Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες απώλειες στη Wall Street - Στο επίκεντρο μάκρο και εταιρικά αποτελέσματα

Ήπιες απώλειες στη Wall Street -  Στο επίκεντρο μάκρο και εταιρικά αποτελέσματα

Ήπιες απώλειες στη Wall Street καθώς ανοίγει η αυλαία των αποτελεσμάτων

Σχετικά Άρθρα

Με ήπια πτώση κινήθηκαν σήμερα 11/10 οι βασικοί δείκτες της Wall Street στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την απασχόληση και ενώ οι επενδυτές ετοιμάζονται για την περίοδο των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ' τριμήνου που ξεκινά αυτή την εβδομάδα.
Η αδύναμη μέτρηση του Σεπτεμβρίου αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις της αμερικανικής Fed όσον αφορά την απόσυρση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας.
Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου τη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων από τα τρέχοντα επίπεδα των 120 δισ. δολ. το μήνα.
Στο μεταξύ, οι επενδυτές ετοιμάζονται για ένα μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες καθώς ξεκινά η περίοδος των αποτελεσμάτων του γ' τριμήνου 2021.
Ο τραπεζικός κλάδος πρωταγωνιστεί αυτή την εβδομάδα, με κολοσσούς όπως οι JPMorgan Chase, Bank of America και Citigroup να γνωστοποιούν τις επόμενες ημέρες τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το προηγούμενο τρίμηνο.
Δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης η ενεργειακή κρίση, με το πετρέλαιο τύπου brent να εκτοξεύεται στα 84 δολ. το βαρέλι.

Ειδικότερα, το brent ενισχύεται 2% στα 84 δολ. το βαρέλι μετά το +4% την προηγούμενης εβδομάδας, ενώ το αμερικανικό αργό σημειώνει άνοδο 2,5% στα 81,3 δολ. το βαρέλι.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2014, σύμφωνα με το Reuters.
Οι τιμές αυξάνονται καθώς όλο και περισσότεροι εμβολιασμένοι πληθυσμοί βγαίνουν από το lockdown και επανέρχονται στις δραστηριότητές τους, γεγονός που στηρίζει την οικονομία και αυξάνει τη ζήτηση.
Οι τιμές του άνθρακα και του φυσικού αερίου αυξάνονται επίσης καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν, καθιστώντας το πετρέλαιο πιο ελκυστικό ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας, ωθώντας τις αγορές αργού υψηλότερα.
«Δεν υπάρχει άμεση ροή ειδήσεων, οι κινήσεις στην αγορά πετρελαίου βασίζονται στο momentum, με φόντο τον υψηλότερο πληθωρισμό», σχολιάζει ο Kelvin Wong, αναλυτής εμπορευμάτων στην CMC Markets στη Σιγκαπούρη.
Στην Ινδία, ορισμένες επαρχίες αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος λόγω έλλειψη άνθρακα, ενώ στην Κίνα η κυβέρνηση διέταξε τους ανθρακωρύχους να ενισχύσουν την παραγωγή άνθρακα καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται.
Η ενεργειακή κρίση που σαρώνει τον πλανήτη, ενισχύει τη δυσοίωνη προοπτική ενός δύσκολου χειμώνα στον βορρά, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για θέρμανση.
Είναι ενδεικτικό ότι οι fund managers αύξησαν τις καθαρές μακροπρόθεσμες θέσεις τους στα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού και τα options για την εβδομάδα έως τις 5 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Επιτροπή Συναλλαγών των futures για τα εμπορεύματα.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,72% στις 34.496,06 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,69% στις 4.361,19 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες -0,64% στις 14.486,2 μονάδες

Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Exxon Mobil ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει την πρώτη της προηγμένη μονάδα ανακύκλωσης στο Τέξας, καθώς ο ενεργειακός κολοσσός εντείνει τις προσπάθειες για μείωση των πλαστικών απορριμμάτων.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένει το εργοστάσιο στο συγκρότημα Baytown κοντά στο Χιούστον, να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέχρι το τέλος του επομένου έτους, με αρχική ικανότητα να ανακυκλώνει 30.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως.
Η εταιρεία σημείωσε ότι μια μικρή, προσωρινή εγκατάσταση παράγει ήδη εμπορικούς όγκους πιστοποιημένων κυκλικών πολυμερών, που θα είναι διαθέσιμοι μέχρι το τέλος του 2021 να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.
Η ExxonMobil τόνισε ακόμη ότι αναπτύσσει σχέδια για την κατασκευή περίπου 50.000 τόνων προηγμένης ικανότητας ανακύκλωσης ανά τον κόσμο μέχρι το 2026.

Η εταιρεία κατασκευής συστημάτων βιομηχανικής αυτοματοποίησης Emerson Electric, σχεδιάζει να συγχωνεύσει δύο από τις μονάδες δραστηριοτήτων λογισμικού με τη μικρότερη ανταγωνιστική Aspen Technology, σε μια συμφωνία ύψους 11 δισ. δολαρίων, ανέφερε η Wall Street Journal.
Η συναλλαγή θα αποτιμά την AspenTech’s στα περίπου 160 δολάρια ανά μετοχή, ανέφερε το δημοσίευμα, επικαλούμενο στελέχη της εταιρείας.
Η Emerson θα κατέχει το 55% της συγχωνευμένης εταιρείας, ενώ οι μέτοχοι της AspenTech’s θα κατέχουν το υπόλοιπο, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η νέα εταιρεία θα διατηρήσει το όνομα AspenTech’s και επικεφαλής θα είναι ο τωρινός διευθύνων σύμβουλος, Antonio Pietri.
Οι μέτοχοι της AspenTech θα λάβουν 87 δολάρια και 0,42 δολάρια ανά μετοχή της συγχωνευμένης εταιρείας για κάθε μία μετοχή που κατέχουν τώρα, ανέφερε το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές με φόντο το ράλι των τιμών ενέργειας

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για το ενδεχόμενο οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί το ράλι των τιμών της ενέργειας να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη.
Η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων στηρίζει τις μετοχές των εταιριών πετρελαίου και εξόρυξης, αν και η νευρικότητα για τον πληθωρισμό και τις επικείμενες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων επηρεάζουν το κλίμα στην αγορά.
Ωστόσο, η άνοδος στις τραπεζικές μετοχές και στις μετοχές των εταιριών που σχετίζονται με τα εμπορεύματα, όπως αυτές της ενέργειας και της εξόρυξης, βοήθησε να περιοριστούν οι απώλειες.
Οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο της ανόδου του πληθωρισμού ώστε να αποφύγουν τις προσαρμογές-σοκ, ακόμη και αν οι αυξήσεις των τιμών εξακολουθούν να είναι προσωρινές, ανέφερε το μέλος της ΕΚΤ, Klaas Knot.
«Η τρέχουσα διάθεση για ρίσκο στις αγορές μπορεί να διατηρηθεί μόνο με τον χαμηλό πληθωρισμό και τα χαμηλά επιτόκια», ανέφερε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης.
«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι σε μεγάλο βαθμό προσωρινή, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας άλλα σενάρια, με δομικά υψηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια. Διότι εάν δεν το κάνουμε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση-σοκ των τιμών στο μέλλον».
«Η επίπτωση των ενεργειακών τιμών στον πληθωρισμό είναι προσωρινή από τη φύση της, καθώς πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται για να δώσουν ώθηση στον πληθωρισμό», ανέφερε ο Knot.
«Αλλά ο πληθωρισμός επίσης οδηγείται υψηλότερα από τους περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα παγκοσμίως, οι οποίοι μπορεί να είναι λιγότερο προσωρινοί».
Ο φορέας που εκπροσωπεί τα χαλυβουργεία της Βρετανίας προειδοποίησε σήμερα ότι ελλοχεύει κρίση λόγω της αλματώδους αύξησης των χονδρικών τιμών ενέργειας που μπορεί να οδηγήσει σε δαπανηρή αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων, σε αύξηση των εκπομπών ρύπων και σε χάος στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη οδήγησε σε άλμα τις τιμές για ηλεκτρικό ρεύμα και αέριο, προκαλώντας απότομες αυξήσεις στις τιμές που καταβάλλουν οι πολίτες για να ζεστάνουν τα σπίτια τους ή τα μεγάλα χυτήρια χάλυβα.
«Αυτές οι ασυνήθιστες τιμές ηλεκτρισμού οδηγούν σε μικρότερα ή εξαφανισμένα κέρδη και άρα σε μικρότερες επανεπενδύσεις», ανέφερε η UK Steel σε ενημερωτικό έγγραφό της.
«Με τον χειμώνα να πλησιάζει, η ζήτηση για αέριο και ηλεκτρική ενέργεια θα αυξηθεί, και οι τιμές μπορεί να αυξηθούν, το οποίο θα καταστήσει αδύνατη την προσοδοφόρα παραγωγή χάλυβα».
Η UK Steel είπε ότι κάποιες μονάδες ίσως αναγκαστούν να σταματήσουν την παραγωγή τους «για ολοένα και μεγαλύτερες περιόδους με επιπτώσεις όχι μόνο για μεμονωμένες εταιρίες αλλά και για την τροφοδοσία βρετανικού χάλυβα προς τη βρετανική οικονομία και τις θέσεις εργασίας».
Οι ξαφνικές αναστολές λειτουργίας μπορεί να επηρεάσουν τον εξοπλισμό, να αυξήσουν το κόστος και εν τέλει να οδηγήσουν σε «φτωχότερες περιβαλλοντικές επιδόσεις με υψηλότερες εκπομπές», ανέφερε.
Η UK Steel κάλεσε την κυβέρνηση να βοηθήσει. Αν δεν βοηθήσει η κυβέρνηση, «οι επιπτώσεις θα είναι άσχημες για τη βιομηχανία μας», ανέφερε.

Ο γερμανικός DAX κατέγραψε μικρές απώλειες 0,05% στις 15.199,14 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε με κέρδη 0,2% στις 6.570,54 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,7% στις 7.146,85 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας την αναστολή της παραγωγής της μονάδας κοντά στο Μπιλμπάο τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021 ανακοίνωσε η ισπανική χαλυβουργία Sidenor.
Αιτία, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, είναι τα απαγορευτικά επίπεδα τα οποία έχουν αγγίξει οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η τιμή του ηλεκτρικού έχει καταστήσει τη λειτουργία του εργοστασίου μη βιώσιμη από χρηματοοικονομική άποψη, σημειώνει η εταιρεία.
Η Sidenor τονίζει σχετικά ότι η τιμή την οποία αναγκάζεται πλέον να πληρώνει ανά μεγαβατώρα έχει τετραπλασιαστεί εντός ενός έτους, αυξάνοντας έτσι τα παραγωγικά κόστη κατά 25%.
Η γερμανική εταιρεία επενδύσεων ακινήτων Adler Group, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε στην πώληση οικιστικών και εμπορικών ακινήτων αξίας 1,49 δισ. ευρώ, στην ανταγωνιστική LEG Immobilien, σε μια προσπάθεια να μειώσει το χρέος της.
Η Adler αναμένει ότι τα καθαρά έσοδα από τη συναλλαγή, που θα λάβει χώρα μέχρι το τέλος του 2021, θα διαμορφωθούν κοντά στα 800 εκατ. ευρώ.
Η τιμή πώλησης για τα 15.350 διαμερίσματα και τις 185 εμπορικές μονάδες, θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη της αξίας των ακινήτων, καθώς η Adler θα διατηρήσει ποσοστό 10,1% για φορολογικούς λόγους, πρόσθεσε.

Μεικτή εικόνα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια.
Ειδικότερα, ο δέικτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε κέρδη +1,52%.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε οριακή άνοδο +0,03%, ενώ ο δείκτης Shenzhen component υποχώρησε -0,04%.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο +1,6%.
Σημειώνεται πως οι αγορές στη Νότια Κορέα είναι κλειστές λόγω αργίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης