροφή του «πράσινου» Γιώργου θα είναι (;) πραγματικό comeback

H επιστροφή του «πράσινου» Γιώργου θα είναι (;) πραγματικό comeback

Δέκα χρόνια μετά την απαξίωση ο Παπανδρέου έχει την δεύτερη ευκαιρία - Άρθρο Π.Μπουσμπουρέλη

Δέκα χρόνια μετά από εκείνη την σκοτεινή περίοδο του 2011 που η Ελλάδα βυθιζόταν στα μνημόνια ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρεί ένα comeback, που θεωρητικά είναι ανοιχτό σε όλες τις εξελίξεις.
Και αυτό γιατί ο ΓΑΠ είναι κατά τεκμήριο απρόβλεπτος, αλλά και αυτό είναι, που είναι τον καθιστά σαν τον νέο άγνωστο Χ της πολιτικής σκηνής.

Από τότε όμως πολλά έχουν αλλάξει και μια ψύχραιμη ανάλυση δείχνει, ότι ο Παπανδρέου δεν μπορεί να χρεώνεται εσαεί όσα η πολιτική σκηνή του χρέωσε εκείνη την περίοδο.
Παράλληλα ο πολιτικός χώρος του οποίου ηγήθηκε έγινε αποικία της αριστεράς και της κεντροδεξιάς, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί και να μην διαθέτει δυνατότητες ανάκαμψης.
Ας μην γελιόμαστε ο Κυριάκος, ως ο ίδιος κεντρογενής εκ DNA με σύγχρονη προσέγγιση κατέλαβε τον χώρο του Κέντρου με αποτέλεσμα οι μετρήσεις της κυβέρνησής του να διατηρούν το υψηλό προβάδισμα και δυο χρόνια μετά τις εκλογές.
Ο Τσίπρας ήταν ο πρώτος που άλωσε το παλαιό ΠΑΣΟΚ και περιχαρακώνει ένα 22% με μια προσέγγιση από τα αριστερά, πριμοδοτώντας τον δημόσιο τομέα και τα χαμηλά οικονομικά στρώματα.
Έτσι το ΚΙΝΑΛ σε αμηχανία διαρκείας, βρέθηκε εκτός παιχνιδιού με μόνη προσδοκία να εισπράξει κέρδη από την απλή αναλογική, αλλά χωρίς νέο λόγο και προτάσεις εξουσίας.
Σε αυτό το κλίμα ο Παπανδρέου αποφασίζει να διεκδικήσει μια δεύτερη ευκαιρία.
Σίγουρα την τελευταία δεκαετία και άλλοι εφάρμοσαν μνημόνια και μάλιστα συμπεριφέθηκαν σηκληρότερα στην μεσαία τάξη και η Ευρώπη κινήθηκε προς ομογενοποίηση του χρέους και η πράσινη οικονομία βασιλεύει σαν ευρωπαϊκή προτεραιότητα.
Άρα ο Παπανδρέου δεν ήταν τυχαίος.
Το πρόβλημα στην μαύρη για αυτόν συγκυρία του 2009-2011 ήταν, ότι άργησε να καταλάβει, να πάρει μέτρα και να αλλάξει μια πολιτική που είχε στο μυαλό του όταν ανέβηκε στην εξουσία.
Σήμερα ο Παπανδρέου έχει πράγματι μια δεύτερη ευκαιρία.
Από αυτόν θα εξαρτηθεί να δείξει τι μπορεί να κάνει.
Η διαφοροποίησή του από τους πρωταγωνιστές είναι προφανής.
Ο Γιώργος έχει την κουλτούρα του κοσμοπολίτη σοσιαλιστή, διάφορη από την στενή ταξική φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι παραστάσεις του σε σχέση με αυτές του Αλέξη Τσίπρα είναι πολλαπλάσιες, χωρίς να λέμε ότι ο Τσίπρας δεν είχε ταλέντο να ανταποκριθεί σαν πρωθυπουργός, όμως οι υποδομές του υστερούν έναντι του Γιώργου.
Ο Παπανδρέου έχει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τις αντιλήψεις του σε μια πιο ισορροπημένη οικονομικά και κοινωνικά περίοδο, η οποία όμως χρειάζεται πολιτική ισορροπία.
Ο Μητσοτάκης έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχυ και έχει πετύχει την ευρεία αποδοχή από το πιο δημιουργικό τμήμα της κοινωνίας, για αυτό και η αντιπαράθεση του Παπανδρέου με τον Κυριάκο είναι δύσκολη.
Παρά ταύτα οι αντιλήψεις Παπανδρέου για την κοινωνία δεν είναι ίδιες με αυτές του Κυριάκου και αυτό θα το δούμε σύντομα.
Όλα αυτά περιλαμβάνουν μια βασική προϋπόθεση, ο Γιώργος να πάρει το ΚΙΝΑΛ.
Θεωρητικά μπαίνει σε αυτήν την πρώτη μάχη σαν φαβορί.
Αλλά η πολιτική είναι πάντοτε απρόβλεπτη.
Και κυρίως η ενότητα του ΚΙΝΑΛ εύθραυστη, τώρα το τι θα γίνει με την Παράταξη, μένει να το δούμε.

Άρθρο Π.Μπουσμπουρέλη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης