Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020

Κριστιάν Γκολομέεβ: Η «τορπίλη» που ξέρει από δυσκολίες…

Κριστιάν Γκολομέεβ: Η «τορπίλη» που ξέρει από δυσκολίες…

Το γεροδεμένο παιδί με το «ξένο» όνομα, που κάνει την Ελλάδα πιο υπερήφανη από ποτέ!

Σχετικά Άρθρα

«Στόχος είναι ένας χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Ελλάδα». Μία φράση που είπε και ξαναείπε πολλές φορές και στο Τόκιο, δείχνει έτοιμος να της προσφέρει «σάρκα και οστά». Η επίδοσή του το απέδειξε και το γεγονός πως έγινε ο πρώτος αθλητής της χώρας μας στην κολύμβηση που πάει τελικό μετά το 2004, λέει πολλά.

Ο Κριστιάν Γκολομέεβ έγινε ο άρχοντας της πισίνας στα 50 μ. ελεύθερο, έχοντας περάσει από αμέτρητες δυσκολίες, οι οποίες δημιούργησαν αυτό που είναι σήμερα. Το διπλό πένθος, το ταλέντο στην κολύμβηση και η στρατιωτική θητεία που παραλίγο να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Ο χαμός των δικών του και η μετακόμιση στην Αμερική…

Η ζωή του Έλληνα αθλητή έχει αρκετούς δυσάρεστους «σταθμούς». Ο πρώτος, ήταν από την πρώτη μέρα που ήρθε στην ζωή. Στις 4 Ιουλίου του 1993, στο Βέλινγκραντ της Βουλγαρίας, η μητέρα του φεύγει από την ζωή, αμέσως μετά τον τοκετό και ο μικρός Γκολομέεβ μεγαλώνει δίπλα στον πατέρα του.

Ωστόσο, η μοίρα του επιφύλαξε μία ακόμα απώλεια. Ακόμα πιο βαριά. Αυτή του ανθρώπου που τον δημιούργησε σαν χαρακτήρα. Ο πατέρας του, μετά από 8μηνη μάχη με τον καρκίνο, αφήνει την τελευταία του πνοή, και ο 17χρονος κολυμβητής μένει χωρίς τους δύο του γονείς, πριν καν ενηλικιωθεί. Ταυτόχρονα, αφήνει το Ηράκλειο Κρήτης και μετακομίζει μόνιμα στη Νέα Σμύρνη μαζί με τους θείους του.

Golomeev.jpg

Η εξέλιξή του σε… «τορπίλη» και η εγκατάσταση στην Αμερική

Μόλις πάτησε τα 18, απέδειξε πως έχει όλο το μέλλον να κατακτήσει τις πισίνες. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων στη Λίμα. Αυτή ήταν η αρχή για μία μοναδική πορεία μέσα στο νερό. Διέπρεψε στους Μεσογειακούς Αγώνες (ένα ασημένιο και δύο χάλκινα) και έφτασε μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, χωρίς να προκριθεί στον τελικό (6ος στα ημιτελικά).

Το 2018 και σε ηλικία 25 ετών, αποφασίζει να φύγει για Αμερική και να σπουδάσει με υποτροφία στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Εκεί, εξελίχθηκε ακόμα παραπάνω ως αθλητής και απλώς περίμενε την ώρα που θα έρθουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Τα τρία χρυσά στην Ταραγόνα της Ισπανίας για τους Μεσογειακούς Αγώνες αλλά και το ασημένιο στη Γλασκόβη για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Την ίδια θέση κατέκτησε και το 2019 στη Νότια Κορέα για το Παγκόσμιο.

Η στρατιωτική θητεία που (ευτυχώς) δεν τα κατέστρεψε όλα…

Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και η μετάθεσή τους ένα χρόνο αργότερο, ελέω κορωνοϊού, έφερε τα πάνω κάτω στον προγραμματισμό του Κριστιάν Γκολομέεβ. Ο ίδιος είχε υπολογίζει να μπει στο στρατό, λίγους μήνες μετά τους Ολυμπιακού Αγώνες, όμως η μεταφορά τους για το καλοκαίρι του 2021, παραλίγο να μην τον αφήσει να συμμετάσχει στην διοργάνωση.

Ουσιαστικά, τον περασμένο Μάρτιο, του ήρθε το χαρτί για την στρατιωτική θητεία του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει μέρος στους αγώνες του Τόκιο. Τελικά, το θέμα πήγε στους αρμόδιους και ο Έλληνας αθλητής κατάφερε να πάρει την αναβολή που χρειαζόταν για να τιμήσει τα ελληνικά χρώματα και να φέρει την Ελλάδα σε τελικό κολύμβησης για πρώτη φορά από το 2004.

Πλέον, στον τελικό στα 50 μέτρα ελεύθερο, έχει όλες τις πιθανότητες να κάνει το κάτι παραπάνω. Και μόνο ο δρόμος μέχρι εδώ, είναι άξιος θαυμασμού και ένα μετάλλιο, απλώς θα ολοκληρώσει το έργο μίας πραγματικής «τορπίλης».

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης