Πολιτική

Χατζηδάκης (υπ. Εργασίας) προς ΣΥΡΙΖΑ: Είστε δογματικοί, εμείς είμαστε με τους νέους και την κοινή λογική

Χατζηδάκης (υπ. Εργασίας) προς ΣΥΡΙΖΑ: Είστε δογματικοί, εμείς είμαστε με τους νέους και την κοινή λογική

Υιοθετούμε τη λογική του «ατομικού κουμπαρά» και επιτρέπουμε στους νέους να έχουν έλεγχο στη σύνταξή τους, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής

Σχετικά Άρθρα

Δριμεία επίθεση στην αντιπολίτευση για την εκτός πραγματικότητας κριτική που άσκησε στο νομοσχέδιο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» άσκησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Μεταρρύθμιση

«Το νομοσχέδιο που συζητάμε είναι μια μεταρρύθμιση που στηρίζεται σε μοντέλα προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους. Εσείς υποστηρίζετε ότι το νομοσχέδιο υπονομεύει το κοινωνικό κράτος λες και έχουμε το τέλειο κοινωνικό κράτος και ασφαλιστικό σύστημα μέχρι σήμερα.
Εμείς υιοθετώντας τη λογική του "ατομικού κουμπαρά" επιτρέπουμε στους νέους να έχουν έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και στο τελικό της ύψος.
Εσείς τι όραμα έχετε ;
Να μείνουμε στη δεκαετία του 60 και του 70 ; Ρωτήστε τους νέους που πιστεύουν ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη ! Χάσατε την ευκαιρία για κριτική που να σχετίζεται με το νομοσχέδιο…αντί για αξιόπιστη κριτική, βάλατε αυτογκόλ, σωρηδόν και κατ’ εξακολούθηση. Εγώ είμαι ευγνώμων για την κριτική αυτή γιατί μας δίνει πόντους. Είστε χορηγοί της κυβέρνησης !» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος στη συνέχεια απάντησε αναλυτικά στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Διάψευση

Συγκεκριμένα, όπως είπε, η κατάθεση του νομοσχεδίου και η έναρξη της συζήτησης σήμερα στη Βουλή εκθέτει τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «το νομοσχέδιο θα πάει στις καλένδες» και ότι υπάρχει "εμπλοκή με τους θεσμούς", σχολιάζοντας σκωπτικά ότι στην προκειμένη περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση αγάπησε ξαφνικά τους θεσμούς.
«Το ότι κατατέθηκε κανονικά δείχνει ότι έγινε αποδεκτό στις συζητήσεις με τους θεσμούς, καθώς οι ρυθμίσεις του ισχύουν στις χώρες που συναποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ατομικός «κουμπαράς»

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ακόμα: «Λέτε ότι το νομοσχέδιο υπονομεύει τις συντάξεις των νέων διότι θα τους επιτρέψει αντί να δίνουν τις εισφορές τους σε έναν γενικό κορβανά και να πληρώνουν με αυτές τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, να έχουν έναν ατομικό "κουμπαρά" ο καθένας και να διαμορφώνουν το ύψος της σύνταξής τους, επιλέγοντας το δικό τους επενδυτικό προφίλ (συντηρητικό-ισορροπημένο- επιθετικό).
Μεγάλη καταστροφή!
Εμείς υποστηρίζουμε το σύστημα αυτό, που "καταστρέφει" τους νέους, αφού με βάση τα μοντέλα των χωρών που υιοθετούμε, θα παίρνουν επικουρικές συντάξεις μεγαλύτερες κατά 43-68%. Εσείς πιστεύετε στο κράτος-πατερούλη και ενώ παριστάνετε τους προοδευτικούς, στην πραγματικότητα υποστηρίζετε πολιτικές που στρέφονται εναντίον των νέων».

Για τον… τζόγο

Εκτενή αναφορά έκανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στην κριτική ότι «το νομοσχέδιο εισάγει τον τζόγο στο ασφαλιστικό σύστημα.
Είναι τζόγος το ότι δίνουμε την ευκαιρία να επενδυθούν τα χρήματα των ασφαλισμένων μέσω ενός δημόσιου ταμείου;
Τι τζόγος είναι αυτός που συνοδεύεται από κρατική εγγύηση ότι, και ακόμα και όλα να πάνε στραβά με τις επενδύσεις του καινούριου ταμείου οι νέοι ασφαλισμένοι θα πάρουν σίγουρα τις εισφορές τους συν τον πληθωρισμό ;
Επίσης εγγυόμαστε ότι δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτε για τους σημερινούς ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Επομένως υπάρχει διπλή εγγύηση και για τους σημερινούς ασφαλισμένους και συνταξιούχους και γι’ αυτούς που μπαίνουν στο καινούριο σύστημα.
Τι είδους τζόγος είναι αυτός;
Να πάμε να καταθέσουμε την ευρεσιτεχνία!"

Κεφαλαιοποιητικό σύστημα

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι πολλές χώρες που υιοθέτησαν το κεφαλαιοποιητικό σύστημα το εγκατέλειψαν στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για τριτοκοσμικές χώρες όπως η Βενεζουέλα και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που αποφάσισαν να ιδιωτικοποιήσουν το ασφαλιστικό τους σύστημα. Εμείς εφαρμόζουμε το σκανδιναβικό μοντέλο που εφαρμόζεται σε "καθυστερημένες" ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σουηδία και η Ολλανδία και η Δανία.
Θα μας κάνετε κριτική για ένα σύστημα που δεν ακολουθούμε;
Από το 2007 είμαι στη Βουλή, αλλά πρώτη φορά ακούω τέτοια συζήτηση με τόση απόσταση από την πραγματικότητα"
, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Απαντώντας στην κριτική περί "ακαταδίωκτου των μελών του ΔΣ του ΤΕΚΑ», ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι τα μέλη του διώκονται τόσο για δόλο όσο και για βαριά αμέλεια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που εξανίσταται, στον αντίστοιχο νόμο για το ΔΣ της ΑΑΔΕ προέβλεψε να διώκονται μόνο για δόλο. Και πρόσθεσε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε με μειοψηφία ενός μόνο δικαστή ότι το νομοσχέδιο είναι συνταγματικό.

Το κόστος

Τέλος, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί του μεγάλου κόστους της μεταρρύθμισης, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: "Σε έναν προϋπολογισμό με κρατικές δαπάνες 67 δισ. ευρώ κάθε χρόνο που δίνει 15 δισ. ετησίως για τις συντάξεις, αποφασίζουμε -και το λέμε- ότι θα δίνουμε μεσοσταθμικά 120 εκατ. τον χρόνο για να παίρνουν οι νέοι μας υψηλότερες επικουρικές συντάξεις. Πείτε όχι !
Βγείτε και πείτε ότι λόγω δημοσιονομικής πειθαρχίας είστε αντίθετοι σε αυτή την πρόταση !
Να δω πώς θα σας αντιμετωπίζουν οι νέοι!".
Κάνουμε μια πολύ σημαντική τομή, μια μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά.
Εμείς πάμε με τους νέους, την κοινή λογική και τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.
Εσείς θα μείνετε με τα δόγματά σας και θα συνεχίσετε να είστε χορηγοί της κυβέρνησης με την άστοχη, υπερβολική και ακραία κριτική σας.
Σας ευχαριστούμε πολύ!», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης