Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η Probank ενεργοποιεί το plan B – Σκέψεις για deal με Proton bank ή τριπλό deal με Proton bank και Attica bank – Στόχος η δημιουργία ενός βιώσιμου σχήματος που θα εγκριθεί από την ΤτΕ – Δεν θα καλυφθεί ο στόχος του ομολογιακού

  Η Probank ενεργοποιεί το plan B – Σκέψεις για deal με Proton bank ή τριπλό deal με Proton bank και Attica bank – Στόχος η δημιουργία ενός βιώσιμου σχήματος που θα εγκριθεί από την ΤτΕ – Δεν θα καλυφθεί ο στόχος του ομολογιακού
Στις 28 Σεπτεμβρίου λήγουν οι διαδικασίες άντλησης κεφαλαίων από την Probank μέσω του ομολογιακού.
Με βάση όλες τις ενδείξεις η τράπεζα παρά τις προσπάθειες της διοίκησης Δαμανάκη δεν θα καταφέρει να επιτύχει τον στόχο της.
Πάντως πρέπει να αναγνωριστεί ότι είναι μια από τις ελάχιστες διοικήσεις που συνεχίζουν να προσπαθούν να βρουν κεφάλαια.

Σε γενικές γραμμές οι μέτοχοι έχουν στηρίξει την προσπάθεια αλλά προφανώς μόνο αυτό δεν φθάνει.
Η άντληση κεφαλαίων αυτή την περίοδο είναι δύσκολη ενώ προβλήματα με μετόχους όπως τον επικεφαλής της εταιρίας Βίκος τον Π Σεπετά έχουν δυσκολέψει το εγχείρημα.
Ο επιχειρηματίας και μέτοχος της Probank δεν έλαβε την δέουσα υποστήριξη για την διεκδίκηση της Δωδώνης από την τράπεζα κατά ορισμένες πληροφορίες ενώ φαίνεται ότι το πρόβλημα πηγάζει από παλαιότερα ζητήματα που αφορούν υποθέσεις 1,5 έτους.  
Η Probank από την αύξηση κεφαλαίου συγκέντρωσε 59,24 εκατ έναντι στόχου 106 εκατ ευρώ ενώ από το ομολογιακό ΜΟΔ που ολοκληρώνεται στις 28 Σεπτεμβρίου ύψους 150 εκατ εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει επιπλέον 60-70 εκατ.
Συνολικά δηλαδή διαθέτει 135 εκατ και συγκεντρώνοντας επιπλέον 60-70 εκατ θα φθάσει τα 195-200 εκατ ευρώ.
Ο τόκος για το ομολογιακό ύψους 150 εκατ έχει προσδιοριστεί στο 12%.
Η τράπεζα προχωράει και σε ομολογιακή έκδοση 71,6 εκατ με τιμή 0,80 ευρώ και με αναλογία 4,551 ομολογίες προς 10 μετοχές.
Να σημειωθεί ότι προ της αμκ είχε συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 2,14% ενώ μετά την αμκ και το ομολογιακό εφόσον καλυφθεί φθάνει το 6,77% ή 191 εκατ ενώ ο στόχος ήταν να διαθέτει 316 εκατ ευρώ. Χρειάζεται επιπλέον 180-200 εκατ ευρώ τουλάχιστον σε κεφάλαια.
Είναι προφανές ότι ακόμη και αν καλυφθεί το ομολογιακό που ολοκληρώνεται προς τα τέλη Σεπτεμβρίου η Probank θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει κεφαλαιακό πρόβλημα.
Αν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια για αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου, η διοίκηση Δαμανάκη θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα μεγάλο βήμα να επιχειρήσει deal με άλλη μικρή τράπεζα – υποψήφιοι υπάρχουν πολλοί – ώστε να καταθέσουν από κοινού αίτημα ανακεφαλαιοποίησης από το ΤΧΣ.
Αν η Probank καταθέσει αίτημα ανακεφαλαιοποίησης στο ΤΧΣ μόνη της θα πρέπει να λάβει την έγκριση βιωσιμότητας της ΤτΕ.
Επειδή τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο η Probank θα αποκτήσει την βούλα της βιωσιμότητας αν εξαγοράσει άλλη τράπεζα ή συγχωνευθεί με άλλη.
Μετά το λογικό σενάριο συγχώνευσης με το ΤΤ που όμως προσκρούει σε εμπόδια δύο είναι τα εναλλακτικά σενάρια.
Η Probank να εξαγοράσει την Νέα Proton bank. Να σημειωθεί ότι αναλογικά οι δύο τράπεζες θα διαθέτουν περίπου τα ίδια κεφάλαια.
Η Νέα Proton bank 220 εκατ και η Probank 200 εκατ. Δηλαδή στο νέο σχήμα το dilution δεν θα είναι σημαντικά μεγάλο για τους παλαιούς μετόχους της Probank.
Άλλο εναλλακτικό σενάριο είναι η τριπλή συγχώνευση Attica bank, Probank και νέα Proton bank.
Και στις δύο περιπτώσεις θα προέκυπταν δύο βιώσιμα σχήματα – προφανώς η τριπλή συγχώνευση θα αντιμετωπιζόταν θετικότερα από την ΤτΕ.
Πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα προς όλες τις μικρές τράπεζες και προς τις διοικήσεις τους που μπορεί να διαβάσουν το θέμα αυτό.
Μόνη μικρή τράπεζα να απευθυνθεί στο ΤΧΣ για να ανακεφαλαιοποιηθεί πρέπει να αποκλειστεί. Η ΤτΕ δεν πρόκειται να κρίνει βιώσιμη καμία  μικρή τράπεζα.
Συγχωνευθείτε, παραμερίστε προσωπικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα και δείτε το κοινό σας συμφέρον.
Αποτελεί την καλύτερη λύση για όλες τις μικρές τράπεζες.

Π Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης