Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Πτώση -18% στο πρώτο εξάμηνο 2021 των εισαγωγών από τη Βρετανία λόγω Brexit

EE: Πτώση -18% στο πρώτο εξάμηνο 2021 των εισαγωγών από τη Βρετανία λόγω Brexit

Oι εξαγωγές της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 5,5% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο

Σχετικά Άρθρα

Αποτυπώνονται πλέον και στα επίσημα στατιστικά στοιχεία οι πρώτες συνέπειες του Brexit, αναφορικά με τις διμερείς εμπορικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την Eurostat, οι εισαγωγές στην ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο, μετά την εμπορική συμφωνία για την περίοδο μετά το Brexit και την εφαρμογή της την 1η Ιανουαρίου.

Τα στοιχεία

Οι βρετανικές εξαγωγές προς την ΕΕ, μειώθηκαν, σε όρους αξίας, κατά 18,2% τους πρώτους έξι μήνες του 2021, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020.
Τα στοιχεία διαφέρουν από εκείνα που ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021, το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, σύμφωνα με το οποίο οι (βρετανικές) εξαγωγές αγαθών προς την ΕΕ, με εξαίρεση τα πολύτιμα μέταλλα, ήταν μεγαλύτερες τον Μάιο και τον Ιούνιο σε σχέση με το επίπεδο πριν από το Brexit.
Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία χρησιμοποιεί διαφορετικές μεθόδους από τη βρετανική στατιστική υπηρεσία για τη μέτρηση του διασυνοριακού εμπορίου, κάτι που μπορεί να οδηγεί σε αποκλίνουσες εκτιμήσεις.
Αντίθετα, οι εξαγωγές της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 5,5% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τη Eurostat.

Εμπορικό πλεόνασμα

Κατά συνέπεια, το εμπορικό πλεόνασμα των “27” με τον γείτονά τους από την άλλη πλευρά της Μάγχης αυξήθηκε στα 69,6 δισεκ. ευρώ για την περίοδο αυτή, έναντι 47,8 δισεκ. το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.
Μεταξύ των δέκα κυριότερων εμπορικών εταίρων της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο (τρίτο στην κατάταξη) αποτελεί την εξαίρεση: όλοι οι άλλοι (Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ελβετία, Ρωσία, Τουρκία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Νότια Κορέα και Ινδία) είδαν τις εξαγωγές τους προς το ευρωπαϊκό μπλοκ να αυξάνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης