Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Εξαίρεση από τους εμβολιασμούς ζητούν 3.000 δάσκαλοι στη Νέα Υόρκη

ΗΠΑ: Εξαίρεση από τους εμβολιασμούς ζητούν 3.000 δάσκαλοι στη Νέα Υόρκη
Δεδομένου του συνολικού αριθμού περίπου 78.000 εκπαιδευτικών της πόλης, περίπου το 4% ζήτησε απαλλαγή από την υποχρέωση εμβολιασμού 
Σχετικά Άρθρα

Οι αρχές της Νέας Υόρκης έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού είτε πρέπει να έχει ληφθεί νόμιμη απαλλαγή μέχρι τα μεσάνυχτα της 27ης Σεπτεμβρίου.
Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών της πόλης (UFT) δήλωσε στις 24 Σεπτεμβρίου ότι το 90-95% των εκπαιδευτικών είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Περίπου 4.000-8.000 είναι ανεμβολίαστοι συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζήτησαν την εξαίρεση.

Το ισχύον καθεστώς

Οι εξαιρέσεις είναι σε μεγάλο βαθμό ιατρικές, δήλωσε ο πρόεδρος του UFT Michael Mulgrew στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της 24ης Σεπτεμβρίου.
Δεν διευκρίνισε πόσες δόθηκαν.
Οι απορριφθέντες έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν έφεση, αλλά ο Mulgrew είπε ότι δεν γνωρίζει πόσοι το έχουν κάνει.
Με εκκρεμή προσφυγή, ένας δάσκαλος δεν μπορεί να συμμετάσχει σε διδασκαλία, αλλά απαλλάσσεται από την εντολή για εμβολιασμό, η οποία απαιτεί από όσους δεν είναι εμβολιασμένοι μετά την προθεσμία είτε να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους με αποζημίωση απόλυσης είτε να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών.
Δεδομένου του συνολικού αριθμού περίπου 78.000 εκπαιδευτικών της πόλης, περίπου το 4 % ζήτησε εξαιρέσεις.

Ελλείψεις προσωπικού

Τόσο ο Mulgrew όσο και ο Mark Cannizzaro, πρόεδρος του Συμβουλίου Εποπτών και Διαχειριστών Σχολείων, προειδοποίησαν ότι μετά την παρέλευση της προθεσμίας θα μπορούσε να υπάρξει έλλειψη προσωπικού, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι οι αντικαταστέσεις θα γίνυον σύντομα.
«Οι διευθυντές και οι επόπτες επικοινωνούν συνεχώς για να μας πουν ότι ανησυχούν για το ότι δεν θα έχει αρκετό προσωπικό την Τρίτη το πρωί», δήλωσε ο Cannizzaro κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

Χωρίς σχέδιο

Κατηγόρησε τη διοίκηση της πόλης για την έλλειψη προηγμένου σχεδιασμού και πρότεινε ότι η πόλη πρέπει να επιτρέψει στους μη εμβολιασμένους υπαλλήλους να συνεχίσουν να εργάζονται για όσο διάστημα χρειάζεται για την επίλυση προβλημάτων στελέχωσης σεμεμονωμένα σχολεία.
«Μέχρι να υπάρξει σχέδιο για να διασφαλίσουμε ότι τα σχολεία είναι ασφαλή, πρέπει να επανεκτιμήσουμε αυτό που κάνουμε στο μέλλον», δήλωσε ο Cannizzaro.
Επίσης, επέκριναν την πόλη επειδή έθεσε την προθεσμία τη Δευτέρα, αφήνοντας τα σχολεία σε μια θέση όπου μπορεί να μάθουν το βράδυ της Δευτέρας 27 Σεπτεμβρίου 2021, χρειάζονται έναν αντικαταστάτη για κάποιον το επόμενο πρωί.

Στα δικαστήρια

Το δημοτικό σωματείο εργαζομένων αμφισβητεί την εντολή στο δικαστήριο και κατάφερε αρχικά να αναβάλει τη εφαρμογή της.
Αλλά το δικαστήριο έβγαλε απόφαση για την απαγόρευση της υποχρεωτικότητας στις 23 Σεπτεμβρίου.
«Αυτή η υπόθεση έχει ήδη οδηγήσει σε προστασία των δικαιωμάτων των μελών μας, αφού η πόλη - μετά την πρώτη απόφαση του δικαστηρίου - παραδέχτηκε ότι μπορεί να υπάρξουν εξαιρέσεις στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Εργασίας.
«Το δικαστήριο  δεν έχει λάβει τελική απόφαση και ετοιμάζουμε πρόσθετο υλικό για να υποστηρίξουμε την υπόθεσή μας».

Τα υγειονομικά μέτρα

Η πόλη νομιομοποίησσε την υποχρεωτικότητα ως έναν τρόπο για να μειωθεί ο κίνδυνος από τον ιό της νόσου COVID-19, καθώς και για να αποτραπεί το κλείσιμο των σχολείων.
Επέβαλε ένα σωρό άλλους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των μασκών τόσο για τους μαθητές όσο και για το προσωπικό, απόσταση μεταξύ των μαθητών όταν είναι δυνατόν, και ανά διήμερο διαγνωστικό τεστ  (μεταξύ μαθητών των οποίων οι γονείς έδωσαν τη συγκατάθεσή τους).
Η συχνότητα των δοκιμών αυξήθηκε σε εβδομαδιαία κατόπιν αιτήματος του UFT.
Με βάση τους κανόνες, ένας μαθητής που βρέθηκε θετικός θα μπορούσε να οδηγήσει ολόκληρη την τάξη στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για 7-10 ημέρες, ανεξάρτητα από το αν οι υπόλοιποι βρέθηκαν θετικοί.
Τα σχολεία έχουν επίσης απαγορεύσει υποτιθέμενες πιο επικίνδυνες δραστηριότητες, όπως φαγητό σε εσωτερικούς χώρους και εξωσχολικά, όπως χορωδία, μπάντα και αθλήματα.

Αντιδράσεις

Πολλοί έχουν αντιταχθεί στους κανόνες, αμφισβητώντας γιατί τα παιδιά, τα οποία διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα από τον Covid-19, αναγκάζονται να φορούν μάσκες όλη την ημέρα, ενώ διασημότητες και πολιτικοί έχουν παρακολουθήσει πολλές εκδηλώσεις χωρίς μάσκα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης