Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντείνεται η ανησυχία για τις μεταλλάξεις της πανδημίας του κορωνοϊού - Γερμανία: Όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Εντείνεται η ανησυχία για τις μεταλλάξεις της πανδημίας του κορωνοϊού - Γερμανία: Όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Ακάθεκτη συνεχίζει η πανδημία την πορεία της, με την εμφάνιση των νέων μεταλλάξεων της covid 19 να ανησυχεί τους επιστήμονες
Σχετικά Άρθρα

Ακάθεκτη συνεχίζει η πανδημία την πορεία της, με την εμφάνιση των νέων μεταλλάξεων της covid 19 να ανησυχεί τους επιστήμονες, την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν αυστηροποίηση των μέτρων.
Πονοκέφαλο προκαλούν στους επιστήμονες οι συνεχείς μεταλλάξεις του Covid – 19, καθώς ορισμένες εξ αυτών είναι ιδιαίτερα μολυσματικές.
Μία νέα παραλλαγή του κορωνοϊού εμφανίστηκε τα τελευταία 24ωρα και ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ξεκινήσει εργαστηριακές δοκιμές για τη μετάλλαξη με την ονομασία B.1.621, όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Υπηρεσία Υγείας της Αγγλίας (PHE).
Όπως ανακοίνωσε 16 κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί στη Μεγάλη Βρετανία μέχρι στιγμής, με την πλειονότητά τους να σχετίζεται με ταξίδια στο εξωτερικό.
Η παραλλαγή αυτή έχει οριστεί ως μετάλλαξη υπό έρευνα.
Η έκθεση της PHE επισημαίνει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η παραλλαγή αυτή προκαλεί σοβαρότερη νόσηση ή επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Στο μεταξύ, στη Γερμανία, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική κριτική της αντιπολίτευσης, επανάλαβε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός - "ούτε από την πίσω πόρτα" -, αλλά τόνισε ταυτόχρονα ότι "πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάσταση όπως αυτή της περασμένης άνοιξης. 

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 194.534.068 και οι νεκροί σε 4.163.967
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 34.496.961 κρούσματα και 611.024 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 31.411.262 και τρίτη σε νεκρούς με 420.967
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 549.924 τρίτη σε κρούσματα με 19.688.663
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 6.056.842
• Πέμπτη η Ρωσία με 6.071.893 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 5.747.808
• Έβδομη η Τουρκία με 5.618.417 και όγδοη η Αργεντινή με 4.846.615
• Ένατη η Κολομβία με 4.727.846 και δέκατη η Ιταλία με 4.342.054
δσφασδφα.JPG

Αυστηροποίηση των μέτρων εξετάζουν οι ΗΠΑ

Αυστηρότερη χρήση μάσκας συστήνουν τώρα οι Αμερικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι σε σχέση με την προηγούμενη χαλαρότερη προσέγγιση καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αύξηση κρουσμάτων Covid, που σχετίζονται με τη μετάλλαξη Delta.
Ο Anthony Fauci, επικεφαλής σύμβουλος ιατρικών θεμάτων του προέδρου Joe Biden, δήλωσε στο CNN ότι μια αλλαγή στις συστάσεις για τη μάσκα είναι υπό «ενεργό εξέταση» υπό το φως των αυξανόμενων κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.
Μετά από την επιτυχία στις αρχές του 2021 στην εμβολιαστική εκστρατεία η κυβέρνηση Biden αντιμετωπίζει τώρα νέα πίεση για τον έλεγχο της πανδημίας, ιδιαίτερα σε περιοχές της χώρας όπου οι εμβολιασμοί έχουν καθυστερήσει, οι λοιμώξεις έχουν αυξηθεί και οι νοσηλείες άρχισαν να αυξάνονται ξανά.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν συστήσει τη χρήση μάσκας για μη εμβολιασμένους Αμερικανούς, αλλά χαλάρωσαν τη οδηγία για τους εμβολιασμένους Αμερικανούς τον Μάιο.

Η 3η δόση του εμβολίου και η... «λάθος κατεύθυνση»

Εξάλλου κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξετάζουν, εάν ορισμένοι εμβολιασμένοι Αμερικανοί μπορεί να χρειαστούν μία επιπλέον δόση εμβολίου – γνωστή ως αναμνηστική - για να διατηρήσουν την ανοσία τους.
Οι Αμερικανοί ειδικοί ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς ένα επικίνδυνο νέο κύμα κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο εάν δεν επιταχύνουν πάλι τους εμβολιασμούς - μια ανησυχία που επαναλήφθηκε από τον Fauci.
«Πηγαίνουμε σε λάθος κατεύθυνση αν κοιτάξετε την καμπύλη με τα κρούσματα, θα το διαπιστώσετε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Fauci.
«Αν δεν εμβολιάσουμε όλους τους ανθρώπους, το μοντέλο θα προβλέψει ότι θα έχουμε πρόβλημα», πρόσθεσε.
Ένας λόγος για την αλλαγή της οδηγίας ως προς τη μάσκα είναι ότι οι «νέες μολύνσεις ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων χωρίς ή ήπια συμπτώματα θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την εξάπλωση της πανδημίας σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Γερμανία: Δεν θα υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός, ούτε από την πίσω πόρτα

"Όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 και όσοι έχουν αναρρώσει από τη νόσο δεν συμβάλλουν σημαντικά στη διαδικασία μετάδοσης" του κορωνοϊού, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ulrike Demer και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν προσεχώς περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους.
Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης για την αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων.
"Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις των κρατιδίων προκειμένου να αναπτυχθεί κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες", δήλωσε η κυρία Demer, αναφερόμενη στην αύξηση κατά 75% των κρουσμάτων από την περασμένη εβδομάδα, αλλά απέφυγε να απαντήσει, εάν ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Helge Braun, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των περιορισμών για μη εμβολιασμένους, εξέφραζε και την άποψη της Angela Merkel.
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική κριτική της αντιπολίτευσης, επανάλαβε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός - "ούτε από την πίσω πόρτα" -, αλλά τόνισε ταυτόχρονα ότι "πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάσταση όπως αυτή της περασμένης άνοιξης.
Τα τεστ, διευκρίνισε, θα εξακολουθήσουν να διατίθενται δωρεάν, όσο η ευκαιρία εμβολιασμού δεν έχει ακόμη προσφερθεί σε όλους στη Γερμανία.
Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα διάσκεψη της Καγκελαρίου Angela Merkel με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, προκειμένου να εξεταστεί η εξέλιξη της πανδημίας και να προχωρήσει ο σχεδιασμός των μέτρων που θα ληφθούν το φθινόπωρο. Αρχικά, η διάσκεψη είχε προγραμματιστεί για το τέλος Αυγούστου, ωστόσο πολλοί Πρωθυπουργοί εκφράζουν την ανησυχία τους και ζητούν έγκαιρο σχεδιασμό για την εποχή κατά την οποία οι Γερμανοί θα επιστρέφουν από τις διακοπές τους στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 61% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 49,4%.

Τουρκία: Υπερτριπλασιάστηκαν από το χαμηλό στις αρχές Ιουλίου τα ημερήσια κρούσματα

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην Τουρκία εκτοξεύτηκε σήμερα στα 16.809, ο υψηλότερος αριθμός ημερήσιων μολύνσεων μετά τις αρχές Μαΐου, από 14.230 μια ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Παράλληλα τις τελευταίες 24 ώρες 63 άνθρωποι υπέκυψαν στη νόσο.
Οι ημερήσιες μολύνσεις της Covid-19 έχουν υπερτριπλασιαστεί στη χώρα μετά το χαμηλό των 4.418 κρουσμάτων στις 4 Ιουλίου, σε συνέχεια της άρσης όλων των περιορισμών που είχαν τεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μ. Βρετανία: Σε χαμηλό τριών εβδομάδων τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού

H Βρετανία ανακοίνωσε τον χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων Covid-19, από τις 4 Ιουλίου, ένας απολογισμός που προστίθεται στις ενδείξεις ότι μια πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, την οποία προκάλεσε η παραλλαγή Δέλτα, ενδέχεται να πέρασε το σημείο κορύφωσής της.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε για έκτη συναπτή ημέρα, σε 24.950 σήμερα από 29.173 χθες Κυριακή.
Την ίδια ώρα, η χώρα ανακοίνωσε 14 νέους θανάτους, ένας αριθμός μειωμένος από τους 28 που κατέγραψε χθες και ο χαμηλότερος ημερήσιος απολογισμός από τις 12 Ιουλίου.
Το βλέμμα ειδικών του τομέα της υγείας αλλά και των χρηματαγορών είναι στραμμένο στη Βρετανία, από τότε που σχεδόν όλοι οι περιορισμοί ήρθησαν στην Αγγλία στις 19 Ιουλίου, ενώ λίγο καιρό πριν τα νέα κρούσματα είχαν ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα Ιανουαρίου.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Boris Johnson έκρινε πως ο κίνδυνος ενός μεγάλου κύματος θανάτων έπειτα από νοσηλείες είναι χαμηλός, λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμών, που περιορίζουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, ακόμα κι αν δεν σταματούν πλήρως τις νέες μολύνσεις.
Η Βρετανία μετρά σχεδόν 130.000 θανάτους από επιπλοκές της Covid-19, τον δεύτερο υψηλότερο επίσημο απολογισμό στην περιοχή της Ευρώπης μετά τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, 46,589 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία έχουν λάβει μία δόση εμβολίου και 37,287 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Ιταλία: Αύξηση θανάτων και εισαγωγών στις ΜΕΘ

Στην Ιταλία αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων της Covid-19, όπως και οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Πιο συγκεκριμένα, έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι, ενώ χθες ήταν 7. Σε σύνολο 88.247 διαγνωστικών τεστ, το 3,5% προέκυψε θετικό, ενώ χθες ήταν 2,7%.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 3.177 κρούσματα, ενώ κατά τη χθεσινή ημέρα ήταν 4.743.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας σήμερα νοσηλεύονται 182 ασθενείς με κορονοϊό, 4 περισσότεροι από χθες.
Στους δε νοσοκομειακούς θαλάμους οι ασθενείς είναι 1.512, δηλαδή 120 περισσότεροι από χθες.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Τύπο, αν στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης οι μολύνσεις συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ρυθμό της τελευταίας εβδομάδας, μέχρι τις 20 Αυγούστου είναι πολύ πιθανό να αποφασιστούν νέα περιοριστικά μέτρα. Η κύρια αιτία, ως γνωστόν, είναι οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί των φιλάθλων στην Αιώνια Πόλη, αμέσως μετά τη νίκη της Εθνικής Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης