Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι διακυβεύεται με τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2

Τι διακυβεύεται με τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2

Απομακρυσμένη, ήσυχη αλλά πλούσια σε ενέργεια: η παραθαλάσσια περιοχή Lubmin στη βόρεια Γερμανία φιλοξενεί τον πιο αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου στον κόσμο

Ο αγωγός Nord Stream 2 εκτείνεται για 1.200 χιλιόμετρα από το Vyborg της Ρωσίας μέσω της Βαλτικής Θάλασσας έως το Lubmin της Γερμανίας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και την Πολωνία.

Σημειώνεται πως ο αγωγός φυσικού αερίου έχει ολοκληρωθεί, αλλά αναμένει κανονιστική έγκριση προτού αρχίσει να παρέχει τα 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη ετησίως, σύμφωνα με το CNBC.
Είναι θέμα χρόνου, σύμφωνα με τον Gustav Gressel, υψηλόβαθμο αξιωματούχο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές να δώσουν την έγκρισή τους.
Το ζήτημα ωστόσο δεν είναι τόσο απλό, εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων.
Ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιτίθενται στη συμφωνία και δεν θέλουν οι ρυθμιστικές αρχές να εγκρίνουν τον αγωγό.
«Θέλουμε να ξεφύγουμε από την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία», δήλωσε ο Morten Petersen, Δανός βουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο CNBC.

Τι διακυβεύεται;

Ο αγωγός Nord Stream 2 αναδεικνύει διαφορετικές γεωπολιτικές πτυχές. Από τη μία πλευρά, οι ΗΠΑ αντιτίθενται στον αγωγό, τονίζοντας ότι αυξάνει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Ωστόσο, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ J. Biden έχει δεχτεί κριτικές και από τα δύο κόμματα, για το ότι δεν κάνει αρκετά για να εμποδίσει τον αγωγό.
Η πλειοψηφία του φυσικού αερίου που εισέρχεται στην Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία. Το 2020, αυτό αντιπροσώπευε περίπου το 43% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat.
Εν τω μεταξύ, η Πολωνία και η Ουκρανία αντιτίθενται στον αγωγό, επικαλούμενες ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια.
Για το Κίεβο, υπάρχει ο φόβος ότι ο αγωγός θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερες ροές φυσικού αερίου μέσω ουκρανικών αγωγών και συνεπώς σε λιγότερα έσοδα.
Οι επικριτές υποστηρίζουν επίσης ότι ο αγωγός Nord Stream 2 δεν είναι συμβατός με τους ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα και πιθανότατα θα ενισχύσει την οικονομική και πολιτική επιρροή του Ρώσου προέδρου Putin στην περιοχή.
Οι υποστηρικτές του Nord Stream 2 ισχυρίζονται ότι η αντίθεση των ΗΠΑ πηγάζει από την επιθυμία της χώρας να πουλήσει περισσότερο από το δικό της υγροποιημένο φυσικό αέριό της στην Ευρώπη και ως εκ τούτου βλέπει τη συμφωνία με τη Ρωσία ως εμπόδιο στα εμπορικά της συμφέροντα.
Για τον Putin και πολλούς βουλευτές στη Γερμανία, ο αγωγός Nord Stream 2 αποτελεί απλά μια επιχειρηματική συμφωνία.
Μιλώντας την προηγούμενη Τετάρτη στο CNBC, ο Putin είπε ότι ο αγωγός είναι «καθαρά εμπορικός» και ότι αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο Nord Stream 2 αντιπροσωπεύει μια συντομότερη διαδρομή προς την Ευρώπη σε σχέση με τους ουκρανικούς αγωγούς και με δεδομένο ότι είναι πιο σύγχρονος, είναι επίσης φθηνότερη και η συντήρησή του.
Σύμφωνα με έγγραφο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το συνολικό κόστος για τον Nord Stream 2 εκτιμάται σε περίπου 9,5 δισ. ευρώ.

Ενεργειακή κρίση

Η συζήτηση για το τι θα γίνει με τον Nord Stream 2 έχει συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι τιμές της ενέργειας κινούνται ανοδικά σε όλη την Ευρώπη.
Οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ασκούν πιέσεις στα νοικοκυριά και θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη που σημειώνεται τους τελευταίους μήνες.
Επομένως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιέζονται να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό του αντίκτυπου.
Ο Putin έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παραδώσει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αν της ζητηθεί, ενώ παράλληλα έχει αρνηθεί ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί την ενέργεια ως «όπλο» εναντίον της Ευρώπης εν μέσω αναφορών ότι η Μόσχα έχει παρακρατήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην περιοχή.
Όμως η ΕΕ δεν είναι σίγουρη για το τι πρέπει να κάνει.
Η αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μπορούσε να προσφέρει κάποια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, αλλά υπάρχουν δύσκολα ερωτήματα σχετικά με το τι πρέπει να γίνει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Υπάρχουν προσπάθειες σε ολόκληρη την ΕΕ εξάλλου να επιτευχθεί ουδετερότητα άνθρακα τα επόμενα χρόνια.
Ενώ μερικοί θεωρούν το φυσικό αέριο ως μέσο για τη μείωση των εκπομπών CO2 στην πορεία προς την ουδετερότητα του άνθρακα, άλλοι υποστηρίζουν ότι η ενεργειακή ανεξαρτησία είναι η πιο σημαντική πτυχή - ως εκ τούτου η πυρηνική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προτείνονται ως λύσεις.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης