Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερουσιαστής Menendez: «Όχι» στην πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία

Γερουσιαστής Menendez: «Όχι» στην πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία
Δεν βλέπω νέες πωλήσεις (αμερικανικών) οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Robert Menendez

«Από την σκοπιά μου, δεν βλέπω νέες πωλήσεις (αμερικανικών) οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, εκτός εάν υπάρξει μια δραματική αλλαγή συμπεριφοράς στο θέμα των S-400» τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Robert Menendez κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στη Τουρκία. Η επιλογή του Ρεπουμπλικάνου πρώην γερουσιαστή Τζεφ Φλέικ συνιστά τη πρώτη πολιτική τοποθέτηση για τη θέση του πρέσβη στην Τουρκία τα τελευταία 40 χρόνια.
Από την πλευρά του, ο κ. Φλέικ αναγνώρισε την πολυπλοκότητα της σχέσης με την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε έναν απαραίτητο σύμμαχο για τις ΗΠΑ. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί, ότι χρειάστηκε να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της κατάθεσης του για να απαντήσει σε ερωτήσεις που σχετίζονταν με τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας αλλά και τη δημοκρατική διολίσθηση στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Υπό αυτό το πρίσμα, έκανε ειδική αναφορά στον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Άγκυρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατηγορώ εναντίον της Τουρκίας για τη στάση της στην Κύπρο

Αναφορικά με την Κύπρο, ο Τζεφ Φλέικ ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται λύση δύο κρατών και επισήμανε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτή τη βάση, εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και ο ΟΗΕ μίλησαν ανοιχτά και καταδίκασαν τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Προβληματισμός για την Τουρκική Επιμονή στο ζήτημα των S-400

Ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία τόνισε ότι η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 παραμένει ένα αγκάθι στη διμερή σχέση, καθώς πρόκειται για μια ενέργεια που είναι αντίθετη με τις νατοϊκές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλες οι χώρες της Συμμαχίας.
Ως εκ τούτου, ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) θα παραμείνουν στο τραπέζι έως ότου η Άγκυρα αποφασίσει να εγκαταλείψει οριστικά το σύστημα S-400. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμα ότι οποιαδήποτε νέα μεγάλη αγορά ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού θα οδηγήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων CAATSA.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Φλέικ είπε ότι θα εργαστεί για να γίνουν διαθέσιμα νέα αμερικανικά οπλικά συστήματα προς αγορά στην Τουρκία. Ωστόσο, ο γερουσιαστής Μενέντεζ υπενθύμιζε ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας καλείται να παίξει ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες πωλήσεις στην Τουρκία εάν δεν ξεκαθαριστεί πρώτα το ζήτημα των S-400.

Γενοκτονία Αρμενίων

Υπενθυμίζεται ότι ως γερουσιαστής ο Τζεφ Φλέικ είχε επανειλημμένα αρνηθεί να στηρίξει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας υποστήριξε ότι αναγνωρίζει πλέον τη γενοκτονία και ότι σκοπεύει να τιμήσει τον εορτασμό της μνήμης της.

Σημαντικός Εταίρος των ΗΠΑ οι Κούρδοι της Συρίας

Κατόπιν ερώτησης του γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν, ο κ. Φλέικ αναγνώρισε ότι οι Κούρδοι της Συρίας είναι ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ που βοήθησε καταλυτικά στην νίκη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει την εκστρατεία που διεξάγει η Τουρκία για την εξόντωση τους και να τοποθετηθεί για το πως σκοπεύει να διαχειριστεί το συγκεκριμένο θέμα.
Στη συνέχεια ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν υπενθύμισε ότι η Άγκυρα αδιαφορεί για τις αμερικανικές αντιδράσεις που περιορίζονται σε επίπεδο ρητορικής και αναρωτήθηκε για το ποιες κινήσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν χειροπιαστό αντίκτυπο στην συμπεριφορά της Τουρκίας. Από την πλευρά του, ο Τζεφ Φλέικ εκτίμησε ότι η επιβολή κυρώσεων, η οποία είχε οικονομικό αντίκτυπο στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, σε συνδυασμό με τη μη πώληση νέων οπλικών συστημάτων αποτελούν χειροπιαστές ενέργειες που έχουν καταφέρει να τραβήξουν την προσοχή της Τουρκίας.

Η Θετική Ατζέντα με την Τουρκία

Χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «έναν απαραίτητο σύμμαχο» για τις ΗΠΑ, ο υποψήφιος πρέσβης υποστήριξε ότι υπάρχουν τομείς όπου τα συμφέροντα Ουάσιγκτον-Άγκυρας ταυτίζονται. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στον αμυντικό τομέα, λέγοντας ότι η συνεργασία με την Τουρκία επιτρέπει στις ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Τέλος, σημείωσε ότι η διμερής σχέση εκτείνεται πέρα από την αμυντική συνεργασία, αναδεικνύοντας τη σημαντική οικονομική διάσταση που, όπως είπε, την χαρακτηρίζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης