Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofΑ Merrill Lynch, Nomura και Bank of New York Mellon προειδοποιούν: Μόνο με σημαντική υποτίμηση του ευρώ, στα 1,20 δολ, θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης - Αλλά δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια

BofΑ Merrill Lynch, Nomura και Bank of New York Mellon προειδοποιούν: Μόνο με σημαντική υποτίμηση του ευρώ, στα 1,20 δολ, θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης - Αλλά δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια
Να ακολουθήσει την πολιτική της άμεσης υποτίμησης του ευρώ, καλούν την ΕΚΤ τρεις αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, Nomura και Bank of New York Mellon, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της περιφέρειας της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τους ίδιους, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν θα έρθει, εάν το ευρώ παραμένει ισχυρό, κάτι το οποίο όμως είναι μία δύσκολη εξίσωση καθώς η Fed θα εφαρμόσει τον τρίτο γύρο ποσοστικής χαλάρωσης.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Αθανάσιου Βαμβακίδη της Bank of America Merrill Lynch, για να μπορέσει να στηρίξει η νομισματική πολιτική την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης, το ευρώ θα πρέπει να βρίσκεται στη ζώνη του 1,25 δολ. έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, για να μπορεί να επωφεληθεί και η περιφέρεια από το αδύναμο ευρώ, τότε αυτό θα πρέπει να υποχωρήσει κοντά στο 1,10 δολ., επίπεδα που θα βελτιώσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της περιφέρειας, αλλά θα βλάψουν τον πυρήνα της ευρωζώνης.
Παρά το γεγονός ότι αυτό θα ήταν μία λύση για την ευρωζώνη, ο Βαμβακίδης δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος, την ώρα που το ευρώ είναι υψηλότερα κατά 8,3% από τα χαμηλά του Ιουλίου, όταν ήταν στα 1,2040 δολ, και περίπου 4% υψηλότερα από τα επίπεδα του 1,25 δολ. που είχε αγγίξει στα τέλη Αυγούστου. Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση και τρίτου γύρου νομισματικής χαλάρωσης από την Federal Reserve, δεν αφήνει περιθώρια στο ευρώ να υποχωρήσει σε σχέση με το δολάριο.
Ο Jens Nordvig της Nomura θεωρεί ότι υποστηρίζει ότι ακόμη και αν κάποιοι από τους κινδύνους του ευρώ έχουν μειωθεί από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα OMT της ΕΚΤ, ένα ασφάλιστρο κινδύνου για το ευρώ θα εξακολουθήσει να απαιτείται από τους επενδυτές, ενώ τους επόμενους μήνες θα παραμείνει η αβεβαιότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του OMT και τους πολιτικούς κινδύνους.
Ο αναλυτής της Nomura θεωρεί ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι το ευρώ να σταθεροποιηθεί πέριξ των επιπέδων του 1,35 δολ., εκτός εάν υπάρξει κάποια από τις τρεις παρακάτω εξελίξεις:
(α) σημαντική μείωση του ασφαλίστρου έναντι κινδύνου στην ευρωζώνη
(β) αποδείξεις ότι οι συνέπειες των κυκλικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην ευρωζώνη έχουν περιοριστεί
(γ) στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι παγκόσμιες ροές κεφαλαίου οδηγούν πωλήσεις του δολαρίου.
Δεν βλέπουμε καμία από αυτές τις συνθήκες να συντρέχουν τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τον Nordvig, σε περίπτωση που το απαιτούμενο ασφάλιστρο κινδύνου ευρώ είναι μικρότερο από ό,τι ήταν στις κορυφές της τάσης του τέλους του περασμένου έτους και τον Μάιο του τρέχοντος έτους, τότε το ευρώ θα διαμορφωθεί γύρω από τα 1,27 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, επίπεδο το οποίο είναι σύμφωνο με πολλές άλλες εκτιμήσεις, όπως αυτή του Chris Walker της UBS, για παράδειγμα, που βλέπει το ευρώ στο 1,25 δολάρια στις αρχές του 2013.
Τέλος, σύμφωνα με τον Simon Derrick της Bank of New York Mellon, αν βρισκόταν στη θέση της ΕΚΤ θα αναρωτιόταν αν υπήρχε μια πολιτική που θα μπορούσε να αποδυναμώσει το νόμισμα, ενώ, την ίδια στιγμή, θα παρείχε στήριξη τις αγορές κρατικών ομολόγων και χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών στις περιφερειακές χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης