Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Mε ΟΠΑΠ -2% και τράπεζες πτωτικά, το ΧΑ -0,69% στις 909 μον., αδιάφορο το ΑΕΠ - Έρχεται σημαντική διόρθωση διεθνώς

Mε ΟΠΑΠ -2% και τράπεζες πτωτικά, το ΧΑ -0,69% στις 909 μον., αδιάφορο το ΑΕΠ - Έρχεται σημαντική διόρθωση διεθνώς

Το ελληνικό χρηματιστήριο στην ζώνη των 900 - 920 με το επενδυτικό ενδιαφέρον να έχει ατονήσει και τον ημερήσιο όγκο να υποχωρεί σε καθημερινή βάση

(upd16) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 909 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας, με ιδιαίτερα χαμηλη συναλλακτική δραστηριότητα, με την Αlpha Bank να δέχεται πιέσεις -1,76% ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισε και το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με τον ΟΠΑΠ -2,27%.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, με απώλειες -1,29% έκλεισε η Eurobank και ακολούθησαν  Εθνική -0,72% και Πειραιώς -0,36%.
Επίσης, με απώλειες -6,96% έκλεισε η Attica Βank -6,96% μετά και τις χθεσινές πιέσεις πλησίον του 10% καθώς οι επενδυτές βλέπουν ότι η αύξηση των 150 εκατ είναι αδιανόητα λίγη και τα 240 εκατ επίσης λίγα ενώ πραγματικά χρειάζεται πάνω από 350 εκατ νέα κεφάλαια.
Οι επιλογές είναι δύο ένας ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής που θα πρέπει να βρεθεί και εν συνεχεία να μας πείσει για το σχέδιο του ή το ΤΧΣ ως επενδυτής έσχατης λύσης.
Η υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα και η απουσία ισχυρών καταλυτών έχει αποτέλεσμα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να έχει εγκλωβιστεί στην ζώνη των 900 - 920 μονάδων με ισχυρή την στήριξη των 900 μονάδων και με πρώτη αντίσταση τις 930 μονάδες.
Η αδιαφορία των επενδυτών συνεχίστηκε και μετά και τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας το β' τρίμηνο του 2021, το οποίο αυξήθηκε κατά 3,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά στη σύγκριση με το β' 3μηνο του 2020, όταν και η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε αυστηρό lockdown, η αύξηση του ΑΕΠ έφτασε το 16,2%.
Το βλέμμα είναι στραμμένο και στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη 9/9 υπό τη σκιά του υψηλότερου πληθωρισμού, αφού τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ετήσια αύξηση 3% των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ στο 2% ,με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο ρυθμό με τον οποίον θα κινηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα για το τελευταίο 3μηνο του έτους.

Έρχεται διόρθωση στις μετοχές διεθνώς
 
Μετά από ένα καλοκαίρι στο οποίο οι μετοχές έχουν φτάσει σε ένα φαινομενικά ατελείωτο σερί με ρεκόρ, ο Σεπτέμβριος φέρνει μια σειρά νομισματικών και πολιτικών γεγονότων που θα μπορούσαν να «ξυπνήσουν» τους επενδυτές από τον εφησυχασμό τους και με το κύριο πρόβλημα να παραμένει ο πληθωρισμός.
Αρκετές κεντρικές τράπεζες θα συνεδριάσουν το επόμενο διάστημα, σημειώνει το Reuters, ενώ η κρίσιμη αντιπαράθεση στις ΗΠΑ για το δημόσιο χρέος παράλληλα με τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ιαπωνία και Γερμανία ενισχύουν το ρίσκο για τις αγορές διεθνώς.
Ειδικότερα η μακροβιότερη ηγέτης της Δυτικής Ευρώπης, Angela Merkel αποχωρεί από την καγκελαρία μετά από 16 χρόνια στην εξουσία και τέσσερις συνεχόμενες εκλογικές νίκες. με το βασικό ερώτημα για τις αγορές να τίθεται στο τι θα  σημαίνει μια νέα κυβέρνηση για τη δημοσιονομική πολιτική στο εσωτερικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Επίσης, μια αναπάντεχη τροπή στην ιαπωνική πολιτική έδωσε η απόφαση του πρωθυπουργού Yoshihide Suga , αλλά δεν υπάρχει πρωτοπόρος στον αγώνα για να τον διαδεχθεί ως επικεφαλής του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.
Η εσωκομματική αναμέτρηση έχει προγραμματιστεί για τις 29 Σεπτεμβρίου και ο νικητής πρέπει να προκηρύξει τις γενικές εκλογές έως τις 28 Νοεμβρίου.
Τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Αύγουστο δεν έχουν εκτροχιάσει εντελώς τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) μπορεί να ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα σταδιακά στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.
Ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell θα μπορούσε να τονίσει ξανά ότι το tapering  και οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι δύο διαφορετικά πράγματα και ότι θεωρεί τις τρέχουσες αυξήσεις του πληθωρισμού ως παροδικές.
Το ενδιαφέρον στρέφεται και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου.
Τα γεράκια έχουν αναλάβει δράση, υποστηρίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα να αρχίσουμε να συζητάμε για το τέλος του προγράμματος στήριξης λόγω πανδημίας (PEPP).
Η ΕΚΤ ενδέχεται να επιλέξει να επιβραδύνει τον ρυθμό των αγορών, αλλά η επικεφαλής Christine Lagarde, πιθανότατα θα τονίσει ότι αυτό δεν αποτελεί tapering.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips

Πτωτικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με ΟΠΑΠ -2,27%, ΕΛΠΕ -1,67%, Ελλάκτωρ -1,42%%.... ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν μόνο Viohalco +0,54%, ΑΔΜΗΕ +0,39% και ΟΛΠ +0,31%..
Σύμφωνα με έγκυρη χρηματιστηριακή πηγή, το Αμερικανικό private equity fund CVC Capital, με υπο διαχείριση κεφαλαία 82 δισ. δολάρια διαθέτει ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι των ΚΚR, Μaquarie, First sentier Investors καθώς στην προσφορά του έχει υπερβεί το όριο του 1,5 δισ. ευρώ στον διαγωνισμό για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.
Εν τω μεταξύ, σε μείωση της short θέσης του στην ΔΕΗ προχώρησε το fund Lansdowne, στο 1,10%, από 1,19% προηγουμένως.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,01% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,12%.
Λίγο πριν τις 12:00, με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,38% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,22%.Στο κλείσιμο
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες με την Alpha Bank -1,76%.... αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με τον ΟΠΑΠ -2,27%...και o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,23% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,69%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,69% στις 909 μονάδες έχοντας υψηλό στις 917,62 μονάδες και χαμηλό 909,26 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 38,8 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 20 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10,5 εκατ.  διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,27 εκατ. ευρώ και όγκου 3,52 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 500 χιλ. τεμαχίων αξίας 421 χιλ. ευρώ και η ΠΕΙΡΑΙΏς 238 χιλ. τεμάχια αξάις 328 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 132,3 χιλ. τεμάχια αξίας 1,73 εκατ. ευρώ και η Lamda 100 χιλ. τεμάχια αξίας 798 χιλ. ευρώ.
Η Quality and Reliability διακίνησε 3 πακέτα 2,42 εκατ. τεμαχίων αξίας 565 χιλ. ευρώ που αφορούν το 8,83% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και η Ιντεάλ 131 χιλ. τεμάχια αξίας 420 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 909 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 900 μονάδες και ακολουθούν οι 880 και οι 860 μονάδες ενώ χωρίς καταλύτη ορατές είναι ακόμη και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 930 και ακολουθούν οι  950 μονάδες και οι πολυπόθητες 1000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 567 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 560 μονάδες και ακολουθούν οι 550 και οι 530  μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 585 μονάδες  και ακολουθούν οι 600 μονάδες.

Επιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 7/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης
Το ενδιαφέρον εστιάζεται  στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου υπό τη σκιά του υψηλότερου πληθωρισμού, αφού τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ετήσια αύξηση 3% των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ στο 2%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, θα παρουσιάσει τα σχέδια τους επόμενους μήνες για την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που θα συνεχίζουν μετά το PEPP.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,85% και το ιταλικό 10ετές στο 0,75% και με το μεταξύ τους spread στις 10 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 75 μονάδες ή 0,75% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Fitch Ratings: Αναβάθμιση για τα ομόλογα Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς - Προς 2,5% το επιτόκιο για το senior preffered ομόλογο της Eurobank, ύψους 500 εκατ. ευρώ 

Στην αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους υψηλής εξασφάλισης των Εθνικής Τράπεζας, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς προέβη η Fitch Ratings, όπως αναφέρει σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου.  
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε τα προνομιούχα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας και τη Eurobank σε «B-»/«RR4» από «CCC»/«RR6», αλλά και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των υψηλής εξασφάλισης προνομιούχων ομολόγων της Πειραιώς σε «CCC/RR5» από «CCC-/RR6».
Η αναβάθμιση ανακλά την εκτίμηση της Fitch ότι οι προοπτικές ανάκαμψης των εν λόγω τραπεζών έχουν βελτιωθεί λόγω του ελέγχου των κινδύνων που σχετίζονται με την ποιότητα του ενεργητικού τους, μετά και την ανάκαμψη που παρατηρείται στο ελληνικό λειτουργικό περιβάλλον, αλλά και την πρόοδο που επιτελείται σε ό,τι αφορά την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης σημαντικών τιτλοποιήσεων.
Εν τω μεταξύ σήμερα 7/9, μια ημέρα μετά την αναβάθμιση από την Fitch, η Eurobank μέσω των αναδόχων της, άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο senior preffered ομόλογο.
Με επιτόκιο 2,375% τιμολογήθηκε η έκδοση του Senior preferred ομολόγου, 500 εκατ. ευρώ και διάρκειας 6,5 ετών της Eurobank, ενω οι ανάδοχοι μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι είχαν δεχθεί προσφορές πάνω από 850 εκατ. ευρώ ή υπερκάλυψη 1,7 φορές της έκδοσης.
Με δεδομένο ότι αυτή την περίοδο ξεκίνησαν πολλές εκδόσεις, η υπερκάλυψη κρίνεται ικανοποιητική καθώς οι επενδυτές προχωρούν στις επιλογές τους και δεν συμμετέχουν σ' όλα τα ομόλογα.


Βελτίωση των τιμών των ομολόγων τραπεζών και επιχειρήσεων

Το έσχατο διάστημα παρατηρείται βελτίωση των τιμών των ομολόγων τραπεζών και επιχειρήσεων.
Είναι προφανές ότι το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων αλλά και αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ έχει συμβάλλει ώστε οι τιμές των εταιρικών ομολόγων να συμπεριφέρονται ωσάν να μην υπάρχει ρίσκο.
Η μεγάλη διαφορά ωστόσο – εμφανέστατης βελτίωσης – καταγράφεται στις τράπεζες και ειδικά στην Πειραιώς που κάποτε – όχι πολύ μακριά από σήμερα είχε επιτόκια 24% για να βρεθεί στο 6% και 5,5%.
Η Πειραιώς μετά την αύξηση κεφαλαίου έχει καταγράψει μια πολύ σημαντική βελτίωση στα εταιρικά της ομόλογα.
Η Εθνική είχε καλή εικόνα και στις πιο δύσκολες περιόδους, ωστόσο είναι προφανές ότι το 8,25% κουπόνι σήμερα θα ήταν κάτω από 4% στο 3,75%.
Η μείωση του εταιρικού ρίσκου και η αύξηση της εμπιστοσύνης είναι ένα ουσιώδες στοιχείο που αποδεικνύει ότι οι κατά βάση συντηρητικοί επενδυτές των ομολόγων βλέπουν με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη τα εταιρικά ομόλογα.
Ωστόσο ένα στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί είναι ότι ενώ υπάρχουν ρήτρες – ενίοτε απαγορευτικές – για ανάκληση ομολόγου και αντικατάσταση του με άλλη φθηνότερη έκδοση, οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να έχουν κουπόνια 9,75% και 8,25%.
Πρέπει να βρεθεί μια νομική φόρμουλα ώστε να υπάρξουν επανεκδόσεις ώστε να μειωθεί το κόστος των τραπεζών σε πληρωμές κουπονιών.
Η ουσία είναι ότι οι ομολογιούχοι συμπεριφέρονται ωσάν να μην υπάρχει πιστωτικός κίνδυνος στα ελληνικά τραπεζικά και εταιρικά ομόλογα, ένδειξη ότι έχει μετριαστεί αισθητά το ρίσκο εταιριών και χώρας, στοιχείο προφανώς που φαίνεται και στα CDS στα credit default swaps.
Πάντως πρέπει να αναφερθεί ότι η μεγάλη αυτή βελτίωση στα εταιρικά ομόλογα δεν έχει δώσει κάποια υπεραξία... στις μετοχές π.χ. των τραπεζών, δεν έχουμε δει δηλαδή κάποια σημαντική πριμοδότηση στις μετοχές από την βελτίωση των τιμών των τραπεζικών ομολόγων.
Η γενική εντύπωση είναι ότι π.χ. οι τράπεζες δεν κρύβουν κινδύνους που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση.
Επίσης μόνο τα δημόσια οικονομικά διατρέχουν κάποιο κίνδυνο, ειδικά το κρατικό χρέος.
Οι ελληνικές τράπεζες και εταιρίες έχουν μικρότερους κινδύνους στους ισολογισμούς τους.

Η επικαιρότητα

Προβληματίζει η εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά ηλικίας 12 – 17 παιδιών με την αγωνία να κορυφώνεται με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα 13/9
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και επισημαίνει ότι απόλυτη προτεραιότητα της είναι η διά ζώσης εκπαίδευση.
Και ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην ερχόμενη Δευτέρα 13/9, όταν πέρα από τα σχολεία, θα τεθούν σε εφαρμογή και τα μέτρα για τους εμβολιασμένους και μη πολίτες, οι ειδικοί εξακολουθούν να καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να μπει ένα τέλος στην πανδημία.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ξεπεράσουμε τα 5.000 κρούσματα ημερησίως, ενώ εκτιμούν πως αποκλιμάκωση θα υπάρξει από τα μέσα Οκτωβρίου.
Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, η οποία προβλέπει την επιστροφή στην εργασία από την επόμενη ημέρα για όσους υγειονομικούς κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ σε αυτήν εισάγονται πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ για όσους χορηγούν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 7/9 οι περισσότερες ασιατικές αγορές, με οδηγό την αύξηση των εξαγωγών στην Κίνα.
Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 25,6% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, την ώρα που αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν άνοδο 17,1%. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,86%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +1,51%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,67% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,50%.

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 7/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αβεβαιότητα για τη νομισματική πολιτική να κυριαρχεί και εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη 9/9.
Εν τω μεταξύ, με ρυθμό 2,2% αναπτύχθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο β΄τρίμηνο του 2021 σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια εκτοξεύθηκε κατά 14,3%.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% σε επίπεδο τριμήνου και κατά 13,8% σε επίπεδο έτους.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,50%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,25%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,80%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,30% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,40%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,65%, ο S&P 500 στο -0,35%, ο Nasdaq στο +0,05% και το ETF GREC στο -0,83% ( 28,81 δολ. ).

Απώλειες στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκελισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,62 ευρώ, με πτώση -0,72% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,4 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1475 ευρώ, με πτώση -1,76% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,69 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3750 ευρώ, με πτώση -0,36% και όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,72 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8390 ευρώ, με πτώση -1,29% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,11 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,1050 ευρώ, με πτώση -1,34% και κεφαλαιοποίηση 492 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1070 ευρώ, με πτώση -6,96% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 49 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,06 ευρώ, με πτώση -1,47% και κεφαλαιοποίηση 319 εκατ. ευρώ.

Πτώση στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ.
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν μόνο Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ,..
H Coca Cola έκλεισε στα 30,30 ευρώ, με πτώση -0,46% και  κεφαλαιοποίηση στα 11,23 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,0150 ευρώ, με πτώση -0,71% και αποτίμηση 7,31 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,00 ευρώ, με πτώση -1,19% και αποτίμηση 2,32 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,57 ευρώ, με άνοδο +0,39% και κεφαλαιοποίηση 596 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,90 ευρώ, με πτώση -2,27% και  αποτίμηση 4,53 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,96 ευρώ, με πτώση -0,62% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,90 ευρώ, με πτώση -1,67% και κεφαλαιοποίηση 1,8 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,53 ευρώ, με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 1,5 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,94 ευρώ, με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 2,28 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,10 ευρώ, με πτώση -0,08% και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,28 ευρώ, με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 882 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9040 ευρώ, με πτώση -0,83% και κεφαλαιοποίηση 714 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0332 ευρώ, με πτώση -2,64% και κεφαλαιοποίηση 31 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,85% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 10 μονάδες βάσης

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 7/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται  στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου υπό τη σκιά του υψηλότερου πληθωρισμού, αφού τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ετήσια αύξηση 3% των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ στο 2%.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,85% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,75%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,85% με το αμερικανικό 10ετές 1,36% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 118 μονάδες βάσης από 115 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,75% ή 75 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 10 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 61 μονάδες βάσης…

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πωλήσεις καταγράφεται σήμερα 7/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
 Το ενδιαφέρον εστιάζεται  στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου υπό τη σκιά του υψηλότερου πληθωρισμού, αφού τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ετήσια αύξηση 3% των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ στο 2%.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 7 Σεπτεμβρίου του 2021 στο 0,75%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 7/9/2021 στο -0,33% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,06% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,24% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,37% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,75% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,21%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης