Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Η στρέβλωση με τις μετοχές της Wall Street πλέον έχει ημερομηνία λήξης

Bank of America Merrill Lynch: Η στρέβλωση με τις μετοχές της Wall Street πλέον έχει ημερομηνία λήξης
Μια προσεκτικότερη ματιά στην αγορά μεταβλητότητας αποκαλύπτει πολλά…
Σχετικά Άρθρα

Απαιτείται προσοχή καθώς διανύουμε μια περίοδο όπου η κρίση και η υπερβολή είναι τα κύρια χαρακτηριστικά, αναφέρει, μέσες άκρες, με ανάλυσή της η Bank of America Merill Lynch, που θεωρεί ως ορόσημο για τις αγορές την επόμενη συνάντηση της Fed τον Σεπτέμβριο του 2021.
«Κάτι σάπιο κρύβεται στο βασίλειο των αγορών, όπως θα έλεγε και ο Σαίξπηρ, αν ασχολούνταν με το χρηματιστήριο.
Κάτι τέτοιο θα είχαν στον νου τους και οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας καθώς έκαναν follow up στις εξελίξεις που αφορούν τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, που έφθασε σε νέα ύψη, με τη μεταβλητότητα να φωνάζει «όλα εντάξει».
Οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφτούν, σε κάθε περίπτωση, τα εξής:
α)Ότι ο δείκτης φόβου/VIX σημειώνει αύξηση, συγκριτικά με τα χαμηλά των 15 μονάδων στις 2 Ιουλίου.
β)Εάν συγκρίνει κανείς τη μεταβλητότητα στις 12 και στις 23 Ιουλίου (S&P options / VIX futures), αντιλαμβάνεται πως τα futures στον VIX δείχνουν σταδιακή αύξηση του φόβου.
vix_rising_along_with_stocks.jpg
Ημερομηνία - κλειδί

Μια προσεκτικότερη ματιά στην αγορά μεταβλητότητας αποκαλύπτει ότι τα option στον S&P 500 έχουν αρχίσει να προεξοφλούν πως ο κίνδυνος για την αγορά θα ενταθεί γύρω στο τέλος Αυγούστου, οπότε αναμένεται το guidance από τη Fed (αυτός ο «κίνδυνος» έκανε την εμφάνισή του, για πρώτη φορά, στις 9 Ιουλίου, όταν το αμερικανικό δεκαετές έφτασε το 1,3%).
vix_rising_along_with_stocks_1.jpg
Σύμφωνα με την BofA, λοιπόν, η Fed θα σημάνει, αν όχι το τέλος, τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου (22/9).
vix_market_jhole_2.jpg
Buy-the-dip

Η αγορά του VIX, επίσης, αντανακλά την εντεινόμενη ανησυχία για το τι θα αποφασίσουν οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, όπως φαίνεται και από το πρωτοφανές μεγάλο χάσμα μεταξύ του spot VIX και των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του δείκτη φόβου – κάτι που αποκαλύπτει, ταυτόχρονα, πόσο εύθραυστές είναι οι αμερικανικές μετοχές.
Παρ’ όλα αυτά, οι μικρομέτοχοι δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την κατάσταση, στηρίζοντας το αφήγημα της αγοράς στα χαμηλά (buy-the-dip).
Σε αυτό το κλίμα, η Wall Street σημείωσε την πλέον γρήγορη ανάκαμψη από το 1928, έπειτα από selloff τη Δευτέρα 16 Ιουλίου.
Όπως δείχνει και το παρακάτω γράφημα με τις 20 γρηγορότερες ανακάμψεις ιστορικά, οι επτά από αυτές συνέβησαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Με άλλα λόγια, από το 2008, οι επενδυτές έχουν μεγάλη όρεξη για ανάληψη ρίσκου ύστερα από πτώσεις.
historical_buy_the_dip_trend_2.jpg
Τέλος, η δυναμική της συμπεριφοράς buy-the-dip επιβεβαιώνεται και από το καθοδικό trend κατά τη διάρκεια των περιόδων ανάκαμψης.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω «υπαγορεύονται» από τη Fed, που ενθαρρύνει τέτοιες συμπεριφορές, έχοντας προηγουμένως απαγορεύσεις πτώσεις και διορθώσεις…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης