Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γαμβρίλης: Η κρίση αποτελεί ευκαιρία για την Attica Bank

tags :
Γαμβρίλης: Η κρίση αποτελεί ευκαιρία για την Attica Bank
Την πεποίθηση ότι η κρίση αποτελεί ευκαιρία για την Attica Bank προκειμένου να εκφράσει ένα νέο ξεκάθαρο όραμα, να θέσει στόχους και να τους πραγματοποιήσει με μελέτη και σχέδιο, εξέφρασε ο Πρόεδρος και Εντεταλμένος Σύμβουλος της Attica Bank, Ιωάννης Γαμβρίλης, μιλώντας προς τα στελέχη της τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της 75ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Παραμένουμε σε ετοιμότητα και εξετάζουμε προσεκτικά και τεκμηριωμένα όλες τις παραμέτρους, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε ευκαιρίες, οι οποίες θα καταστήσουν δυνατή την προσέγγιση ευρύτερων τμημάτων της αγοράς" σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Στόχος μας είναι η Attica Bank να ενισχύσει την παρουσία της στην τραπεζική αγορά ως εξειδικευμένη και ευέλικτη τράπεζα, η οποία με την τεχνογνωσία που διαθέτει και την φιλικότητα που τη διακρίνει στη συνεργασία με τους πελάτες της, θα συντελέσει αποτελεσματικά στη προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο κ. Γαμβρίλης και πρόσθεσε: «Ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της Τράπεζάς μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της».
«Την τελευταία διετία το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει εισέλθει σε ένα νέο στάδιο της εξέλιξής του, αντιμετωπίζοντας αρχικά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και στη συνέχεια τις συνέπειες της υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Όπως  είναι αναμενόμενο, η κατάσταση που διαμορφώνεται τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ειδικότερα, γεννά προβληματισμό αλλά και προσδοκίες, όσον αφορά την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων, αλλά και όσον αφορά την μέσο-μακροπρόθεσμη πορεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων» σημείωσε επίσης και πρόσθεσε
«Στην  τρέχουσα περίοδο, λόγω της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με δύο βασικά ζητήματα: την αύξηση των επισφαλειών και τη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας. Το τελευταίο διάστημα, ο δείκτης των καθυστερήσεων ως ποσοστό του συνόλου των χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών έχει επιδεινωθεί. Παράλληλα, ο αντίστοιχος δείκτης της Τράπεζας παρέμεινε χαμηλότερα από τον μέσο όρο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ ο δείκτης κάλυψης των καθυστερημένων δανείων από προβλέψεις διαμορφώθηκε σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από τον μέσο όρο του τραπεζικού συστήματος».
Η συγκριτικά καλύτερη θέση της Τράπεζάς μας, οφείλεται σε μια σταθερή, συνεπή αλλά και νοικοκυρεμένη πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τις προβλέψεις, ανέφερε επίσης.
Όσο για τη ρευστότητα, ο κ. Γαμβρίλης σημείωσε «η επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και οι διαδοχικές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών τραπεζών εντός του 2010, οδήγησαν σε αύξηση του κόστους καταθέσεων, αποκλεισμό των τραπεζών από τις διεθνείς αγορές χρήματος και στροφή των τραπεζών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για την εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας. Βασική προϋπόθεση για την εξομάλυνση των συνθηκών άντλησης ρευστότητας και την απεξάρτηση από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η βελτίωση της ψυχολογίας στην αγορά. Για να συμβεί αυτό, είναι αναγκαίο να τηρηθούν πιστά οι δεσμεύσεις, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Κυβέρνησης. Όσον αφορά τη διαχείριση της ρευστότητας στην Τράπεζα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες, η Τράπεζα δεν αντιμετώπισε ποτέ κανένα πρόβλημα, καθώς έχει φροντίσει να διευρύνει τις πηγές ρευστότητας που έχει στη διάθεσή της».
«Αταλάντευτη πολιτική της Τράπεζας είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας μέσω παροχής ρευστότητας  προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στο βαθμό που η οικονομική συγκυρία επιτρέπει. Η διατήρηση ενός φιλικού, κοινωνικού προσώπου και η αλληλεγγύη προς τους πελάτες αποτελούν διαχρονικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Τράπεζας» σημείωσε ο κ. Γαμβρίλης.
«Αν και οι χειρισμοί των τραπεζών μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της κρίσης υπήρξαν αποτελεσματικοί, γεγονός παραμένει ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι διαφορετικές από εκείνες που οδήγησαν στη μεγέθυνση των ελληνικών τραπεζών, και αυτό για  πολλούς, καθιστά μια αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα μάλλον αναπόφευκτη. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αναδιάταξη αυτή για να είναι επιτυχημένη, δεν πρέπει να είναι βεβιασμένη –δηλαδή δεν πρέπει να είναι συγχώνευση για την συγχώνευση- και δεν πρέπει να είναι αναγκαστικά συνώνυμη με τη δημιουργία τραπεζών μεγάλου μεγέθους» ανέφερε επίσης και πρόσθεσε:
«Στο βαθμό που κάποια τράπεζα είναι  σε θέση να εξειδικεύεται  παραμένοντας βιώσιμη  μακροπρόθεσμα, τότε έχει και λόγο ύπαρξης  στο τραπεζικό  σύστημα. Αυτό έχει αποδειχτεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Η Attica Bank είναι μια τέτοια τράπεζα. Ανεξάρτητα από το μέγεθός της, το οποίο πρέπει και μπορεί να μεγαλώσει, η ταχύτητα και η φιλικότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι πελάτες της, η υψηλή κεφαλαιακή της επάρκεια, η τεχνογνωσία που διαθέτει και χάρη στο βασικό της μέτοχο, το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, αλλά και η χρηστή διαχείριση, βοηθούν την Τράπεζα να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο επιχειρηματικό της περιβάλλον αποτελεσματικά.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης