Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Βουτιά στις 860 μονάδες με χαμηλό τζίρο – Απώλειες σε όλο το ταμπλό

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Βουτιά στις 860 μονάδες με χαμηλό τζίρο – Απώλειες σε όλο το ταμπλό
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Κάτω από τις 868 μονάδες και τη συσσώρευση των τελευταίων μηνών. Έχουμε δει βέβαια στο μεσοδιάστημα και τις 830 μονάδες, επομένως έχουμε και αυτή τη στήριξη. Πιο πάνω όμως, στις 850 μονάδες, είναι το σημείο από όπου διέρχεται ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών και είναι πιο σημαντική στήριξη.

Οι αγορές της Ευρώπης είχαν σήμερα αντίστοιχη πτώση με τη δική μας. Αν σπάσουν και αυτές ίσως ενταθεί η πίεση στο ΧΑ. Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να δείχνουν προσοχή. Τα μηνύματα υπήρχαν εδώ και πολλές μέρες. Το κάψιμο των θετικών ειδήσεων, είχε κάνει αρκετούς να ανησυχούν.

Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ένας επίσης πονοκέφαλος που κρατάει καιρό και ίσως οι αγορές να μην τον έχουν αποτυπώσει, όπως έκαναν με τον κορονοϊό πριν ξεσπάει η πανδημία. Πρέπει οι κυβερνήσεις να μαζέψουν αυτό που γίνεται. Έχουν πάρει όλα τα προϊόντα την ανηφόρα, χωρίς να επηρεάζονται όλα. Στο χαμηλό ημέρας το ΧΑ στο κλείσιμο και στις 860 μονάδες με τζίρο μόλις 49 εκατ. ευρώ περίπου με 6,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Μόλις 20 μετοχές είχαν άνοδο και μόνο η Motor Oil από τον FTSE 25. Δυνατή πτώση για Τιτάν, Coca Cola, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Eurobank.

ΤΙΤΑΝ: Ενώ πετύχαμε το σημείο εξόδου εξαιρετικά, την ξαναβάλαμε λίγο χαμηλότερα στις επιλογές μας και την έχουν τσακίσει στο ξύλο από τότε. Κοντά σε καλή στήριξη πλέον και ελπίζουμε να κρατήσει. Στα 14,50 ευρώ και στο -3,33% με όγκο 51 χιλ. τεμάχια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Eurobank είχε τη μεγαλύτερη πτώση και ακολούθησε η Εθνική. Τις μικρότερες τις είχε η Alpha Bank. Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε και ο τραπεζικός δείκτης.

FOURLIS: Σκέτη απογοήτευση η μετοχή. Δυστυχώς και εδώ το γράφημα έδειχνε, αλλά είχαμε μία ελπίδα ότι θα σπάσει και αυτή να δώσει καλύτερες τιμές. Αλλά πως; Άμα βλέπουν οι επενδυτές να πουλάνε insiders στα ψηλά γιατί να αγοράσουν; Πήγε τον περασμένο Απρίλιο στα 4,80 ευρώ περίπου και δεν μπόρεσε. Τον Ιούνιο πήγε στα 4,70 ευρώ και πάλι δε μπόρεσε.

Τέλος Αυγούστου πήγε στα 4,60 ευρώ και πάλι δε μπόρεσε. Δηλαδή έκανε χαμηλότερα υψηλά κάθε φορά. Πριν μερικές μέρες έκοψε προς τα κάτω τον εκθετικό των 200 ημερών και έχει πάρει άσχημη κλίση το γράφημα. Έχει καλές στηρίξεις κοντά και ελπίζουμε να μην τη δούμε στα 3,75 ευρώ, αλλά αν το κλίμα στην αγορά δε βελτιωθεί δεν θα το αποκλείαμε. Στα 4,04 ευρώ και στο -0,25%.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δυνατή πτώση η μετοχή και προφανώς οι κατασκευαστικές επηρεάζονται από αυτό που γίνεται με τις πρώτες ύλες. Έχουν και μεγάλα έργα να υλοποιήσουν. Πήγε μέχρι τα 8,63 ευρώ και έκλεισε στα 8,81 ευρώ με απώλειες 1,89%.

ΑVAX: Καλά τα αποτελέσματα και αν δεν υπήρχε πέρυσι το όφελος από τη φορολογία θα φαινόταν η καλή πορεία και στην τελική γραμμή. Οι πωλήσεις στα 324,3 εκατ. ευρώ από 260 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 32 εκατ. ευρώ από 26,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 5,3 εκατ. ευρώ από 10,3 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων ήταν στα 7,6 εκατ. ευρώ από 6,2 εκατ. ευρώ. Τα ίδια στα 84,2 εκατ. ευρώ με την αποτίμηση στα 152 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στα 505 εκατ. ευρώ. Κάπως υψηλή η μόχλευση.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ: Με τις δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων αναδεικνύονται αρκετές φθηνές εταιρείες. Τώρα σε συνδυασμό και με τη διόρθωση της αγοράς, μπορούμε να πούμε πως εντοπίζουμε καλύτερες τιμές και πιο ελκυστικές. Πλαστικά Θράκης, Revoil, AS Company, ΕΥΑΘ, Έλτον κ.α.

Επίσης οι εταιρείες που ασχολούνται με τα μέταλλα είναι τσάμπα, αλλά θα σημειώσουμε πως εμείς βάζουμε ένα discount στις αποτιμήσεις λόγω έκτακτων και ίσως μη επαναλαμβανόμενων κερδών. Δηλαδή αν θεωρούμε γεμάτη για διάφορους λόγους μία αποτίμηση με p/e 15 εκεί θα πούμε 12. Χοντρικά αυτοί οι υπολογισμοί για να γίνουμε πιο κατανοητοί στο παράδειγμα.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Όλοι έχουν μετακυλίσει την άνοδο των πρώτων υλών, αυτή την απορρόφησε όλη! Τι άλλο θα δούμε. Περιμένουμε βελτίωση και μάλιστα σημαντική στο δεύτερο εξάμηνο με βάση τα όσα αναφέρει η διοίκηση.

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Γύρισε στο εξάμηνο η καθαρή θέση του ομίλου θετική, επομένως έχει δικαίωμα εξόδου από την επιτήρηση. Με νέα αναπροσαρμογή στην αξία του ακινήτου το πέτυχε, όπως και με κάποια λοιπά έσοδα. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι είχε κάνει πάλι αναπροσαρμογή. Πωλήσεις 1,99 εκατ. ευρώ από 2,5 εκατ. ευρώ και μικτά κέρδη 232 χιλ. ευρώ από 305 χιλ. ευρώ. Κέρδος από αναπροσαρμογή 216 χιλ. ευρώ και άλλα έσοδα 456 χιλ. ευρώ. Χωρίς αυτά δε θα έβγαζε κέρδη 481 χιλ. ευρώ από 29 χιλ. ευρώ.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Τέτοιο τσάκισμα δεν έχουμε ξαναδεί. Μέχρι και στο -8,70% την πήγαν. Εκτός και αν κάποιοι προσπαθούν να ρίξουν την αποτίμηση για να μην μπει στον FTSE 25. Δεν μπορούμε να δώσουμε εξήγηση σε αυτά που βλέπουμε. Χαμηλό στα 6,61 ευρώ και κλείσιμο στα 6,75 ευρώ με απώλειες 6,77%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης