Gun Room

Benelli Ethos cal.28 - Το cal.28 θεωρείται διαμέτρημα για “ειδικούς”

tags :
Benelli Ethos cal.28 - Το cal.28 θεωρείται διαμέτρημα για “ειδικούς”
Tο cal.28 θεωρείται διαμέτρημα για “ειδικούς” γιατί το μικρό βάρος γόμωσης περιορίζει το δραστικό βεληνεκές στο θήραμα
Το πάθος του κυνηγίου έχει τους δικούς του ηθικούς κανόνες. Όπως εξελίχθηκε στο δυτικό κόσμο από αναζήτηση τροφής σε σπορ, απόκτησε ένα Ήθος που προβλέπει σεβασμό στο θήραμα και την ευκαιρία να διαφύγει, ώστε να συνεχίσει την ύπαρξη του αλώβητο.
Μέρος αυτού του Ήθους είναι για παράδειγμα η μη όχληση των ζώων την περίοδο που ζευγαρώνουν ή η άρνηση να πυροβολεί κανείς πτηνά που στέκονται. Αυτό το κυνηγετικό Ήθος γιορτάζει η ομώνυμη σειρά όπλων της ιταλικής Benelli, με μία επιλογή που διαθέτει το συμβολισμό της.

Το διαμέτρημα Cal.28

Είναι το δεύτερο μικρότερο σε μέγεθος φυσίγγιο που απαντάται ακόμη σε βιομηχανική παραγωγή. Εδώ αξίζει μία παρένθεση για να εξηγήσουμε ότι το μέγεθος ενός φυσιγγίου είναι αντιστρόφως ανάλογο με το ονομαστικό του διαμέτρημα. Για παράδειγμα το cal.10 (το μεγαλύτερο από τα συνήθη φυσίγγια) είναι μεγαλύτερο από το δημοφιλέστατο cal.12 και εκείνο με τη σειρά του είναι περίπου κατά 2/3 μεγαλύτερο από το cal.28. Το φυσίγγιο διαμετρήματος 28 παρουσιάστηκε αρχικά στην Αγγλία του 1890 από την εταιρεία Kynoch. Με διάμετρο 13.9 χιλιοστών και μήκος κάλυκα 65 χιλιοστών, προοριζόταν για χρήση μέσα από ελαφρά δίκανα όπλα.
Το λιλιπούτειο μέγεθος του επέτρεπε την κατασκευή πανάλαφρων τουφεκιών που θεωρούνταν ιδανικά για γυναίκες.
Το 1903 η αμερικανική Parker Arms το αναβάθμισε, μακραίνοντας τον κάλυκα στα 70mm (2 3/4 ίντσες) και κάνοντας το διαθέσιμο στα εξαιρετικά πλαγιόκανα όπλα της. Το συνηθισμένο φορτίο σκαγίων είναι τα 25 γραμμάρια, με το εύρος να κυμαίνεται από τα 16 ως τα 28.
Το cal.28 θεωρείται διαμέτρημα για “ειδικούς” γιατί το μικρό βάρος γόμωσης περιορίζει το δραστικό βεληνεκές στο θήραμα. Αυτό δε σημαίνει ότι τα σκάγια είναι λιγότερο αποτελεσματικα απλά είναι λιγότερα και σε μεγάλη απόσταση χρειάζεται προσεκτική σκόπευση. Για σύγκριση, το διαδομένο cal.12 περιέχει στη στάνταρ γόμωση του 100 σκάγια περισσότερα στο νο.8 σε σχέση με το “εικοσιοκτάρι”.
Απαιτεί δεξιότητα από την πλευρά του κυνηγού και συμβάλλει σε μία πιο “ιπποτική” συμπεριφορά προς το θήραμα με λίγες και προσεκτικά επιλεγμένες βολές.

Συνεργασία κορυφαίων Ιταλών

Μεταφέροντας την ιδέα της Parker τον 21ο αιώνα, η ιταλική Benelli Armi, προσάρμοσε το μοντέλο της Rafaelo 20 ώστε να δέχεται το calibre 28. Σε συνεργασία με τη βιομηχανία πυρομαχικών Fiocchi, πατεντάρισαν τη θαλάμη
μήκους 76 χιλιοστών και τα αντίστοιχα φυσίγγια.
Έτσι προέκυψε το Benelli Ethos 28, το πρώτο αυτογεμές τουφέκι διαμετρήματος cal. 28 Magnum. Στο αυξημένο μήκος κάλυκα χωρούν έως και 33 γραμμάρια σκαγίων, κλείνοντας την ψαλίδα με τα μεγαλύτερα διαμετρήματα (12 και 20). Αλλά ο σκοπός της αλλαγής δεν ήταν αυτός. Η Fiocchi έκρινε ότι με την επικείμενη επικράτηση των ατσάλινων σκαγίων στο κυνήγι (ελέω νομοθεσίας στην Ε.Ε.), η επιμήκυνση του κάλυκα θα ήταν ο μόνος τρόπος ώστε το cal. 28 να επιβιώσει ως διαμέτρημα.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του cal. 28 είναι πως επιτρέπει τη δημιουργία μικροκαμωμένων και ελαφρών όπλων. Η μικρή διάμετρος του και το περιορισμένο λάκτισμα το καθιστούν ιδανικό για περπατητό κυνήγι σε δασώδη τοπία, όπου ο κυνηγός θα διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα για ελάχιστες τουφεκιές.
g2_1.JPG

Rafaello με Ethos

Μηχανικά το Ethos βασίζεται στο υπάρχον Benelli Rafaello διαμετρήματος 20, με τις αναγκαίες αλλαγές για το cal.28. Το δοκιμασμένο σύστημα Inertia Drive εκμεταλλεύεται την ανάκρουση της βολής για να κινήσει το κλείστρο και να επανοπλίσει το μηχανισμό.
Αν στα μεγαλύτερα διαμετρήματα χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση αυξημένης ανάκρουσης, στο “εικοσιοκτάρι” βρίσκει την ιδανική του εφαρμογή. Τα λίγα και απλά μέρη του μηχανισμού εκπληρώνουν τη λειτουργία τους ευκολότερα μη έχοντας να αντιμετωπίσουν την ισχύ και τη βιαιότητα των βαρέων γομώσεων ( πχ. ενός 12 magnum). Το αποτέλεσμα είμαι ένα ισορροπημένο κυνηγετικό όπλο με μαζεμένες διαστάσεις. Οι κάνες έρχονται σε μήκη 66 και 71 εκατοστών και εξοπλίζονται με βιδωτά τσοκ τύπου Power Bore. Δέχονται κρυογενική επεξεργασία που υποτίθεται ότι εξαλλείφει το στρες του μετάλλου και χρωμιώνονται εσωτερικά για μειωμένη διάβρωση. Για να διατηρήσει το βάρος χαμηλά, η Benelli τοποθετεί στην κάνη μια ρίγα σκόπευσης από ανθρακόνημα. Η πινελιά πέρα απ’την πρακτική αξία της, δίνει και έναν “αέρα” hi-tech πολυτέλειας.
g3_1.JPG

Μοναδικό

Μέχρι στιγμής, το Benelli Ethos είναι το μοναδικό αυτογεμές cal.28 σε ευρεία παραγωγή και το πρώτο με θαλάμη 76mm Magnum. Εξυπακούεται ότι μπορεί να ρίξει τα μικρότερα φυσίγγια μήκους 65 ή 70mm.
Έτσι οι οπαδοί των μικρών διαμετρημάτων έχουν στη διάθεση τους ένα “σβέλτο” τουφέκι βάρους μόλις 2,4 κιλών που είναι ευχάριστο στο κουβάλημα και την επώμιση και με μικρό λάκτισμα.
Η φυσική αίσθηση συνδυάζεται με πολύ ωραία αισθητική. Η βάση του όπλου είναι από αλουμίνιο εργκάλ με επινικέλωση και καλύπτεται από διακοσμητικές ροζέτες.
Το χρωμιωμένο κλείστρο προσθέτει στην αίσθηση πολυτέλειας και ταυτόχρονα είναι ανθεκτικό στα στοιχεία της φύσης.
Το μαύρο στιλπνό χρώμα της ατσάλινης κάνης και του διαιρούμενου καλύμματος του μηχανισμού (χαρακτηριστικό της σειράς Rafaello) δημιουργούν μια καλαίσθητη αντίθεση.
Όπως είναι φυσικό, η μικρή διατομή της κυλινδρικής αποθήκης (που απορρέει από τις περιορισμένες διαστάσεις του φυσιγγίου) επιτρέπει τη δημιουργία μιας πολύ λεπτής “πάπιας” (ξυστού), φέρνοντας το χέρι του σκοπευτή κοντά στον άξονα της κάνης. Η κλίση ρυθμίζεται στα μέτρα του σκοπευτή με μιά σειρά από φλάτζες που παρεμβάλονται μεταξύ κοντακίου και βάσης, όπως στα περισσότερα σύγχρονα όπλα. Ένα πέλμα τεχνολογίας COMFORT μειώνει την, έτσι κι αλλιώς, χαμηλή ανάκρουση. Οι Ιταλοί επιδεικνύουν τη φινέτσα που ξέρουν να κεφαλαιοποιούν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Χρησιμοποιούν σε πάπια και κοντάκι ξύλο καρυδιάς επεξεργασμένο με την πατέντα WOOD FX. Χρωματίζουν τους φυσικούς τόνους και τα νερά του ξύλου με μελάνι που δίνει βαθύτερες σκιές και δίνει την εντύπωση παλαιωμένης ρίζας. Το οπτικό αποτέλεσμα απογειώνει το σύνολο και δημιουργεί αίσθηση πολύ ακριβότερης κατασκευής.
g4_1.JPG
“Ψαχμένη επιλογή”

Ο περιοριστικός παράγοντας του Rafaello Ethos ίναι ταυτόχρονα και η μαγεία του.
Το μικρό φυσίγγιο γύρω από το οποίο σχεδιάστηκε δεν είναι κατάλληλο γιά όλες τις κυνηγετικές εφαρμογές και ούτε εμπορικά διαδομένο. Οπότε, ο υποψήφιος κάτοχος θα πρέπει να γνωρίζει τους περιορισμούς και να συμβιβαστεί με την έλλειψη ποικιλίας γομώσεων.
Από την άλλη όμως του επιτρέπει να έχει τις διαστάσεις και το “ζύγισμα” που γοητεύει τον συνειδητοποιημένο κυνηγό.
Φαίνεται πως η συνδυασμένη κίνηση των Fiocchi και Benelli να παρουσιάσουν ένα βελτιωμένο φυσίγγιο cal.28 στη μορφή του κάλυκα μήκους 76mm αποσκοπεί στο να καταστήσει το μικρό όπλο αποτελεσματικότερο σε μεγαλύτερη γκάμα συνθηκών. Για την ώρα όμως τα μόνα διαθέσιμα πυρομαχικά είναι οι δύο γομώσεις magnum που παράγει η Fiocchi. Μένει να δούμε αν θα ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές, δίνοντας έτσι ώθηση στο εγχείρημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης