Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος σε κέρδη και έσοδα για την Tesla, αλλά η μετοχή διολισθαίνει

Άνοδος σε κέρδη και έσοδα για την Tesla, αλλά η μετοχή διολισθαίνει
Η Tesla αναμένεται να χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια
Σχετικά Άρθρα

Κέρδη και έσοδα υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών ανακοίνωσε η Tesla για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, καθώς, από ό,τι φαίνεται, η αυτοκινητοβιομηχανία ξεπερνά, σιγά σιγά, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε σε σχέση με την εφοδιαστική της αλυσίδα.
Ο ιδιοκτήτης της Elon Musk, οι σχέσεις του οποίου με τη Wall Street θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν διαταραγμένες, άδραξε τη στιγμή προκειμένου να πει πως η εταιρεία δεν θα δώσει προμέρισμα.
Δικαιολογημένα, στη συνεδρίαση της 27ης Ιουλίου, η μετοχή της Τesla διολισθαίνει στα 636 δολ. ήτοι μείωση 3,3%.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή 1,45 δολάρια έναντι πρόβλεψης για 0,98 δολάρια.
Τα έσοδα ανήλθαν στα 11,96 δισ. δολάρια έναντι 11,3 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές.
Όπως μετέδωσε το CNBC, η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,14 δισ. δολαρίων - είναι η πρώτη φορά που υπερβαίνει το 1 δισ. δολάρια.
Επίσης, η Tesla έχει προβεί σε παραδόσεις 201.250 ηλεκτροκινούμενων οχημάτων και παραγωγή 206.421 οχημάτων, κατά το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2021.
Η εταιρεία ανέφερε 801 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από την ενεργειακή της δραστηριότητα – αύξηση άνω του 60% από το προηγούμενο τρίμηνο.
Ενώ δεν αποκαλύπτει πόσες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές) πουλά κάθε τρίμηνο, τις τελευταίες εβδομάδες ο Musk δήλωσε, στο δικαστήριο, ότι η ζήτηση ανήλθε σε περίπου 80.000.
Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε η παραγωγή να φτάσει έως 30.000 έως 35.000 μονάδες, στην καλύτερη περίπτωση, κατά το τρέχον τρίμηνο, λόγω των ελλείψεων σε chips.
Το πολύ σημαντικό μεικτό περιθώριο κέρδους έφτασε στο 28,4%, που είναι το υψηλότερο από τέσσερα προηγούμενα τρίμηνα.
Η Tesla είχε αυξήσει το βασικό περιθώριο κέρδους της αυτοκινητοβιομηχανίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία δύο χρόνια.
Επίσης, τα πρόσφατα στοιχεία εγγράφουν απομειώσεις ύψους 23 εκατομμυρίων δολαρίων λόγω των bitcoin που διακρατά η Tesla, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζει την πτώση των τιμών στην αγορά των κρυπτονομισμάτων στο τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Η Tesla αναμένεται να χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια το 2021…

Πάντως, τα πράγματα, ενδεχομένως να μην είναι τόσο ευοίωνα. H Tesla αναμένεται να απολέσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια το 2021, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis δεν θα αγοράσει δικαιώματα εκπομπών ρύπων από τον αμερικανικό όμιλο.
Το 2019 η Fiat Chrysler (FCA) συνήψε συμφωνία με την Tesla για να αντισταθμίσει τις εκπομπές των δικών της ρύπων. Ωστόσο, η Stellantis, που σχηματίστηκε από τη συγχώνευση της Fiat Chrysler και της PSA, εγκατέλειψε τη συμφωνία, καθώς, σύμφωνα με τον CEO Carlos Tavares, η εταιρεία σκοπεύει να εναρμονιστεί πλήρως με τους ρυθμιστικούς περιβαλλοντικούς κανόνες.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Richard Palmer, διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, δήλωσε ότι περίπου τα δύο τρίτα των 300 εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν από την FCA για πληρωμές δικαιωμάτων ρύπων πήγαν στην Tesla το 2020.
«Αυτό το ποσό θα μείνει στα ταμεία της εταιρείας από τη μη συμμετοχή στη συμφωνία που συνήψαμε με την Τesla για την Ευρώπη».
Σημειώνεται πως αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης, επιτρέπουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες να τηρούν τους κανόνες εκπομπών, αγοράζοντας «δικαιώματα» από αυτοκινητοβιομηχανίες που πωλούν καθαρότερα οχήματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Tesla αποκόμισε 518 εκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο πουλώντας δικαιώματα ρύπων, με τα καθαρά κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας να αγγίζουν τα 438 εκατ. δολάρια.
Η εταιρεία κέρδισε σχεδόν 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις δικαιωμάτων ρύπων σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του 2020.
Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις εκπομπές, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έπρεπε να μειώσουν τη μέση παραγωγή CO2 του στόλου τους στα 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο έως πέρυσι, διαφορετικά θα αντιμετώπιζαν βαριά πρόστιμα.
Σημειώνεται πως, σε σχέση με τα έσοδα, από το σύνολο των 10,21 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα 354 εκατομμύρια δολάρια προέρχονται από πωλήσεις δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Αυτό το ποσό είναι το μικρότερο που έχει λάβει η Tesla από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων.

UBS: Μείωση 10% της τιμής στόχου για τη μετοχή της Tesla, στα 660 δολ. από 730 δολ.

Στο μεταξύ, υπό ισχυρή πίεση τελεί η εταιρεία του Elon Musk, Τesla, αν και παραμένει παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων, σύμφωνα με όσα αναφέρει η UBS.
Γι’ αυτό τον λόγο, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας μείωσαν την τιμή στόχο για τη μετοχή της Tesla κατά 10%, από 730 δολ. σε 660 δολ., επικαλούμενοι τον ανταγωνισμό από την Κίνα, καθώς και τις καθυστερήσεις στο αυτοκινούμενο προϊόν της Tesla.
«Η βασική μας ανησυχία βραχυπρόθεσμα είναι ότι η δυναμική της Tesla στην Κίνα επιβραδύνεται και οι έλεγχοι δείχνουν ότι τα BEV [Battery Electric Vehicles] από εγχώριες μάρκες κερδίζουν έδαφος έναντι της αμερικανικής εταιρείας» δήλωσε ο αναλυτής Patrick Hummel.
Στην Κίνα, η εταιρεία ηλεκτροκίνητων οχημάτων αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από εγχώριους κατασκευαστές όπως η Nio και η XPeng, τα οποία δείχνουν δυνατές, σύμφωνα με τη UBS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης