Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και νέες συνεργασίες ανακοίνωσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και νέες συνεργασίες ανακοίνωσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
Η HDB διοργάνωσε μια σειρά από εκδηλώσεις, στις οποίες αναλύθηκαν τα προβλήματα της αγοράς και οι τρόποι αντιμετώπισης μέσω υφιστάμενων και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων

Τέσσερα μνημόνια συνεργασίας, έναν εξειδικευμένο διαγωνισμό για τις startups του Elevate Greece και τρία νέα, σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που καινοτομούν, υπέγραψαν η διοίκηση και τα στελέχη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB στο πλαίσιο των εργασιών της 85ης ΔΕΘ.
Σε ένα σύγχρονα διαμορφωμένο περίπτερο που εισήγαγε τον επισκέπτη στον νέο ψηφιακό τραπεζικό κόσμο, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB - Hellenic Development Bank) παρουσίασε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τη νέα διοικητική της ομάδα.
Επί εννέα ημέρες η καρδιά της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας - HDB χτυπούσε στους ρυθμούς της πρώτης covid Free Έκθεσης, που αποτέλεσε ευκαιρία ενημέρωσης της επιχειρηματικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας για τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που παρέχει η Τράπεζα, για το σημαντικό ρόλο της στην στήριξη της Εθνικής Οικονομίας, αλλά και για τη σύναψη μιας σειράς σημαντικών συμφωνιών.
Το περίπτερο της HDB επισκέφθηκαν Υπουργοί, Πρόεδροι και Στελέχη οικονομικών φορέων και επιμελητηριακών ενώσεων, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, στελέχη ελληνικών τραπεζών αλλά και εκατοντάδες επιχειρηματίες.
Ειδικά για τις επιχειρήσεις, η ομάδα της HDB δημιούργησε μια σειρά από εργαλεία εξατομικευμένης πληροφόρησης αξιοποιώντας στο μέγιστο τις νέες τεχνολογίες.
Ο ενδιαφερόμενος μπορούσε με ένα απλό «κλικ» μέσα από το κινητό να λάβει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση για τα προγράμματα χρηματοδότησης της HDB που ταιριάζουν αποκλειστικά στη δική του επιχείρηση.
Πρόσθετα, μέσα από ειδικές οθόνες που είχαν τοποθετηθεί στο περίπτερο οι επισκέπτες «συνομιλούσαν» με την «Πίστη» και τον «Μέντορα», τους ψηφιακούς βοηθούς της HDB, που χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη απαντούσαν σε κάθε ερώτηση τους.
Επιπλέον, τα υψηλής κατάρτισης στελέχη της HDB ήταν εκεί για να απαντήσουν, να εξηγήσουν και να ενημερώσουν για όλα τα προγράμματα, ενώ βοηθούσαν συμβουλευτικά τους επιχειρηματίες στο business plan (επιχειρηματικό πλάνο), ώστε να «χτίσουν» τη δική τους επιχείρηση, με ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η HDB διοργάνωσε μια σειρά από εκδηλώσεις, στις οποίες αναλύθηκαν τα προβλήματα της αγοράς και οι τρόποι αντιμετώπισης μέσω υφιστάμενων και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και οι προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων μέσα από συγχωνεύσεις και εξαγορές και τα οικονομικά οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν.
Επίσης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης, στην ανάγκη αύξησης της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και συνεργειών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και στον καίριο ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ως μοχλός διασύνδεσης επιχειρήσεων.

Επισφράγιση συνεργασιών από την HDB

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Χρηματιστήριο Αθηνών με σκοπό την από κοινού ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, των βιώσιμων επενδύσεων και την ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής αγοράς.
Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, με στόχο την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και την έμπρακτη στήριξη της ικανότητας της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης να καινοτομεί, μέσα από σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος με στόχο τον συντονισμό και την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων που θα συμβάλουν στην προώθηση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στην Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στην αποτελεσματικότερη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των Μεταποιητικών Επιχειρήσεων της Περιφέρειας μέσα από σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης ΑΕ με στόχο να διερευνηθούν συμπράξεις μεταξύ των δύο οργανισμών για την περαιτέρω στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας
Σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Elevate Greece και τον αρμόδιο Υφυπουργό, Χρίστο Δήμα, ο διαγωνισμός καινοτομίας #HDB4ELEVATEGREECE, μέσω του οποίου οι νεοφυείς επιχειρήσεις-μέλη του Elevate Greece μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη δημιουργία εφαρμογών και πλατφορμών για την ενσωμάτωση και την αξιολόγηση περιβαλλοντικών, κοινωνικών κριτηρίων και παραγόντων εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), με στόχο τη διεύρυνση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που θεωρούνται πιστοληπτικά ικανές (bankable). Επίσης, η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κα. Αθηνά Χατζηπέτρου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας 2021» με την παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, του Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστου Δήμα και της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, απένειμε το βραβείο «Περιβαλλοντικού Αντικτύπου»  στην εταιρία Augmenta Agriculture Technologies ενώ προσέφερε ως βραβείο το ποσό των 10.000 ευρώ στη νικήτρια εταιρεία (το συνολικό βραβείο έφτασε τα 22.000 ευρώ από κοινού μαζί με άλλους τρεις φορείς), καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες /mentoring, προσφέροντας τεχνογνωσία που θα τις βοηθήσει να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Νέα Χρηματοδοτικά εργαλεία & κίνητρα για συγχωνεύσεις

Μια ιδιαιτέρως σημαντική πρωτοβουλία ήταν η ανακοίνωση ενός νέου εργαλείου χρηματοδότησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για τους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου.
Μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων, συνολικού δυνητικού προϋπολογισμού δανείων περίπου 62,5 εκ. ευρώ, κάθε επιχείρηση-δικαιούχος θα μπορεί να λάβει δάνεια από 25.000 ευρώ έως 900.000 ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών του σε κεφάλαιο κίνησης, αλλά και τη χρηματοδότηση επενδυτικών του σχεδίων.
Το Ταμείο θα παρέχει εγγύηση σε ποσοστό 80% επί του ύψους του δανείου.
Πρόσθετα, η HDB ανταποκρινόμενη άμεσα στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, ανακοίνωσε πως σχεδιάζεται ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα δώσει χρηματοδοτικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Εκδηλώσεις για το ρόλο των αναπτυξιακών τραπεζών με σημαντικούς καλεσμένους

Στις συζητήσεις/panel που διοργάνωσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα συμμετείχαν μεταξύ άλλων: ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής, Γιώργος Ζερβός, η Σύμβουλος της BPI France, Virginie Poncet, ο Επικεφαλής της Ομάδας Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Ελλάδα και την Κύπρο, Γιάννης Καλτσάς, ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, ο Γενικός Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου ΙΝΣΒΕ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Χρήστος Γεωργίου, ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Τζήκας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης