Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε αμκ και ομολογιακό έως 250 εκατ θα προχωρήσει προσεχώς η Attica bank – Εκτός ΤΤ και ΤΠ&Δ εντός ασφαλιστικά Ταμεία – Θέλει να αποφύγει την προσφυγή στο ΤΧΣ – Εξετάζει και εξαγορά με πυλώνα την Attica – Τι αναφέρεται για Probank και Proton bank

tags :
 Σε αμκ και ομολογιακό έως 250 εκατ θα προχωρήσει προσεχώς η Attica bank – Εκτός ΤΤ και ΤΠ&Δ εντός ασφαλιστικά Ταμεία – Θέλει να αποφύγει την προσφυγή στο ΤΧΣ – Εξετάζει και εξαγορά με πυλώνα την Attica – Τι αναφέρεται για Probank και Proton bank
Πολύ κοντά στην επισημοποίηση των σχεδίων για την κεφαλαιακή της θωράκιση βρίσκεται η Attica bank.
Ίσως να αποτελέσει την εξαίρεση του κανόνα και τελικώς δεν προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε ερώτηση που θέσαμε ως www.bankingnews.gr στον πρόεδρο της Attica bank κ  Γ Γαμβρίλη προκύπτει ότι η τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης με ίδια μέσα.
«Προετοιμαζόμαστε με τους συμβούλους μας να υλοποιήσουμε σχέδιο κεφαλαιακής θωράκισης της Attica bank άμεσα μπορεί να είναι συνδυασμός αύξησης με μετρητά και ομολογιακού και στόχος είναι να παραμείνει η τράπεζα αυτόνομη και κεφαλαιακά αυτάρκης δηλαδή να μην προσφύγει στο ΤΧΣ» ανέφερε ο κ Γ Γαμβρίλης.
Τα ερωτήματα που τίθενται ωστόσο είναι μπορεί η Attica bank να υλοποιήσει ή να σηκώσει κατά το λαϊκώς λεγόμενο με ίδια μέσα αύξηση κεφαλαίου;
Το ΤΣΜΕΔΕ που κατέχει το 42,5% της Attica bank έχει τα διαθέσιμα ώστε να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου;
Η Attica bank διαθέτει 235 εκατ κεφάλαια και χρειάζεται άλλα 250 εκατ ευρώ με βάση επικαιροποιημένα στοιχεία.
Το ΤΣΜΕΔΕ με 42,5% θα συμμετάσχει, διαθέτει άμεσα διαθέσιμα 500 εκατ ενώ το ετήσιο πλεόνασμα ήταν μέχρι πρότινος 200-210 εκατ.
Μέτοχοι στην Attica bank είναι επίσης το ΤΤ με ποσοστό 22,5% και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με 19%.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το ΤΤ και το Παρακαταθηκών δεν θα συμμετάσχουν στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank.
Ο πρόεδρος της Attica bank αναφέρει «είναι πιθανό να μην συμμετάσχουν στο πλάνο ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank το ΤΤ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».
Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο;
Η Attica bank και το ΤΣΜΕΔΕ φαίνεται ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με άλλα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο μέσω της αμκ.
Το ταμείο των Δημοσιογράφων τελικώς δεν θα συμμετάσχει λόγω των προβλημάτων ρευστότητας.
Το ΤΣΜΕΔΕ είναι γεγονός ότι είναι εύρωστο Ταμείο.
Η Attica bank είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις στην Ελλάδα που ίσως να ανακεφαλαιοποιηθεί με ίδια μέσα να μην χρειαστεί δηλαδή να ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ.
«Θα δώσουμε μάχη ώστε να μείνουμε αυτόνομοι, να καλύψουμε με ίδια μέσα τις κεφαλαιακές μας ανάγκες και να μην προσφύγουμε στο ΤΧΣ» αναφέρει ο Γ Γαμβρίλης.
Στο ερώτημα πως σχολιάζει τις αναφορές για deals με την Probank και Proton bank ο πρόεδρος της Attica bank είναι σαφής αλλά διπλωματικός «όταν η Attica bank ισχυροποιηθεί κεφαλαιακά και αυτό θα συμβεί σχετικά σύντομα θα κοιτάξει με γνώμονα τους μετόχους και την οικονομία το ενδεχόμενο εξαγορών. Πρέπει η τράπεζα να βρίσκεται από θέση ισχύος»
Η νέα Proton bank διαθέτει 220 εκατ κεφάλαια εξολοκλήρου από το ΤΧΣ το οποίο έχει επενδύσει 550 εκατ σε κεφάλαια.
Σωρευτικά έχουν επενδυθεί μαζί με το ΤΕΚΕ περί τα 1,5 δις ευρώ.
Αν η Attica bank επιδείκνυε ενδιαφέρον θα αγόραζε από το ΤΧΣ την Νέα Proton bank χωρίς να καταστεί μέτοχος το Ταμείο στην Attica bank.
Όσον αφορά την Probank μια ενδιαφέρουσα τράπεζα χωρίς αμφιβολία αλλά προφανώς η Attica bank μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα βρίσκεται από θέση διαπραγματευτικής ισχύος.
Η Attica bank σχεδιάζει άμεσα ανακοινώσεις για κεφαλαιακή ενίσχυση ενώ μελετά, διερευνά και το ενδεχόμενο εξαγορών στο χώρο των μικρών τραπεζών.
Η Attica bank ίσως να αποδειχθεί θετική έκπληξη προσεχώς.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης