Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκινά η δίκη - σταθμός για απάτη στο Βατικανό - Μεταξύ των κατηγορούμενων ο καρδινάλιος Angelo Becciu

Ξεκινά η δίκη - σταθμός για απάτη στο Βατικανό - Μεταξύ των κατηγορούμενων ο καρδινάλιος Angelo Becciu

 Η υπόθεση αφορά την αγορά κτιρίου στο Λονδίνο

Ξεκινάει στο Βατικανό η δίκη-σταθμός για απάτη, στην οποία εμπλέκονται δέκα άνθρωποι μεταξύ των οποίων και ένας καρδινάλιος. Οι αξιωματούχοι ελπίζουν πως αυτό θα οδηγήσει σε αλλαγή σελίδας για την οικονομική αξιοπιστία του Βατικανού και θα δείξει πως κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Βασικός κατηγορούμενος στη δίκη είναι ο καρδινάλιος Angelo Becciu, 73 ετών, που προηγουμένως ήταν ανώτερο στέλεχος της διοίκησης του Βατικανού. Είναι ο ανώτερος αξιωματούχος του Βατικανού που δικάζεται για οικονομικά εγκλήματα, σημειώνει το Reuters.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, που ήρε την ασυλία του Becciu για να μπορέσει να δικαστεί, τον απέλυσε από την τελευταία του θέση στο Βατικανό το 2020 για φερόμενη ευνοιοκρατία.
Ένας άλλος επιφανής κατηγορούμενος στη δίκη, που αφορά κυρίως την αγορά κτηρίου σε μια από τις σικάτες περιοχές του Λονδίνου, είναι ο ελβετός δικηγόρος Rene Bruelhart, που ήταν κάποτε επικεφαλής της Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών του Βατικανού.
Ο ίδιος αρνείται κάθε αδικοπραξία.
Στο εδώλιο προσέρχονται επίσης δυο Ιταλοί μεσίτες επενδύσεων, οι Gianluigi Torzi και Raffaele Mincione, που επίσης αρνούνται την οποιαδήποτε αδικοπραξία.
Οι ακροάσεις της Τρίτης και της Τετάρτης αναμένεται να ασχοληθούν με προκαταρκτικά ζητήματα και στη συνέχεια η δίκη θα διακοπεί μέχρι τον Οκτώβριο, όταν θα αρχίσουν δυο ακροαματικές διαδικασίες την εβδομάδα.

Η υπόθεση

Το 2014, το υπουργείο επικρατείας επένδυσε πάνω από 200 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων από συνεισφορές των πιστών, σε ένα ταμείο που διαχειρίζονταν ο Mincione, εξασφαλίζοντας περίπου 45% σε ένα εμπορικό και οικιστικό κτίριο στη διεύθυνση 60 Sloane Avenue στην περιοχή του Νότιου Κένσινγκτον του Λονδίνου.
Το κατηγορητήριο ανέφερε πως ο Mincione προσπάθησε να εξαπατήσει το Βατικανό, που το 2018 προσπάθησε να τερματίσει τη σχέση αυτή. Στράφηκε στον Torzi για βοήθεια στην εξαγορά του υπόλοιπου κτιρίου, όμως αργότερα τον κατηγόρησε για εκβιασμό.
Ο Becciu, που ήταν στο τελευταίο έτος της θητείας του ως αναπληρωτής υπουργός επικρατείας υπεύθυνος για γενικές υποθέσεις, αντιμετωπίζει πέντε κατηγορίες υπεξαίρεσης, δυο κατάχρησης εξουσίας και μια για παρακίνηση μάρτυρα σε ψευδορκία. Κατηγορείται επίσης ότι διοχέτευσε χρήματα και συμβόλαια σε εταιρείες ή φιλανθρωπικούς οργανισμούς που ήλεγχαν οι αδελφοί τους στη Σαρδηνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης