Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θεοδωρίδου: «Ρεζερβουάρ» μεταλλάξεων τα παιδιά - Πρέπει να εμβολιαστούν - Συναγερμός για συνδυασμό covid - γρίπης

Θεοδωρίδου: «Ρεζερβουάρ» μεταλλάξεων τα παιδιά - Πρέπει να εμβολιαστούν - Συναγερμός για συνδυασμό covid - γρίπης

Συναγερμός για συνδυασμό covid – γρίπης και θανάτους νέων -  Πάνω από 60% οι εμβολιασμένοι στο γενικό πληθυσμό

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Συναγερμός έχει σημάνει στους ειδικούς επιστήμονες για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται οι θάνατοι νέων ηλικίας έως 35 ετών.
Είναι χαρακτηριστικό πως από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 115 θάνατοι ανθρώπων ηλικίας έως 35 ετών, τη στιγμή που το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 3 ακόμα θάνατοι στην ηλικιακή ομάδα 18 – 35 ετών ενώ 12 άτομα έως 35 ετών είναι διασωληνωμένοι.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στον ιό, υποστηρίζοντας ότι όσο περισσότεροι είναι οι νέοι που μολύνονται, τόσο πιο πολλά θα είναι τα σοβαρά περιστατικά και τόσο πιο αυξημένοι οι θάνατοι.
Για αυτό το λόγο απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, επισημαίνοντας πως το 90% των θυμάτων λόγω covid είναι ανεμβολίαστοι.
Παράλληλα, την ανησυχία εντείνει όχι μόνο η διασπορά του ιού στη βόρεια Ελλάδα, κατάσταση που εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο με τις εορταστικές εκδηλώσεις και τις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου, αλλά και ο συνδυασμός του κορωνοϊού με την εποχική γρίπη.
Εκτιμάται πως θα δημιουργηθεί ένα άκρως επικίνδυνο «κοκτέιλ» κρουσμάτων που θα αυξήσει τα σοβαρά περιστατικά και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία και τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Θεοδωρίδου: «Ρεζερβουάρ» νέων μεταλλάξεων αποτελούν τα παιδιά - Πρέπει να εμβολιαστούν

Τις τελευταίες εξελίξεις για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα, παρουσίασαν η Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Η κ. Θεοδωρίδου είπε πως «τα εμβόλια mRNA παρουσιάστηκαν με τεράστια προσπάθεια και όραμα, με ταχύτητα φωτός, σύμφωνα με τους δημιουργούς τους.
Από τη συνέντευξή τους, ξεχωρίζω την τοποθέτηση πως μετά την πανδημία θα είναι περισσότεροι οι άνθρωποι που ειναι ευγνώμονες στην επιστήμη.
Τα εμβόλια είχαν μεγάλες δυσκολίες για τη διαχείρισή τους, βαθμιαία υπήρξαν βελτιώσεις ως προς τη συντήρησή τους.
Περιέχουν το mRNA και απλά άλλα συστατικά, τα οποία το σταθεροποιούν. Δεν περιέχουν συστατικά που προκαλούν αλλεργίες, συμβάλλουν στον έλεγχο της πανδημίας

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή, συστήνεται η χορήγηση μιας δόσης μετά τη νόσηση.
Η ανοσία μετά από νόσηση και εμβολιασμό είναι πιο αποτελεσματική από τη φυσική νόσηση.
Η ανοσιακή αντίδραση είναι ποιοτικά καλύτερη και στηρίζεται στα μνημονικά κύτταρα που αναπτύσσονται. Άτομα που νοσησαν και δεν εμβολιάστηκαν, είχαν 2,34 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν ξανά, σύμφωνα με έρευνα στο Κεντάκι.
Η χορήγηση τρίτης δόσης παρέχει υψηλή προστασία σε άτομα άνω των 60 ετών και σε ευάλωτα άτομα.
Συνεχώς, προστίθενται στοιχεία για τους ευάλωτους.
Σε ένα άλλο θέμα, σε αναμονή για την αξιολόγηση από το CDC βρίσκεται το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J ως προς την πρόσθετη δόση.
Η θετική γνωμοδότηση από τον FDA εγκρίνει δεύτερη δόση δυο μήνες μετά την πρώτη.
Σύμφωνα με μελέτες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού, αγγίζει με τη δεύτερη δόση το 90%.
Τέλος, θα αναφερθώ σε μελέτη παιδιών και εφήβων στη Μασαχουσέτη, με μοριακό έλεγχο και καλλιέργιες από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος.
Δόθηκε απάντηση πως ο ιός βρίσκεται σε αυτές τις εκκρίσεις στα παιδά και τους εφήβους, είναι ζωντανός ιός, το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά ψηλό.
Αυτό υπογραμμίζει πως και τα παιδιά μεταδίδουν, αλλά αποτελούν ένα ρεζερβουάρ νέων μεταλλάξεων.
Επειδή ο χειμώνας πλησιάζει, τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid, ενώ πρέπει να γίνει εμβολιασμός ευάλωτων και ενηλίκων κατά της γρίπης».
Ο κ. Θεμιστοκλέους, από την πλευρά του, ανέφερε: «Ξεπεράσαμε τους 12.600.000 εμβολιασμούς.
Το 62,3% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δοση.
Περισσότεροι από 6.300.000 πολίτες, έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα ξεπερνώντας το 60%.
Με τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί 206.000 πολίτες κι άλλοι 40.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό».

Στους 15.418 οι νεκροί

Τα νέα 18/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.164, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 697.033, εκ των οποίων 50,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 117 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.102 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Μεγάλη αύξηση καταγράφεται στη θετικότητα.
Έγιναν 75.687 τεστ, τα 5.496 μοριακά και τα 70.191 rapid.
Επί του συνόλου η θετικότητα φτάνει το 4,18% έναντι μόλις 1,16%.
eod1_12.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.418 θάνατοι.
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 347 (χθες 357).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 81,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

eod2_11.jpg
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 307 (88,47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11,53%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.249 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 212 (ημερήσια μεταβολή +10,42%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 204 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

eo5_5.jpg

Πλεύρης: Πάνω από 60% οι εμβολιασμένοι στο γενικό πληθυσμό – Δεν θα υπάρξει περιορισμός στις παρελάσεις

Τη θέση πως οι εμβολιασμοί στο γενικό πληθυσμό έχουν ξεπεράσει το 60% διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ο οποίος υποστήριξε πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανείς περιορισμός στις παρελάσεις, καθώς η κοινωνία δεν μπορεί να πηγαίνει πίσω και να μη λειτουργεί, από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο.
«Στους εμβολιασμούς τα νούμερα είναι πάνω από 60% στον γενικό πληθυσμό και πάνω από 70% στον ενήλικο πληθυσμό.
Υπάρχουν περιοχές με πιο έντονη επιδημιολογική κατάσταση, που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι κάτω από τον μέσο όρο.
Γίνεται προσπάθεια να πιεστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ιδιαίτερα για όσους είναι άνω των 60 ετών.
Το 87% με 90% στις ΜΕΘ προέρχεται από ανεμβολίαστους, ενώ μόλις το 10% προέρχεται από εμβολιασμένους» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Πλεύρης, ο οποίος ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια με τις κινητές μονάδες να εμβολιαστούν οι πολίτες καθώς και ότι υπάρχει μεγάλη προσέλευση για την τρίτη αναμνηστική δόση.
«Ιδανικά για να κάνουμε λόγο για ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού θα έπρεπε ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού να φτάσει το 70% και του ενήλικου πληθυσμού το 80%» επεσήμανε ο κ.Πλεύρης.

Από το 2022 τα φάρμακα

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, τους επόμενους μήνες εκτός από τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθοριστικό ρόλο θα παίξει το εμβόλιο.
«Από τους πρώτους μήνες του 2022 αναμένονται τα πρώτα φάρμακα κατά του κορωνοϊού, ωστόσο στόχος είναι να μην νοσήσει κανείς και να οδηγηθεί στο νοσοκομείο.
Πέρυσι δεν υπήρχε το εμβόλιο και είχε γίνει επιλογή το ΕΣΥ να είναι μονοθεματικό.
Πλέον έχουμε μοιράσει τις κλίνες, 50% για covid και 50% για non covid.
Από τότε που ο καθένας μπορεί να εμβολιαστεί δεν έχουμε επιλογή να κάνουμε το ΕΣΥ μονοθεματικό.
Δικαίωμα στο ΕΣΥ έχουν για να εγχειριστούν και άλλοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άλλες νόσους.
Θωρακίζουμε το σύστημα υγείας, αλλά δεν πρόκειται άνθρωποι που νοσούν από άλλες αιτίες να μην έχουν πρόσβαση στο σύστημα για να υπάρξουν κενές κλίνες ΜΕΘ» υποστήριξε ο κ.Πλεύρης, αναφέροντας πως τα χειρουργεία πλέον έχουν μπει σε σειρά, αλλά υπάρχει απουσία γιατρών και ιδιαίτερα έλλειψη αναισθησιολόγων.

Όχι περιορισμοί στις παρελάσεις

Ως προς τις παρελάσεις, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως δεν θα υπάρξει περιορισμός και στόχος είναι η επιστροφή στην ομαλή δραστηριότητα.
«Δεν υπάρχει το πρότυπο των κόκκινων περιοχών και υπάρχει ανακούφιση στα μέτρα εκεί που είναι αμιγώς χώροι για τους εμβολιασμένους.
Υπάρχει το εμβόλιο και η κοινωνία δεν μπορεί να πηγαίνει πίσω και να μην λειτουργεί, επομένως δεν θα υπάρξει περιορισμός στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, άρα μπορούν να γίνουν οι εκδηλώσεις αυτές» τόνισε ο κ.Πλεύρης.

Ζαούτης (ΕΟΔΥ): Το 90% των θυμάτων από covid είναι ανεμβολίαστοι

Στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτης, ο οποίος επανέλαβε την έκκληση του στους πολίτες προκειμένου να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Ζαούτης υποστήριξε πως «ο εμβολιασμός είναι το «όπλο» που έχουμε απέναντι στην πανδημία», επισημαίνοντας πως το 90% των θυμάτων είναι ανεμβολίαστοι.
Ερωτηθείς για τις περιπτώσεις μη τήρησης των μέτρων προστασίας, ο κ. Ζαούτης σχολίασε πως «δεν θα έπρεπε να κάνουμε τη συζήτηση για τα μέτρα πλέον, εφόσον η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είχε εμβολιαστεί κατά της COVID-19».
Αναφερόμενος στους θανάτους ολοένα και πιο νέων σε ηλικία ανθρώπων, υποστήριξε πως όσο περισσότεροι νέοι νοσούν, θα δούμε αναλογικά σοβαρά κρούσματα με νοσηλείες και απώλεια ζωών.
Σχετικά με τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για την ασφάλεια του εμβολίου, υπογράμμισε πως «δεν είναι νέο το εμβόλιο».
«Έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άνθρωποι.
Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε πως είναι αποτελεσματικό και ασφαλές» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
8_26.JPG

«Καμπανάκι» από Γκάγκα: Τρίτος ανεμβολίαστος εικοσάρης που χάνουμε αυτή την εβδομάδα


Την ίδια ώρα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα απηύθυνε εκκληση στους νέους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, με αφορμή και το πρόσφατο τραγικό περιστατικό του θανάτου ενός (ανεμβολίαστου) 28χρονου στην Κομοτηνή.
Σε ανάρτησή της στο facebook αναφέρει:
«Χάσαμε 28χρονο από κορωνοϊό στην Κομοτηνή.
Είναι ο τρίτος εικοσάχρονος που χάνουμε αυτή τη βδομάδα», αναφέρει η κα.Γκάγκα, τονίζοντας ότι οι τρεις αυτοί νέοι δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 και απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν και να προσέχουν.
«Καταλαβαίνω ότι πολλοί φοβάστε και έχετε απορίες.
Επικοινωνήστε μαζί μας, με γιατρούς και το υπουργείο, θα απαντήσουμε στις απορίες σας και θα συζητήσουμε τους προβληματισμούς σας.
Θα δώσω σύντομα μια αποκλειστική τηλεφωνική γραμμή και ψηφιακό τρόπο επικοινωνίας μαζί μας, είμαστε εδώ για σας» επισημαίνει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης