Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοδικό γύρισμα στη Wall Street - Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 - Στο επίκεντρο πανδημία και εταιρικά αποτελέσματα

Ανοδικό γύρισμα στη Wall Street - Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 - Στο επίκεντρο πανδημία και εταιρικά αποτελέσματα
Κέρδη στη Wall Street, νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν σήμερα 3/8 τις συναλλαγές οι βασικοί δείκτες της Wall Street, ξεπερνώντας την αρχική νευρικότητα που τους οδήγησε σε απώλειες, με τον S&P 500 να σημειώνει και νέο ρεκόρ, το 42ο για το 2021, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις ανακοινώσεις των εταιρικών κερδών και παλεύουν με τις ανησυχίες για το πώς η παγκόσμια οικονομία θα αντέξει τη ραγδαία διασπορά από τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,80% και έκλεισε στις 35.116,40 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +0,82% στις 4.423,15 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +0,55% στις 14.761,29 μονάδες

Η επενδυτική προσοχή στρέφεται παράλληλα στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων που συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα.

Μέχρι την Παρασκευή, το 88% των εταιρειών του δείκτη S&P 500 είχαν ανακοινώσει καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο, το υψηλότερο ποσοστό από τότε που η FactSet ξεκίνησε να συγκεντρώνει στοιχεία το 2008, όπως μεταδίδει το Marketwatch.

Η εταιρεία φαρμάκων Eli Lilly εμφάνισε καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου 2021 χαμηλότερα των προσδοκιών ενώ τα έσοδα ήταν υψηλότερα.
Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 1,39 δισ. δολάρια ή 1,53 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των 1,41 δισ. δολαρίων ή 1,55 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 1,87 από τα 1,45 δολάρια, αλλά ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 1,89 δολάρια.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 23% στα 6,74 δισ. Δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 6,60 δισ. δολάρια, ενώ τα έσοδα από το μεγαλύτερο φάρμακο trulicity, αυξήθηκαν 25% στα 1,54 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 1,51 δισ. δολάρια.
Για το 2021, η εταιρεία αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 7,80-8 δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 7,89 δολάρια.
Η εταιρεία υλικών και χημικών DuPon ανακοίνωσε κέρδη β΄ τριμήνου 2021 υψηλότερα των προσδοκιών, εν μέσω της εν εξελίξει ανάκαμψη των αγορών που επλήγησαν από την πανδημία πριν από έναν χρόνο.
Η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 478 εκατ. δολάρια ή 90 σεντς ανά μετοχή, έναντι των ζημιών 2,48 δισ. δολαρίων ή 3,37 δολαρίων ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 1,06 δολάρια από τα 31 σεντς, έναντι εκτιμήσεων για 94 σεντς.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 25,7% στα 4,14 δισ. Δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 3,99 δισ. δολάρια.
Για το 2021, η εταιρεία αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 4,24-4,30 δολάρια, από τα 3,60-3,75 δολάρια, ενώ πωλήσεις αναμένει 16,45-16,55 δισ. Δολάρια, έναντι της εκτίμησης για 15,7-15,9 δισ. Δολάρια.
Η εταιρεία αθλητικών ειδών Under Armour ανακοίνωσε τα κέρδη β΄ τριμήνου 2021 που υπερέβησαν τις προσδοκίες και αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις για το 2021.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 59,2 εκατ. δολάρια ή 13 σεντς ανά μετοχή, έναντι των ζημιών 182,9 εκατ. Δολαρίων ή 40 σεντς ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 24 σεντς έναντι εκτιμήσεων για 6 σεντς.
Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 1,352 δισ. Δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 707,6 εκατ. δολάρια στο περασμένο έτος, και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 1,218 δισ. δολάρια.
Η Under Armour αναμένει αύξηση εσόδών κατά χαμηλό ποσοστό 20%+ ΄έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 15%-19%.
Τα κέρδη ανά μετοχή αναμένονται στα 14-16 σεντς έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2-4 σεντς.
Και τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώνονται στα 50-52 σεντς, έναντι προηγουμένων εκτιμήσεων για 28-30 σεντς.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για έσοδα 5,346 δισ. Δολάρια, υποδηλώνοντας ποσοστό ανόδου 19,5% και κ΄κέρδη ανά μετοχή 35 σεντς.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας στην πώληση των brands Tropicana, Naked και άλλων τα οποία συνδέονται με τον κλάδο των χυμών προχωρεί η PepsiCo, με αγοραστή την PAI Partners έναντι περίπου 3,3 δισ. δολ., καθώς η εταιρεία προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τον ισολογισμό της και να δώσει έμφαση στα υγεινά σνακ και στα ποτά μηδενικών θερμίδων.
Ο αμερικανικός κολοσσός του κλάδου των ποτών θα διατηρήσει ποσοστό 39% στη νέα εταιρεία holding η οποία θα διαχειρίζεται τα brands, ενώ παραχώρησε στην PAI την ανέκλητη δυνατότητα να αγοράσει και ορισμένες δραστηριότητές της στην Ευρώπη, όταν το επιθυμεί, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
H PepsiCo ανέφερε ότι θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα από το deal προκειμένου να ενισχύσει τον ισολογισμό της και να επενδύσει στις δραστηριότητές της.
Η Sanofi συμφώνησε να εξαγοράσει την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Translate Bio, έναντι 3,2 δισ. Δολαρίων, καθώς ποντάρει στην τεχνολογία παρασκευής εμβολίων mRNA και εκτός της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Sanofi τόνισε πως θα αποκτήσει τις μετοχές της Translate bio έναντι 38 δολαρίων ανά μετοχή, που ανεβάζει τη συνολική αξία της εταιρείας στα 3,2 δισ. δολάρια.
Τα δ.σ. και των δύο εταιρειών έχουν εγκρίνει τη συμφωνία και ο διευθύνων σύμβουλος της Translate Bio και ο μεγαλύτερος μέτοχος της αμερικανικής εταιρείας την έχουν υποστηρίξει επίσης, αναφέρουν οι Sanofi και Translate Bio σε κοινό ανακοινωθέν.

Νέο ρεκόρ ο Stoxx 600 με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές  τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντλώντας ώθηση από τα ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα ευρωπαϊκών κολοσσών όπως η BP και η Societe Generale, αν και τα κέρδη περιόρισαν οι ανησυχίες από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με τις χώρες της Ευρώπης να επαναφέρουν κάποια περιοριστικά μέτρα.
Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,2% και σημείωσε νέο ρεκόρ κλείνοντας στις 465,38 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX σημείωσε μικρές απώλειες 0,1% στις 15.555,08 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,7% στις 6.723,81 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,3% στις 7.105,72 μονάδες.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη ενισχύθηκαν τον Ιούνιο, κυρίως λόγω της περαιτέρω αύξησης των τιμών ενέργειας, ενώ ενισχύεται παράλληλα η προοπτική ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της ευρωζώνης, Eurostat, την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιηθήκαν, οι τιμές για τη βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκαν 1,4% σε μηνιαία βάση και 10,2% σε ετήσια βάση.
Οι εκτιμήσεις για την ετήσια μεταβολή έκαναν λόγο για 10,3%.
Σημειώνεται πως συνεχίζεται η ανοδική τάση για έβδομο μήνα, μετά την πτώση 2% τον Νοέμβριο.
Τον Μάιο, οι τιμές ενισχύθηκαν 1,3% σε μηνιαία βάση και 9,6% σε ετήσια βάση.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 2,2%, υπερβαίνοντας τον στόχο της ΕΚΤ για «συμμετρικό» 2%, αν και οι φορείς χάραξης πολιτικής επιμένουν ότι πρόκειται για μια προσωρινή άνοδο που δεν θα τους υποχρεώσει σε προσαρμογή της πολιτικής όσον αφορά τις αγορές ομολόγων και τα επιτόκια
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει το 3% μέχρι τέλος του έτους προτού υποχωρήσει εκ νέου.
Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία έγιναν οι πρώτες χώρες που έλαβαν προκαταβολές από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαικής Επιτροπής την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021.
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταβλήθηκαν σήμερα περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή προχρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία.
Συγκεκριμένα, για το Βέλγιο η Επιτροπή κατέβαλε το ποσό των 770 εκατομμυρίων ευρώ, για το Λουξεμβούργο 12,1 εκατομμύρια ευρώ και για την Πορτογαλία 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στα νέα από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το σύνολο του 2021 προχώρησε η γαλλική τράπεζα Societe Generale, καθώς επέστρεψε στα κέρδη στο β' τρίμηνο, λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων που σχετίζονται με την πανδημία για επισφαλή δάνεια.
Σημαντική συνεισφορά στην κερδοφορία είχε και η ανάκαμψη στη λιανική τραπεζική.
Η Societe Generale αναμένει τώρα ότι τα έσοδα θα αυξηθούν σε όλες τις μονάδες φέτος, συμπεριλαμβανομένης της λιανικής τραπεζικής στη Γαλλία, όπου είχε προηγουμένως προβλέψει ανάπτυξη μεταξύ -1% και 1%.
Η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Γαλλίας, μετά την BNP Paribas και την Credit Agricole, ανέφερε ότι το κόστος κινδύνου, το οποίο αντικατοπτρίζει τις προβλέψεις έναντι επισφαλών δανείων, θα είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο το 2021 στις 20 έως 25 μονάδες βάσης, σε σχέση με μια προηγούμενη πρόβλεψη 30 έως 35 μονάδων βάσης.
Η SocGen ανέφερε ότι το κόστος κινδύνου μειώθηκε κατά 88,9% το δεύτερο τρίμηνο, αντανακλώντας αυτό των ανταγωνιστών της, συμπεριλαμβανομένων τωνBBVA και BNP Paribas, οι οποίες μείωσαν τις προβλέψεις για μη καταβληθέντα δάνεια καθώς η παγκόσμια οικονομία σταδιακά ανακάμπτει από τη χειρότερη κρίση covid -19.
Η τράπεζα κατέγραψε καθαρά κέρδη στο β΄τρίμηνο, ύψους 1,44 δισ. ευρώ, έναντι ζημίας 1,26 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 18,2% στα 6,26 δισ. ευρώ.
Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη της BP, με τον ενεργειακό κολοσσό να ανακοινώνει την επέκταση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών.
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 2,8 δισ. δολ. έναντι ζημιάς 6,7 δισ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2021.
Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 2,06 δισ. ευρώ.
Η BP θα προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών 1,4 δισ. δολαρίων το γ’ τρίμηνο, ενώ αυξάνει το μέρισμα κατά 4% στα 5,46 σεντς ανά μετοχή.
Η Standard Chartered ανακοίνωσε αύξηση 57% στα προ φόρων κέρδη α΄ εξαμήνου 2021 καθώς και νέο πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών ύψους 250 εκατ. Δολαρίων, ενώ η τράπεζα επαναφέρει την πληρωμή μερισμάτων, με ενδιάμεσο μέρισμα 3 σεντς ανά μετοχή.
Ωστόσο, τα έσοδα μειώθηκαν 5%, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η StanChart όπως και η μεγαλύτερη ανταγωνιστική της HSBC, αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες προκλήσεις μόλις η απελευθέρωση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια σταματήσει να αυξάνει τα κέρδη, καθώς τα χαμηλά επιτόκια και ο έντονος ανταγωνισμός, συρρικνώνουν τα έσοδα.
Η τράπεζα αποδίδει τα χαμηλότερα έσοδα στα επιτόκια, τα οποία θεωρεί πως είναι στο κατώτερο σημείο τους.
Τα δημοσιευμένα προ φόρων κέρδη της StanChart, η οποία εστιάζει στην Ασία, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, αυξήθηκαν στα 2,55 δισ. Δολάρια στο διάστημ Ιανουαρίου-Ιουνίου από τα 1,63 δισ. Δολάρια στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 2,23 δισ. Δολάρια. "Εκτιμούμε πως σύντομα θα επιστρέφουμε στην ίδια τροχιά επιδόσεων στην οποία βρισκόμαστε πριν την πανδημία”.
Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη του 2021 προχώρησε η BMW, μετά από τα ισχυρά αποτελέσματα β' τριμήνου 2021.
Προειδοποίησε ωστόσο ότι η έλλειψη επεξεργαστών παγκοσμίως και η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών θα πλήξουν τις επιδόσεις της στο β΄ μισό του έτους.
Η BMW έχει μέχρι στιγμής επηρεαστεί σχετικά λιγότερο από την έλλειψη επεξεργαστών έναντι των υπολοίπων εταιρειών του λάου, κάτι που αποδίδει στις ισχυρές σχέσεις με τη βάση των προμηθευτών.
Η BMW ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη β΄ τριμήνου έναντι των ζημιών πριν από έναν χρόνο, όταν η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία επλήγη από την πανδημία.
Οι πωλήσεις της BMW αυξήθηκαν σχεδόν 45% στο β΄ τρίμηνο, με τις πωλήσεις ν αυξάνονται σχεδόν 75% στην Ευρώπη και 88% στις ΗΠΑ.
Οι πωλήσεις στην Κίνα ενισχύθηκαν 12%.
Τα καθαρά κέρδη τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ έναντι των ζημιών 212 εκατ. ευρώ το 2020, το διπλάσιο και παραπάνω από την μέση πρόβλεψη των 2,2 δισ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου δέχθηκαν επίσης boost 1 δισ. ευρώ καθώς η BMW χρειάστηκε να εξοικονομήσει λιγότερα κεφάλαια από ό,τι αρχικά αναμενόταν, για κάλυψη προστίμων από τις ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές αρχές.
Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι αναμένει το λειτουργικό περιθώριο για τον κλάδο του αυτοκινήτου, να διαμορφωθεί στο ανώτατο επίπεδο του ορίου για αύξηση 7%-9%.

Στο «κόκκινο» η Ασία – «Βουτιά» για τις εταιρείες online gaming

Πτωτικά κινήθηκαν τα χρηματιστήρια Ασίας - Ειρηνικού , με τις εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ εταιρείες online gaming να υποχωρούν αφού οι δραστηριότητές τους βρέθηκαν στο στόχαστρο δημοσιευμάτων.
Ειδικότερα, οι απώλειες ήρθαν μετά τη δημοσίευση άρθρου στην εφημερίδα Economic Information Daily, η οποία συνδέεται με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, το οποίο εξέφραζε την ανησυχία του για τον χρόνο που αφιερώνουν οι νέοι στα διαδικτυακά παιχνίδια, χαρακτηρίζοντας τα ως ένα είδος «όπιου».
Η μετοχή της Tencent στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση άνω του -7%, ενώ οι Netease και Bilibili υποχώρησαν κατά -7,96% και -6,28% αντίστοιχα.
Ο δείκτης Hang Seng Tech κατέγραψε απώλειες -1,48%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Hang Seng -0,32%.
Στην ηπειρωτική Κίνα, o Shangai σημείωσε πτώση -0,21%, ενώ ο Shenzen -0,209%.
Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 υποχώρησε -0,54%, ενώ ο δείκτης Topix -0,45%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης