Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Διαχείριση υδάτινων πόρων και προστασία της βιοποικιλότητας

tags :
Διαχείριση υδάτινων πόρων και προστασία της βιοποικιλότητας
Ο βασικός ρόλος των ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ είναι η αποθήκευση υψηλής ποιότητας νερού για την ύδρευση της πρωτεύουσας

Η διαχείριση των ταμιευτήρων γίνεται με βασικό στόχο την ποσοτική και ποιοτική βιωσιμότητα του πόρου.
Η υγειονομική διάταξη Α5/1983, που αποτελεί και το θεσμικό εργαλείο διαχείρισής τους, ρυθμίζει το είδος των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων στις λίμνες και καθορίζει τις ζώνες προστασίας γύρω από αυτές, αποτελώντας σημαντική ασπίδα προστασίας τόσο για την ποιότητα των υδάτων όσο και των οικοσυστημάτων των λιμνών.
Η ΕΥΔΑΠ, με τις οργανωμένες υπηρεσίες της, εξασφαλίζει τον έλεγχο της ποιότητας των δραστηριοτήτων στις λεκάνες απορροής των ταμιευτήρων, και την τήρηση των όρων της υγειονομικής διάταξης Α5/1983, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τα ευαίσθητα υγροτοπικά οικοσυστήματα.

Προστασία της βιοποικιλότητας

Στο πλαίσιο της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων, βασική παράμετρο αποτελεί η διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η ΕΥΔΑΠ, μέσω της διαχείρισης του υδρολογικού κύκλου, προστατεύει τα υδάτινα οικοσυστήματα στις περιοχές όπου ασκεί τις δραστηριότητές της.
 
eydap1.JPG
Aρχείο ΕΥΔΑΠ: Μαραθώνας

Προστασία της βιοποικιλότητας

Ο βασικός ρόλος των ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ είναι η αποθήκευση υψηλής ποιότητας νερού για την ύδρευση της πρωτεύουσας, ωστόσο αποτελούν και σημαντικούς υγροβιότοπους:

  • Η φυσική λίμνη Υλίκη, πηγή υδροληψίας για το Υδροδοτικό Σύστημα της Πρωτεύουσας, αποτελεί περιοχή του δικτύου προστασίας της Φύσης Natura 2000.
  • Η τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα, είναι ο πρώτος ταμιευτήρας του υδροδοτικού συστήματος της Αττικής και ένας σημαντικός υγροβιότοπος.
  • Ο ταμιευτήρας του Μόρνου και ο ταμιευτήρας του Ευήνου αποτελούν σημαντικά υγροτοπικά οικοσυστήματα.

mornos.JPG
Αρχείο ΕΥΔΑΠ: Μόρνος

Οικολογική παροχή

Για τη διατήρηση της συνέχειας των υγροτοπικών οικοσυστημάτων, η ΕΥΔΑΠ ανέθεσε σε μελετητές, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τη διερεύνηση της δυνατότητας διατήρησης «οικολογικής παροχής», στα ποτάμια οικοσυστήματα κατάντη των φραγμάτων. Η διατήρηση της ελάχιστης αυτής απαιτούμενης ροής είναι απαραίτητη σύμφωνα με τη νομοθεσία, τους περιβαλλοντικούς όρους και τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις στην περιβαλλοντική διαχείριση των ταμιευτήρων.
Στο φράγμα του Μαραθώνα ήδη έχουν υλοποιηθεί οι απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε να αυξηθεί η παραμένουσα παροχή κατάντη του φράγματος στα 25 l/sec. σύμφωνα με την πρόσφατη Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη που υλοποίησε η ΕΥΔΑΠ.
Στον ποταμό Εύηνο, το νεότερο ταμιευτήρα, έχει προβλεφθεί «οικολογική παροχή» της τάξης του 1 m3/sec. Κατά συνέπεια, τα παραποτάμια οικοσυστήματα κατάντη του φράγματος διατηρούν τη φυσιογνωμία τους και τη σημαντική βιοποικιλότητά τους.
Το ποτάμιο οικοσύστημα κατάντη του φράγματος του Μόρνου βρίσκεται σε καλή κατάσταση, λόγω συνεχούς ροής επιφανειακών υδάτων στην κοίτη του ποταμού. Η ΕΥΔΑΠ παρακολουθεί συστηματικά την οικολογική και χημική κατάστασή του εφαρμόζοντας πρόγραμμα υδρομορφολογικών, φυσικοχημικών, βιολογικών και χημικών μετρήσεων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/60/ ΕΕ και το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων ΥΔ04.

eydap3.JPG
Αρχείο ΕΥΔΑΠ: Εύηνος

Συνεργασία της ΕΥΔΑΠ με Φορείς

Η συνεργασία της ΕΥΔΑΠ με την Ορνιθολογική Εταιρία και άλλους επιστήμονες στην έρευνα του βιοτόπου, έχει διαπιστώσει ότι στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει την τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα, εντοπίζονται ποικίλα και ενδιαφέροντα οικοσυστήματα. Τον Ιούλιο του 2020 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Αλκυών» των περιβαλλοντικών οργανώσεων «Αλκυόνη - Aegean Wlidlife Hospital” και "Ροή", με αντικείμενο την επανένταξη ιθαγενών ειδών υδρόβιας ορνιθοπανίδας που έχει περιθάλψει η "Αλκυόνη". Ερωδιοί, γλάροι, νερόκοτες και αγριόπαπιες και άλλα υδρόβια είδη πουλιών μετά την περίθαλψη και τη διάσωσή τους από περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες επανεντάχθηκαν στις όχθες της λίμνης, όπου απαγορεύεται η αλιεία και το κυνήγι και αποτελεί ιδανικό τόπο επανένταξης. Αντικείμενο του προγράμματος αποτελεί και η έρευνα της βιοποικιλότητας της λίμνης.
eydap4.JPG
Aρχείο ΕΥΔΑΠ: Υλίκη

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης