Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – «Ωραιοποίηση» αποτιμήσεων για λίγους – Απώλειες 6,26% τον Σεπτέμβριο

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – «Ωραιοποίηση» αποτιμήσεων για λίγους – Απώλειες 6,26% τον Σεπτέμβριο
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Εξακολουθεί η εικόνα της να μην είναι καλή και ο Σεπτέμβριος ήταν έντονα πτωτικός. Δεν είδαμε και window dressing παρά μόλο σε ελάχιστες μετοχές. Ο τζίρος αυξημένος σήμερα σε κάποιες μετοχές. Ξεκίνησε ανοδικά η αγορά, όπως και οι ευρωπαϊκές αγορές. Όμως μόλις γύρισε κάτω η Ευρώπη, γυρίσαμε και εμείς, αλλά στο τέλος κλείσαμε με οριακές απώλειες.

Υπάρχουν πληροφορίες πως μεταξύ των πωλητών είναι κωδικοί από τις ΗΠΑ. Αν δούμε συγκεκριμένες μετοχές όπου υπήρχαν πληροφορίες ότι στο παρελθόν αγόραζαν αμερικανικά funds και επενδυτές, μάλλον θα πρέπει να συμφωνήσουμε.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Intracom οδήγησαν σε μεγάλες ρευστοποιήσεις. Χαμηλότερα και η Intrakat, η οποία επίσης είχε άσχημα αποτελέσματα. Πιέσεις σε Viohalco, Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ και άλλα βαριά χαρτιά. Μικτή εικόνα στις τράπεζες, με την Εθνική να κλείνει μόνο με καλή άνοδο. Καλή κίνηση και από τον ΟΠΑΠ. Για το -24% της Αττικής δε χρειάζεται κάποιο σχόλιο. Μάλλον όλοι το περίμεναν. 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Ο Σεπτέμβριος έκλεισε με απώλειες 6,26% και τα κέρδη από την αρχή του έτους περιορίστηκαν στο 6,97%.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ολοκληρώνεται σήμερα η περίοδος δημοσίευσης και όλοι τρέχουν τελευταία στιγμή. Λες και δεν είχαν τόσες εβδομάδες. Αλλά ποιος θα σεβαστεί τους επενδυτές; Για τη στήλη, η περίοδος δημοσίευσης είναι η καλύτερή μας. Η μοναδική προσέγγιση μας είναι τα θεμελιώδη. Μας αρέσει και η τεχνική ανάλυση, αλλά όταν είναι να βρούμε ποιες είναι φθηνές, επιλέγουμε μόνο βάσει θεμελιωδών μεγεθών.

Δεν μπορούμε να κοιτάμε μία εταιρεία να βγάζει ζημιές κάθε χρόνο και να λέμε είναι φθηνή, γιατί έχει υψηλά ίδια κεφάλαια και ο αποτίμηση δίνει για παράδειγμα p/bv 0,5. Με ζημιές κάθε χρόνο κάποια στιγμή θα πέσουν τα ίδια στο ύψος της αποτίμησης. Ας πάνε όπου θέλουν αυτές οι μετοχές. Ας κάνουν ράλι, ας πάνε στη στρατόσφαιρα. Η στήλη έχει αυτή τη θέση και δεν την αλλάζει.

Επίσης έχουμε ένα θέμα με όσες έχουν υψηλό δανεισμό. Καλά τα χαμηλά επιτόκια της περιόδου, αλλά στα τόσα χρόνια που παρακολουθούμε τις λογιστικές καταστάσεις, έχουμε δει πολλές υπερδανεισμένες να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Έτσι λοιπόν προτιμούμε όσες έχουν χαμηλό δανεισμό και κάνουν θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές. Για τις άλλες, αυτές δηλαδή με μεγάλα δάνεια, θέλουμε απομόχλευση μέσω αύξησης κεφαλαίου. Αυτά σε γενικές γραμμές. Τα έχουμε ξαναγράψει, αλλά καλό είναι να τα υπενθυμίζουμε.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (ΙΙ): Το περσινό πρώτο εξάμηνο είχε χαμηλή βάση και πολλές φέτος την πέρασαν. Όμως οι αποτιμήσεις δεν είχαν προεξοφλήσει αυτή τη βελτίωση. Έτσι εντοπίζουμε πολλές θετικές εκπλήξεις, κυρίως από μικρές εταιρείες. Για παράδειγμα η Ξυλεμπορία. Η διοίκηση είχε δώσει μία εκτίμηση και φαίνεται πως την πετυχαίνει εύκολα. Έχει πάει και στα ύψη η τιμή του ξύλου.

Η Fieratex είναι μία ακόμα περίπτωση, όπως και η Minerva. Βέβαια, μας αρέσει καλύτερα η Fieratex λόγω χαμηλού δανεισμού. Από την άλλη δε μας άρεσαν τα αποτελέσματα της Intrakat, όπως και της Intracom. H Moda Bagno επίσης είχε όμορφα νούμερα. Η ΕΛΒΕ δεν εντυπωσίασε. Της ΕΚΤΕΡ από την άλλη ήταν δυνατά, όπως και της Medicon. Με λίγα λόγια η μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση έχει περιθώρια, αρκεί όπως έχουμε ξαναγράψει να μειωθεί ο κίνδυνος που μπορεί να προκαλέσει η άνοδος των πρώτων υλών. Επίσης πρέπει να σημειώσουμε και πάλι, πως σε πολλές εταιρείες λείπουν τα EBITDA. Αναφερόμαστε σε αυτές που πρέπει να έχουν.

Αύριο στο ΒΝ θα έχουμε όλη τη λίστα με τα αποτελέσματα αναλυτικά. Η πρώτη εικόνα δείχνει ότι μάλλον σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας και χωρίς τις τράπεζες, ξεπερνάμε τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου του 2019. Άρα έχουμε επιστροφή στην κανονικότητα. Σε επίπεδο EBITDA είμαστε λίγο χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 2019, αλλά ακόμα μας λείπουν αρκετά αποτελέσματα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Εθνική έκλεισε στα 2,42 ευρώ και στο +1,60%. Είχε καλή συμπεριφορά στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Άνοδο 0,36% για την Πειραιώς, οριακά υποχώρησε η Eurobank και η Alpha Bank έχασε 0,45%.

ΕΧΑΕ: Με τόσο καιρό καλό κλίμα αυτή δεν μπόρεσε να έχει κάποιο όφελος. Το τελευταίο διάστημα που η αγορά δεν είναι καλή, πρώτη πάει κάτω. Στα 3,47 ευρώ και η αποτίμηση στα 209 εκατ. ευρώ.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Δε μπόρεσε να συνεχίσει την αντίδραση και σήμερα υποχώρησε 2,08%.

ΛΑΜΔΑ: Ίσως να έπρεπε να είχαν βοηθήσει περισσότερο τα νέα για το Ελληνικό. Στα 7,4250 ευρώ και στο +0,34%.

INTRACOM: Απολύτως δικαιολογημένη η πτώση καθώς οι επενδυτές περίμεναν μάλλον καλύτερη πορεία. Μεγάλες οι ζημιές και ο κατασκευαστικός κλάδος είχε επίσης έντονα αρνητικό πορεία. Ακόμα και η πληροφορική που εμφανίζει ως κλάδος εξαιρετικά αποτελέσματα, εδώ είχαμε αύξηση πωλήσεων και μείωση EBITDA. Μεγάλος ο όγκος και κάπου στο 2% του συνόλου των μετοχών.

INTRALOT: Παρασύρθηκε και αυτή, αν και είχε δημοσιεύσει αποτελέσματα εδώ και μέρες. Στο -10%.

INTRAKAT: Με τέτοιες ζημιές ίσως το -5,69% να μην είναι κακό. Τονίζει η εταιρεία τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες, κάτι που κάποιες άλλες αποφεύγουν.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Η πορεία του ομίλου Intracom ίσως να έφερε πωλήσεις και σε άλλες μετοχές από συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια αναφέρουν κάποια στελέχη της αγοράς.

MEDICON: Πολύ δυνατά τα αποτελέσματα και τα καθαρά κέρδη του εξαμήνου δίνουν ήδη μονοψήφιο p/e. Στα 2,68 ευρώ και στο +6,35%.

FIERATEX: Επίσης πολύ καλά τα αποτελέσματα και αν έχουν συνέχεια στο δεύτερο εξάμηνο, θα έχουμε και εδώ μονοψήφιο p/e.

ΚΛΜ: Καλά τα αποτελέσματα αλλά ο πωλητής παραμένει.

ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ: Θα σημειώσουμε πως από την ανάγνωση των λογιστικών καταστάσεων έχουμε εντοπίσει δύο περιπτώσεις εταιρειών, οι οποίες αν το δεύτερο εξάμηνο είναι ανάλογο, θα πρέπει να ενταχθούν στην επιτήρηση, ή να ανακοινώσουν αύξηση κεφαλαίου. 

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης