Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια πτώση στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση - Νέα ιστορικά υψηλά για Nasdaq

Ήπια πτώση στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση - Νέα ιστορικά υψηλά για Nasdaq

Μεικτά πρόσημα στη Wall, καθώς απογοήτευσε τους επενδυτές η απασχόληση

Σχετικά Άρθρα

Με μικρές μεταβολές και μεικτά πρόσημα, αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας, ολοκλήρωσαν σήμερα 3/9 οι δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να εμφανίζονται προβληματισμένοι για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς τα πολύ κατώτερα στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν νωρίτερα επανέφεραν στο προσκήνιο τους φόβους ότι η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα «φρενάρει» την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας από το ναδίρ που άγγιξε λόγω πανδημίας.
Εν τω μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν η Fed θα μπορούσε να καθυστερήσει το σχέδιό της για σύσφιξη της διευκολυντικής πολιτικής της από τα τέλη του 2021, όπως προανήγγειλε και ο πρόεδρος της Fed, J. Powell, προ ημερών από το Jackson Hole, σημειώνοντας ότι εξετάζεται η μείωση των αγορών ομολόγων και λοιπών ενυπόθηκων τίτλων, συνολικού ύψους 120 δισ. δολαρίων, ήδη από το 2021.
Κι αυτό γιατί ο Powell έχει θέσει ως προϋπόθεση την περαιτέρω βελτίωση της απασχόλησης προκειμένου η κεντρική τράπεζα να αρχίσει να μειώνει το τεράστιο πρόγραμμα αγορών που ξεκίνησε την άνοιξη του 2020.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση -0,21% στις 35.369,09 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 διαμορφώθηκε στις 4.535,77 μονάδες με απώλειες -0,03%
Ο δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη +0,21% στις 15.363,50 μονάδες, σε νέα ιστορικά υψηλά

Απογοήτευσαν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι απομακρύνεται το tapering.
Συγκεκριμένα, μόλις 235 χιλ. νέες θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα δημιουργήθηκαν τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για 725 χιλ. εργασίας.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είχε δηλώσει ότι η βελτίωση στην αγορά εργασίας αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη του tapering.
Η ανεργία υποχώρησε στο 5,2% από το 5,4%.
Τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα, καθώς τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν σε 1,053 εκατ. από 943 χιλ.
Ανοδικά αναθεωρήθηκαν και τα στοιχεία του Ιουνίου, στις 962 χιλ. από 938 χιλ.
H απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύεται στο 1,32% από 1,27%.


Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές με φόντο την απασχόληση στις ΗΠΑ

Με απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία των δεικτών PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Ο γερμανικός DAX διολίσθησε 0,37% στις 15.781,20 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 0,36% στις 7.138,35 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έχασε 1,08% στις 6.689,99 μονάδες.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών IHS Markit έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα συνέχισε να αναπτύσσεται με σημαντικό ρυθμό τον Αύγουστο, αν και επιβράδυνε ελαφρώς από τον Ιούλιο όταν είχε σκαρφαλώσει σε υψηλό 15 ετών.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που καλύπτει τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 59,0 μονάδες τον Αύγουστο από 60,2 μονάδες τον Ιούλιο που ήταν το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2006.
Η προκαταρκτική μέτρηση του δείκτη ήταν στις 59,5 μονάδες.

Παράλληλα, ο τελικός δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 59,0 μονάδες από 59,8 μονάδες τον Ιούλιο, χάνοντας την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στις 59,7 μονάδες.
Σε μια πρωτοφανή προειδοποίηση προχώρησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) για τις ευρωπαϊκές αγορές, στην έκθεση των 110 σελίδων που δημοσιοποίησε και στην οποία προσδιόρισε τους κινδύνους για τους επενδυτές βάσει των δεδομένων από το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
«Αναμένουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε μια παρατεταμένη περίοδο κινδύνου για θεσμικούς και λιανικούς επενδυτές για περαιτέρω - πιθανώς σημαντικές - διορθώσεις της αγοράς και θα δούμε πολύ υψηλούς κινδύνους σε ολόκληρη την περιοχή που επιβλέπει η ESMA», ανέφερε.
Οι αποτιμήσεις στις μετοχές στην ΕΕ έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα που επικρατούσαν πριν από την κρίση της πανδημίας και ακόμη πιο ριψοκίνδυνα εταιρικά ομόλογα «υψηλών αποδόσεων» κινούνται υψηλότερα, παρά την αύξηση του δανεισμού από τις εταιρείες.
Αυτά τα ομόλογα χρειάζονται αναμφισβήτητα ένα νέο «όνομα» δεδομένης της μέσης απόδοσης τους στο 2,4% στην Ευρώπη, σύμφωνα με έναν δείκτη που διαχειρίζεται η Ice Data Services και καλύπτει χρέος με διάρκεια μόλις πάνω από τρία χρόνια, αναφέρει η ESMA.
Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat έδειξαν μεγάλη πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο σε Ευρωζώνη και Ε.Ε.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,3% στην Ευρωζώνη και κατά 1,9% στην Ε.Ε. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021 οι λιανικές εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 3,1% στην Ευρωζώνη και κατά 3,8% στην Ε.Ε.
Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για μικρή μείωση των πωλήσεων κατά 0,1% σε μηνιαία βάση στην Ευρωζώνη και αύξηση 4,8% σε ετήσια βάση.

Κέρδη 2% στο Τόκιο

Με άνοδο 2% έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς ο πρωθυπουργός Yoshihide Suga ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και θα εγκαταλείψει την εξουσία.
Συγκεκριμένα, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +2,05% στις 29.128 μονάδες.
O Αsia Dow σημείωσε άνοδο +0,88% στις 3.978 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε πτώση -0,8% στις 25.891 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -0,4% στις 3.581 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε άνοδο 0,37% στις 58.067 μονάδες.

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης