Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για τον κορωνοϊό - Εκτόξευση εισαγωγών στα νοσοκομεία - «Πράσινο φως» για εμβολιασμό των 12 - 15 ετών

Συναγερμός για τον κορωνοϊό - Εκτόξευση εισαγωγών στα νοσοκομεία - «Πράσινο φως» για εμβολιασμό των 12 - 15 ετών

Οι ειδικοί αναμένουν κορύφωση των κρουσμάτων έως τις 15 Αυγούστου - Την Παρασκευή (30/7) ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό 12-15

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με το εμβολιαστικό πρόγραμμα για τον κορωνοϊό να έχει «κόψει» ρυθμούς παρά τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Delta, που είναι περισσότερο μεταδοτική, κυβέρνηση και επιστήμονες ετοιμάζονται για τον 15Αύγουστο, οπότε και αναμένεται η κορύφωση του κύματος. Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει και η έξοδος των εκδρομέων τον 15Αύγουστο.
Τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου, ανέβηκαν λίγο πάνω από το όριο των 2.000, ωστόσο προκάλεσε ανησυχία η αύξηση των διασωληνωμένων που βρίσκονται στις ΜΕΘ.
Ειδικότερα, μέσα σε 24 ώρες, ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε κατά 13, φτάνοντας τους 147.
Τις τελευταίες ημέρες, εξάλλου, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό, ενώ ο ιός , στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, χτυπά ιδιαίτερα νεαρές ηλικίες, καθώς και όσους είναι ανεμβολίαστοι.
Καθησυχαστική ως προς τις παρενέργειες των εμβολίων στα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών εμφανίστηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Όπως είπε -μιλώντας στον ΑΝΤ1 - τα δεδομένα ασφάλειας αφορούν την ηλικιακή ομάδα 12 -15 ετών και σημείωσε ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας αφορούν κυρίως σε αγόρια 16 ετών μετά τη δεύτερη δόση, με συμπτώματα, όμως ήπια.
Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα παιδιά 12-17 ετών, ενώ αναφερόμενη στην μετάλλαξη Delta είπε ότι «βλέπουμε πολλά κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες και γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των παιδιών», ξεκαθαρίζοντας ότι τα παιδιά 12-15 ετών θα κάνουν δυο δόσεις εμβολίου.
Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, προβλέποντας κορύφωση του πανδημικού κύματος στα μέσα Αυγούστου, μίλησε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως είπε μιλώντας στο Mega, «το χειρότερο σενάριο είναι 3.400 κρούσματα την ημέρα.
Το πιο ήπιο σενάριο είναι για 2.800 κρούσματα την ημέρα», σημειώνοντας πως λόγω των διακοπών θα υπάρξει νέα κινητικότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 73% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή το 83% των ενηλίκων.
«Τώρα έχουμε 48% πλήρους ανοσίας από εμβολιασμό. Μαζί με τους νοσούντες, έχουμε 58% ανοσία.
Ο στόχος είναι να μην αυξηθεί το ποσοστό αυτών που νόσησαν και δίνουν ανοσία, αλλά αυτών που εμβολιάστηκαν και δίνουν ανοσία» υπογράμμισε.
«Αν φτάσουμε στο 73-75% εμβολιασμών» συνέχισε, «θα υπάρχει σαφέστατη και ταχεία αποκλιμάκωση και έναν καλό χειμώνα.
Αν μείνουμε στο 53% (σ.σ. μέχρι τα μέσα Αυγούστου), θα έχουμε μια πρώτη κορύφωση πριν τον 15Αύγουστο, αλλά μετά θα έχουμε μια συνέχιση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο, από τέλος Σεπτεμβρίου και έπειτα».

Στα 3.593 τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού - Στους 142 οι διασωληνωμένοι

Τα νέα 27/7 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.593, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 482.145, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 124 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.343 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
dooo111.jpg

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 97.664 τεστ, τα 17.589 μοριακά και τα 80.075 rapid.
Στο σύνολο των ελέγχων η θετικότητα είναι 3,67% έναντι 4,6% χθές, οπότε όμως έγιναν τα μισά τεστ.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.911 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 142 (χθες 147).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 85,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.794 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 153 (ημερήσια μεταβολή -3,16%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 162 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
xart12222edwdw.jpg

Η... απάντηση στα κορωνοπάρτι

Τα κορωνοπάρτι προκαλούν έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε πως έρχονται αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, ούτως ώστε αυτό να αυστηροποιηθεί για την αντιμετώπιση των κορωνοπάρτι.
«Θα εισηγηθούμε περαιτέρω αλλαγές στη νομοθεσία, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο ευχερέστερη η εξεύρεση, ο εντοπισμός και η τιμωρία όσων διοργανώνουν πάρτι σε βίλες. Και πιστεύω, ότι μπαίνοντας κάθε μέρα στην κανονικότητα όλο και περισσότερο, αυτό το φαινόμενο δεν θα υπάρχει», κατέληξε.

Με self test στις πτήσεις εσωτερικού οι ανήλικοι

Τη δυνατότητα να ταξιδεύουν και με self test έχουν οι επιβάτες από 12 έως 17 ετών στις πτήσεις εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς τους νησιωτικούς προορισμούς δίδεται με τροποποίηση της αεροπορικής Οδηγίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), για τους ανήλικους από 12 έως 17 ετών (γεννημένοι μετά την 1η Ιουλίου 2009) η υποχρέωση για επιβίβαση καλύπτεται και με βεβαίωση αρνητικού self test 24 ωρών.
Σε σχέση με την προϋπάρχουσα αεροπορική Οδηγία πτήσεων εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς, που έχει διάρκεια και ισχύει έως την Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021, προστίθενται στις προϋποθέσεις για ταξίδια στην ηλικιακή κατηγορία 12-17 ετών και η δυνατότητα επιβίβασης με self test.
Όλες οι υπόλοιπες Οδηγίες πτήσεων προς τα νησιά παραμένουν ως έχουν.

Την Παρασκευή (30/7) ανοίγει η πλατφόρμα για τα παιδιά 12-15 ετών

Με την ανίχνευση κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδιά και εφήβους να έχει αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα -λόγω και των διαγνωστικών ελέγχων που είναι απαραίτητοι για τα ταξίδια αλλά και του αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου που εφαρμόζεται στις παιδικές κατασκηνώσεις- την Παρασκευή (30/7/2021) ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμών παιδιών 12-15 ετών.
Ο προγραμματισμός ραντεβού των παιδιών 12-15 ετών μπορεί να γίνει μέσω του emvolio.gov.gr, των φαρμακείων και των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του παιδιού και συγκατάθεση του γονέα/κηδεμόνα.

Οι παρενέργειες των εμβολίων στα παιδιά

Το δοσολογικό σχήμα των δύο εγκεκριμένων εμβολίων (Comirnaty των Pfizer/BioNTech και Spikevax της Moderna) είναι όμοιο με αυτό που χορηγείται στους ενήλικες, δηλαδή δύο δόσεις με μεσοδιάστημα τριών (21 ημέρες για το Comirnaty) ή τεσσάρων εβδομάδων (28 ημέρες για το Spikevax).
Σύμφωνα με κλινικές δομικές και τα δύο εμβόλια τεχνολογίας mRNA είναι αποτελεσματικά και ασφαλή για παιδιατρική χρήση.
Συγκεκριμένα μελέτη που έγινε σε 3.732 παιδιά 12-17 ετών έδειξε ότι το εμβόλιο της Moderna παρήγαγε όμοια ανοσοαπόκριση με αυτή που έχει παρατηρηθεί σε άτομα 18-25 ετών, ενώ κανένα εκ των 2.163 παιδιών που έκαναν το εμβόλιο δεν εκδήλωσε λοίμωξη Covid-19 όταν εκτέθηκε στον SARS-CoV-2, εν αντιθέσει με τα 1.073 παιδιά που έκαναν εικονικό (placebo) εμβολιασμό. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν όμοιες με αυτές που έχουν καταγραφεί στους ενήλικες και περιλαμβάνουν: πόνο και οίδημα στο σημείο της έγχυσης, κόπωση, κεφαλαλγία, μυϊκούς πόνους και αρθραλγία, ρίγη, ναυτία, έμετο, πυρετό και διόγκωση των λεμφαδένων. Οι παρενέργειες ήταν ήπιες ή ενδιάμεσης σοβαρότητας και εξαλείφθηκαν λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
Σε ότι αφορά σπανιότερες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα, ο αριθμός του κλινικού δείγματος των παιδιών και των εφήβων δεν ήταν ικανός για να καθοριστεί ο σχετικός κίνδυνος.
Ο ΕΜΑ συμπεραίνει ωστόσο ότι τα οφέλη του Spikevax στα παιδιά και τους εφήβους 12-17 ετών είναι περισσότερα από τους κινδύνους και ειδικά όταν συνυπάρχουν υποκείμενα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19.
Ομοίως, μελέτες για το Comirnaty των Pfizer/BioNTech σε 2.260 παιδιά 12-15 ετών έδειξαν ότι παράγει συγκρίσιμη ανοσοαπόκριση με αυτή στα άτομα 16-25 ετών. Εκ των 1.005 παιδιών που εμβολιάστηκαν κανένα δεν νόσησε, συγκριτικά με 16 εκ των 978 που έκαναν εικονικό εμβολιασμό. Οι συχνότερες παρενέργειες του εμβολίου στα παιδιά ήταν: πόνος στο σημείο της έγχυσης, κόπωση, κεφαλαλγία, μυικοί πόνοι και αρθραλγίες, ρίγη και πυρετός.
Αναφορικά με τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που σχετίστηκαν με το Comirnaty σε νεαρά άτομα, κυρίως κάτω των 30 ετών, προς το παρόν ο ΕΜΑ τα έχει εντάξει στις πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του εν λόγω εμβολίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης