Football Talk

Ο Ζερόμ Μπόατενγκ, ο Ντιέγκο Κόστα, ο «γερόλυκος» Ριμπερί και οι άλλοι ελεύθεροι, αλλά… πολύ ωραίοι!

Ο Ζερόμ Μπόατενγκ, ο Ντιέγκο Κόστα, ο «γερόλυκος» Ριμπερί και οι άλλοι ελεύθεροι, αλλά… πολύ ωραίοι!

Βαριά βιογραφικά, μεγάλες χρηματιστηριακές αξίες και με ηλικίες διόλου απαγορευτικές. Το BN Sports παρουσιάζει τους ποδοσφαιριστές που έχουν όλο το «πακέτο», αλλά ακόμα τριγυρνούν ελεύθεροι στη μεταγραφική αγορά.

Σχετικά Άρθρα

Το μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού βρίσκεται εν εξελίξει, κι όσο ο χρόνος κυλά, η κινητικότητα αυξάνεται. Πόσο μάλλον όταν στην ελεύθερη αγορά κυκλοφορούν εξαιρετικές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών. Τόσο ποιοτικά, όσο και ηλικιακά.

Το BN Sports συγκέντρωσε και παρουσιάζει τις πιο αξιόλογες περιπτώσεις, με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία (σύμφωνα με την έγκυρη βάση δεδομένων transfermarkt.com) και αφήνει ένα ανοιχτό «παραθυράκι» για έναν… bonus ποδοσφαιριστή που δεν γίνεται να βγει από τη συζήτηση.

Νίκολα Μαξίμοβιτς – 29 ετών – Τελευταίος σύλλογος: Νάπολι

Χρηματιστηριακή αξία: 10 εκατομμύρια ευρώ

Έχουν περάσει μόλις τέσσερα χρόνια από το καλοκαίρι του 2017, όταν η Νάπολι κατέβαλε 26 εκατομμύρια ευρώ συνολικά (5 για τον δανεισμό και 21 για τη ρήτρα) για να αποκτήσει τον Νίκολα Μαξίμοβιτς από την Τορίνο.

Παρότι ο Σέρβος κεντρικός αμυντικός αποτελεί την 9η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου, οι «παρτενοπέι» τον άφησαν να αποχωρήσει ως ελεύθερος το φετινό καλοκαίρι, μετά από 99 συμμετοχές με τη φανέλα της Νάπολι και άλλες 11 με αυτήν της Σπαρτάκ Μόσχας, στο πέρασμά του από το ρωσικό πρωτάθλημα από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο του 2018.

Τα 29 του χρόνια και οι πλήρεις του σεζόν, εύλογα γεννούν το ερώτημα πώς δεν έχει βρει ακόμη τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, αν και μάλλον αυτή η μέρα δεν θα αργήσει, με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας και τη Μαρσέιγ να εμφανίζονται κοντά στην απόκτησή του.
Image


Ζερόμ Μπόατενγκ – 32 ετών – Τελευταίος σύλλογος: Μπάγερν Μονάχου

Χρηματιστηριακή αξία: 8.5 εκατομμύρια ευρώ

Η τροπαιοθήκη του καθιστά τις συστάσεις περιττές.

Ο Ζερόμ Μπόατενγκ είναι κάτοχος ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου (2014), δύο Champions League (2013, 2020), αλλά και εννέα σερί πρωταθλημάτων Γερμανίας (2013 έως 2021), ενώ αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες στη σύγχρονη ιστορία της Μπάγερν Μονάχου.

Μετά από μία δεκαετία οι δρόμοι τους χώρισαν και ο 32χρονος στόπερ αναζητά την ομάδα που χρειάζεται την ηγετική του φυσιογνωμία, αλλά μπορεί και να τον αντέξει οικονομικά.
Image


Ντιέγκο Κόστα – 32 ετών – Τελευταίος σύλλογος: Ατλέτικο Μαδρίτης

Χρηματιστηριακή αξία: 6 εκατομμύρια ευρώ

Ο Ισπανός -με βραζιλιάνικες ρίζες- φορ, επέστρεψε έναντι 60 εκατομμυρίων ευρώ στην Ατλέτικο Μαδρίτης τον Ιανουάριο του 2018, γεγονός που τον κατέστησε ως την τρίτη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου.

Ωστόσο, η φτωχή συγκομιδή του στα τρία χρόνια που ακολούθησαν (19 γκολ σε 81 συμμετοχές) ώθησαν τους «ροχιμπλάνκος» να τον αφήσουν ελεύθερο τον Ιανουάριο του 2021.

Προφανώς, δεν διανύει την καλύτερή του περίοδο αγωνιστικά και η καριέρα του βρίσκεται σε πτώση, αλλά δεν παύει να είναι ένας ποδοσφαιριστής που κυκλοφορεί ελεύθερος, ενώ τρία χρόνια πριν κόστισε 60 εκατομμύρια ευρώ.
diego_costa.jpg


Νικολά Ενκουλού – 31ος ετών – Τελευταίος σύλλογος: Τορίνο

Χρηματιστηριακή αξία: 5 εκατομμύρια ευρώ

Ο Καμερουνέζος σέντερ μπακ αποτέλεσε το απόλυτο μεταγραφικό success story για τη Λυών το καλοκαίρι του 2016, όταν και τον απέκτησε ως ελεύθερο από τη Μαρσέιγ.

Ο Ενκουλού εξελίχθηκε στον ηγέτη της άμυνας των Γάλλων και το 2018 μετακόμισε στην Ιταλία για λογαριασμό της Τορίνο έναντι 3.5 εκατομμυρίων ευρώ, ένα ποσό που καθιστούσε τη μεταγραφή ως μία μικρή «κλοπή».

Παρά τις τρεις γεμάτες του σεζόν στη Serie A, μάλλον πλήρωσε την κακή πορεία της ομάδας του κατά την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, που στο «νήμα» κατάφερε να παραμείνει στην πρώτη τη τάξει κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Μπορεί να έχει συμπληρώσει τα 31 του έτη, αλλά αποτελεί μία ιδιαίτερα αξιόλογη λύση για το κέντρο της άμυνας, ενώ με την πτωτική τάση της καριέρας του, οι οικονομικές του απαιτήσεις θα έχουν μειωθεί.
 Image

 

Νταβίντ Λουίζ – 34ων ετών – Τελευταίος σύλλογος: Άρσεναλ

Χρηματιστηριακή αξία: 4 εκατομμύρια ευρώ

Οι συνεχείς μεταγραφές του, που ξεκίνησαν το 2011, κόστισαν συνολικά 118 εκατομμύρια ευρώ.

Μέσα σε αυτή τη δεκαετία, ο Νταβίντ Λουίζ, έχοντας κατακτήσει το Champions League το 2012 με την Τσέλσι, αλλά και το πρωτάθλημα όποιας χώρας κι αν αγωνίστηκε -πλην της πατρίδας του, Βραζιλίας- αναζητά τον νέο, και ίσως και τελευταίο, σταθμό της καριέρας του.

Τα 34 χρόνια του είναι εύκολο να προσπεραστούν αν εξετάσει κανείς το βιογραφικό του, αλλά και τη γεμάτη αγωνιστική περίοδο που είχε στην Άρσεναλ πέρυσι (30 εμφανίσεις).Image

Bonus
: Φρανκ Ριμπερί - 38 ετών – Τελευταίος σύλλογος: Φιορεντίνα

Χρηματιστηριακή αξία: 3 εκατομμύρια ευρώ

Παρότι η ηλικία του μπορεί να κρίνεται ως απαγορευτική για έναν σύλλογο κορυφαίου επιπέδου, ο Φρανκ Ριμπερί απέδειξε με τις περσινές του επιδόσεις, πως ακόμη μπορεί να προσφέρει.

Σε μία μετριότατη ποιοτικά ομάδα, όπως η Φιορεντίνα της σεζόν 2020-21, σε 30 εμφανίσεις μοίρασε επτά ασίστ και βρήκε δύο φορές δίχτυα.

Εντός του τρέχοντος καλοκαιριού, υπήρξαν ιταλικά δημοσιεύματα που ήθελαν την ΑΕΚ να εξετάζει την περίπτωσή του, αλλά γρήγορα διαψεύστηκαν. ribery.jpg

*Στη λίστα συγκαταλέγονται και ονόματα όπως: Χατέμ Μπεν Αρφά, Ελιακίμ Μανγκαλά, Τζακ Γουΐλσιρ, Ματέο Μουσάτσιο, Ντάνιελ Στάριτζ, Αλέις Βιδάλ

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης