Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης – Στο επίκεντρο ενεργειακή κρίση, μεταναστευτικό και ανατ. Μεσόγειος

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης – Στο επίκεντρο ενεργειακή κρίση, μεταναστευτικό και ανατ. Μεσόγειος
Ο πρωθυπουργός θα δώσει το παρών και στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Σχετικά Άρθρα

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη 21/10 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα δώσει το παρών και στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να βρεθούν η ενεργειακή κρίση, το μεταναστευτικό αλλά και οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Να αλλάξει το Σύμφωνο του Δουβλίνου

Ο κ.Μητσοτάκης θα υποστηρίξει, σχετικά με το μεταναστευτικό, την ανάγκη αλλαγής του συμφώνου του Δουβλίνου ενώ θα παρουσιάσει αναλυτικά τη σημερινή κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας στην Ελλάδα.
Επιπλέον, αναμένεται να επισημάνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλά αποτελεσματικά τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά και να υπογραμμίσει την υποχρέωση της Τουρκίας για την εφαρμογή της συμφωνίας της με την ΕΕ.

Αποδοκιμασία Τουρκίας

Παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να αποδοκιμάσει για μια ακόμη φορά τη συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο επαναλαμβάνοντας ότι με αυτές τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες η γειτονική χώρα υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Ο κ.Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ειδικά για το Κυπριακό, θα τονίσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δυο κρατών απορρίπτεται.

Ενεργειακή κρίση

Το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων πάντως θα επικεντρωθεί στην ενεργειακή κρίση.
Ο πρωθυπουργός θα θέσει στο τραπέζι την ιδέα της κοινής αγοράς φυσικού αερίου και την ανάγκη υιοθέτησης μακροπρόθεσμων μέτρων.
Πυρήνας της ελληνικής πρότασης με την οποία συμφωνεί και η Ιταλία είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο αγοράς φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο να αποκτήσει αυξημένη αγοραστική δύναμη έναντι των μεγάλων προμηθευτών και τελικά θα εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.
Επιπλέον αναμένεται να σημειώσει ότι πρέπει η Ευρώπη να βρει και διαφορετικές πηγές εφοδιασμού και ως εκ τούτου η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ιδιαίτερα την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης