Διεθνή

Ελθέτω η... Βασιλεία ΙΙΙ – Άνοδο στα διεθνή χρηματιστήρια προβλέπουν οι αναλυτές χάρη στους νέους κανόνες

Ελθέτω η... Βασιλεία ΙΙΙ – Άνοδο στα διεθνή χρηματιστήρια προβλέπουν οι αναλυτές χάρη στους νέους κανόνες
Το φρένο γύρισε σε... γκάζι. Η στάση αναμονής μετατρέπεται σε ράλι! Ο παραδοσιακά “μαύρος” μήνας για τα χρηματιστήρια ανά τον πλανήτη, ο Σεπτέμβριος ενδέχεται να ολοκληρωθεί με κέρδη για τις χρηματαγορές του κόσμου.
Ρόλο καταλύτη έπαιξε η απόφαση του νέου κανονιστικού πλαισίου της Επιτροπής της Βασιλείας. Η απόφαση για... μικρό καλάθι ευνόησε τις αγορές. Η αρχική εκτίμηση περί ανόδου του ποσοστού κεφαλαίων υψηλής διαβάθμισης Tier 1 στα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών κρίθηκε μη εφαρμόσιμη. Διαμορφώνοντας το ποσοστό στο 7% (αύξηση δηλαδή μίας ποσοστιαίας μονάδας) αντί του προσδοκώμενου 9% (από 6%) και του “έκτακτου” ποσοστού σε περιόδους κρίσης σε 11,1% από 9% αντί 12% όπως αναμενόταν, χάρισε τεράστια ανακούφιση στους τραπεζίτες.
Οι παγκόσμιες χρηματαγορές αναμενόταν να κινηθούν σταθεροποιητικά στο δεύτερο μισό του μηνός που διανύουμε στο πλαίσιο της αργής αλλά σταθερής ανάκαμψης σε Ευρώπη και ΗΠΑ και εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εταιρειών για το τρίτο τρίμηνο του έτους, διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Τα δεδομένα άλλαξαν, απ' ό,τι φαίνεται. Ο Shinichi Ina, τραπεζικός αναλυτής της Credit Suisse παρατηρεί τη μεταστροφή στο κλίμα. “Οι Ασιατικές τράπεζες ήταν προετοιμασμένες για υποχρέωση μεγαλύτερου ποσοστού κεφαλαίων Tier 1 και τώρα δέχονται σωρηδόν πολύ θετικές αξιολογήσεις. Οι επενδυτές αναμένεται να τρέξουν να αγοράσουν τραπεζικές μετοχές”.
Άνοδο των τραπεζικών μετοχών εκτιμούν και οι αναλυτές της Credit Agricole. Στην αποτιμητική έκθεση της γαλλικής τράπεζας αναφορικά με τα οριστικά μέτρα της Βασιλείας ΙΙΙ, αναφέρεται: “Δίνουν τόνωση στις αγορές τα νέα μέτρα. Δεν είναι πολύ αυστηρά ώστε να δημιουργήσουν πρόβλημα στις τράπεζες αλλά εξυγιαίνουν όσο χρειάζεται τα κεφάλαια των τραπεζών. Αναμένεται να οδηγήσουν σε κέρδη τις τραπεζικές μετοχές στο ερχόμενο διάστημα”.
Πράγματι, πάντως οι Ασιατικές τράπεζες κερδίζουν τις εντυπώσεις. Οι αναλυτές της Morgan Stanley προχώρησαν στην εκτίμηση ότι πληρούν ήδη τις προϋποθέσεις των νέων κανόνων που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2013! Η Deutsche Bank χαρακτήρισε “αχρείαστες” τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις ασιατικές τράπεζες.
Ο Norihiro Fujito, αναλυτής της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities ανέφερε: “Οι ασιατικές τραπεζικές μετοχές μοιάζουν τώρα με ακριβοθώρητες κυρίες. Οι επενδυτές θα συνεχίσουν να έχουν στραμμένα τα μάτια τους πάνω τους”.
Στην Ευρώπη το κλίμα είναι θετικό παρότι η ανάγκη για κεφαλαιακή ενίσχυση σε πολλές περιπτώσεις είναι επιβεβλημένη. Αυτό που παίζει ρόλο είναι η διαμόρφωση θετικού κλίματος στην... εύθραυστη Ευρώπη. Η UBS εκτιμά ότι το νέο κανονιστικό πλαίσιο θα λειτουργήσει ενισχυτικά για την οικονομία. Τα δάνεια θα δίνονται πιο εύκολα και η ενίσχυση της ρευστότητας θα είναι αυτή που θα αυξήσει τις επενδύσεις, οπότε η άνοδος των χρηματιστηρίων θα έχει δομικά χαρακτηριστικά.
Οι αναλυτές της Bank of America Merill Lynch έκριναν τα νέα μέτρα “αναπάντεχα βολικά” και θεωρούν ότι οι τράπεζες μπορούν να θωρακίσουν τα κεφάλαιά τους χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να αποσύρουν την προσήλωσή τους από τις επενδύσεις. “Πρόκειται για σήμα κατατεθέν στον κλάδο και αλλαγή σελίδας”, τόνιζαν. Οι τράπεζες εξυγιαίνουν τα κεφάλαιά τους αντιστρέφοντας υπέρ τους το κλίμα. Δεν σταματούν τις επενδυτικές τους δραστηριότητες επειδή η αύξηση του ποσοστού για ανάγκη κεφαλαίων Tier 1 από 6% σε 7% είναι μικρή και τα χρονοδιαγράμματα εξαιρετικά ευέλικτα.
Θα μπορέσουν στο μέλλον να κεφαλαιοποιήσουν και τα κέρδη που αποκομίζουν τώρα οι μετοχές τους στα χρηματιστήρια και που θα αποκομίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, θα προσθέταμε εμείς. Στο μεταξύ, ενισχύεται και ο βαθμός εμπιστοσύνης ως προς τα τραπεζικά ιδρύματα. Οι  τραπεζικοί κλάδοι είναι γνωστό ότι έχουν τη δυνατότητα να συμπαρασύρουν τις αγορές προς τα επάνω. Ο Justin Gallagher, στέλεχος της Royal Bank of Scotland δήλωσε: “Είναι τόσο μακριά από άποψη χρόνου η αρχή της εφαρμογής των νέων μέτρων που ακόμα και χώρες, οι τράπεζες των οποίων αντιμετωπίζουν προβλήματα ως προς την κεφαλαιοποίησή τους, όπως η Αυστραλία, για παράδειγμα, προλαβαίνουν να τα λύσουν. Στο μεταξύ, μπορούν να βλέπουν τις μετοχές τους στα διεθνή χρηματιστήρια να αποκομίζουν κέρδη”!

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης