Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Σταμάτα, κάηκαν σπίτια - Χαρδαλιάς: Βελτιωμένη η κατάσταση, προσήχθη μελισσοκόμος

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Σταμάτα, κάηκαν σπίτια - Χαρδαλιάς: Βελτιωμένη η κατάσταση, προσήχθη μελισσοκόμος
H πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο Νεκροταφείο της Σταμάτας
Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζεται η «μάχη» των πυροσβεστών με διάσπαρτες εστίες σε Ροδόπολη, Διόνυσο και Σταμάτα.
Η φωτιά είναι πλέον σε ύφεση, ωστόσο, οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις.
Στο μεταξύ, συνελήφθη ένας άνδρας, μελισσοκόμος, αλβανικής καταγωγής.
Ο συγκεκριμένος έχει μελίσσια στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς, όπου μάλιστα, βρέθηκαν και τα καπνιστήρια.
Ο εν λόγω συλληφθείς αντιμετωπίζει κατηγορίες για εμπρησμό από αμέλεια, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.
Σημειώνεται ότι οι Αρχές αποδίδουν σε εμπρησμό τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σήμερα το μεσημέρι.
Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος έκανε τέσσερις προσαγωγές γι' αυτόν τον λόγο, οι οποίοι λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Nωρίτερα, σύμφωνα με ενημέρωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά, η πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο Νεκροταφείο της Σταμάτας και οι άνεμοι που έπνεαν ήταν 6 με τάση στα 7 μποφόρ.
Η φωτιά ήταν κινούμενη σε οικισμούς και κατοικίες.
Εστάλησαν, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς δύο sms στους κατοίκους για οδηγίες για την ασφάλεια των ίδιων και των σπιτιών τους.
Η κατάσταση ήταν δύσκολη και επίπονη, συνέχισε, ενώ σημείωσε ότι για την κατάσβεση παίρνουν μέρος 310 πυροσβέστες, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα, 9 αεροπλάνα ανάμεσά τους το Beriev-200 και πολλοί εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.
Τέλος σημείωσε ότι την επιχείρηση συντονίζει ο αρχηγός της πυροσβεστικής Στ. Κολοκούρης ενώ έχουν ήδη γίνει 4 προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Πολύ σύντομα θα υπάρξουν συμπεράσματα για τα αίτια της πυρκαγιάς

Άμεση κινητοποίηση και στοχευόμενη, ήταν η παρέμβασή όλων των δυνάμεων επιχειρησιακών και πολιτικών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή του Διόνυσου- Σταμάτας σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας Μιχάλη Χρυσοχΐδη.
Όπως είπε στην έκτακτη ενημέρωση ο υπουργός «ήμασταν όλοι εδώ... Ήταν μία δύσκολη πυρκαγιά που μεταφερόταν από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και να δημιουργούνται καινούργια μέτωπα».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ακόμα ότι οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς και σύντομα θα καταλήξουν σε συμπεράσματα.
«Είμαστε όλοι εδώ και θα προστατεύσουμε με απόλυτη προσήλωση το περιβάλλον, τα δάση και τους οικισμούς και φυσικά ανθρώπινες ζωές», επισήμανε ο υπουργός και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών.

Δραματική κατάσταση

 Ήδη κάποια σπίτια στη Ροδόπολη έχουν τυλιχθεί στις φλόγες, ενώ έχει ήδη εκκενωθεί ο οικισμός «Γαλήνη» όπως και κάποια σπίτια που βρίσκονται δίπλα στη Λεωφόρο Δροσιάς-Σταμάτας.
Επίσης, κάηκαν αυτοκίνητα.

Παράλληλα, εστάλη στους κατοίκους μήνυμα από το 112, καλώντας όσους βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή της Σταμάτας και της Ροδόπολης να παραμείνουν σε ετοιμότητα.
Επίσης, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε επείγουσα ειδοποίηση σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

 

 

Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ οι άνεμοι στην περιοχή φτάνουν τα 5 μποφόρ. που δυσχαιρένουν το έργο των πυροσβεστών.
Αν και το κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι ανάμεσα σε Διόνυσο και Ροδόπολη φτάνοντας μέχρι τη λεωφόρο Διονύσου, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες.
Σημειώνεται ότι οι καπνοί έχουν φτάσει έως την Αθήνα, ενώ αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στη Βόρεια Αττική.
1122.jpg

 

Σε έκτακτες ανακοινώσεις για την πυρκαγιά θα προβεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έθεσε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας το ΕΚΑΒ και τις υγειονομικές δομές στη ΒΑ Αττική.
«Σχετικά με την πυρκαγιά που εξελίσσεται στην ΒΑ Αττική και τη μάχη που δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές στο πλευρό των κατοίκων, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έθεσε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας το Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ και τις υγειονομικές δομές στην περιοχή.
Ήδη βρίσκονται στην περιοχή 4 ασθενοφόρα, για προληπτικούς λόγους», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Πατούλης: Κρίσιμες οι επόμενες δύο με τρεις ώρες


Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, υποστήριξε πως «οι επόμενες δύο – τρεις ώρες θα είναι πολύ σημαντικές για την εξέλιξη της φωτιάς.
Δίνεται μεγάλος αγώνας για να μην φτάσει το βράδυ.
Υπάρχουν ισχυρότατες δυνάμεις και εναέριες και επίγειες».

Κόκκαλης: Ζημιές σε σπίτια στον οικισμό Γαλήνη

«Όσο μπορούμε προσπαθούμε να βοηθήσουμε.
Υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις.
Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από την Πυροσβεστική και τους εθελοντές.
Υπάρχουν ζημιές σε σπίτια στον οικισμό Γαλήνη», δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης πολιτικής προστασίας και περιβάλλοντος Αττικής, προσθέτοντας πως «υπήρχε αναζωπύρωση στον οικισμό.
Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπουν τα μέσα στα σπίτια».

Δήμαρχος Διονύσου: Υπάρχουν ζημιές σε σπίτια

«Ακόμα είναι δύσκολα τα πράγματα, υπάρχουν εστίες. Δεν μπορώ με βεβαιότητα να πω κάτι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, ενώ προσέθεσε ότι ενεργοποιήθηκε το 112 για την ευρύτερη περιοχή που μαίνεται η πυρκαγιά.
Ο κ. Καλαφατέλης τόνισε ότι από νωρίς το πρωί βρίσκονται στο πεδίο μαζί με τους δημοτικούς συμβούλου, ενώ επισήμανε ότι επιχειρούν ακόμη εναέρια μέσα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις.
Στο πεδίο βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.
Νωρίτερα ο κ. Καλαφατέλης ανέφερε στην ΕΡΤ ότι «υπάρχουν ζημιές σε σπίτια, είναι μεγάλο το μέτωπο δεν έχει τελειώσει ακόμη, αλλά η κατάσταση, είναι λίγο καλύτερη».
«Μόλις κατασβεστεί η φωτιά θα δούμε τις ζημιές μας. Πρέπει να σβήσει η φωτιά τώρα», υπογράμμισε ο κ. Καλαφατέλης.
Σύμφωνα με δηλώσεις του στον Σκάι, το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος 4 χλμ.

 

 

Αρχηγός Πυροσβεστικής: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς, αλλά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο

«Είμαστε σε μία καλύτερη κατάσταση με τη φωτιά», δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος συντονίζει τη μεγάλη επιχείρηση του Σώματος στη Βόρεια Αττική.
Ο κ. Κολοκούρης ανέφερε ότι ναι μεν η φωτιά δεν είναι ακόμα υπό έλεγχο, αλλά τόνισε ότι η εικόνα της φωτιάς είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με προηγουμένως.
Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής εστιάζουν στον λόφο Πνυκός, όπου είναι το κυριότερο μέτωπο της φωτιάς.

 

Πυροσβεστική: Ισχυρές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μην φτάσουν οι φλόγες σε κατοικίες

«Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μην φτάσουν οι φλόγες σε κατοικίες του οικισμού "Γαλήνη". Τις προσπάθειες δυσκολεύουν οι ισχυροί άνεμοι που φτάνουν πλέον έως και τα 6 μποφόρ», τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σχετικά με την πυρκαγιά που μαίνεται μεταξύ Σταμάτας και Ροδόπολης.

Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε δασική περιοχή στη Σταμάτα, Αττικής, την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021. Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι μεταξύ Σταμάτας και Ροδόπολης και μαίνεται αυτή την ώρα. Στο σημείο επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 22 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ τα εναέρια μέσα που συνδράμουν είναι 5 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη. Σημειώνεται, ότι την επιχείρηση συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣΔιακοπή κυκλοφορίας

Λόγω της πυρκαγιάς, η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει στη διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία:
* Στην οδό Μακαρίου, από τη λεωφόρο Δροσιάς - Σταμάτας,
* Στην οδό Αγίου Ιωάννου, από την Κωνσταντινουπόλεως,
* Στην οδό Αλωνίων και στη λεωφ. Ροδοπόλεως, στη συμβολή της με την λεωφ. Δροσιάς - Σταμάτας.

 

 

Επίσης εστάλη μήνυμα από το 112.
stamata_1.webpΠυρκαγιά και στον Βύρωνα

Εν τω μεταξύ, ακόμα μία πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στην Αττική, σε δασική έκταση στον Βύρωνα, κοντά στην Καισαριανή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για κατοικίες, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

 

 

 

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης