Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Επιφυλακτική αντίδραση με χαμηλό τζίρο και το βλέμμα στις ξένες αγορές

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Επιφυλακτική αντίδραση με χαμηλό τζίρο και το βλέμμα στις ξένες αγορές
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Είχε μεταβλητότητα η σημερινή συνεδρίαση, αλλά ο Γενικός Δείκτης ήταν σε όλη τη διάρκεια σε θετικό έδαφος. Η βελτίωση των αποτιμήσεων έφερε κάποιες αγορές αλλά δεν είδαμε να έχουν ανάλογη ένταση με αυτή των πωλήσεων που υπήρχε χθες. Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε ότι είδαμε τα χαμηλά μας, αφού είμαστε σε καλοκαιρινή περίοδο με χαμηλούς τζίρους και αν υπάρξει κάποια αναταραχή στο εξωτερικό, θα επηρεαστούμε περισσότερο.

Από την άλλη το άνοιγμα της Wall Street ενίσχυσε τις αγορές της Ευρώπης, επομένως βραχυπρόθεσμα θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε σήμα από το εξωτερικό. Ο τζίρος ήταν αρκετά χαμηλός και δεν ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ μαζί με τα πακέτα. Ξεχώρισε η Lamda, η Εθνική, η Τέρνα Ενεργειακή και η Coca Cola. Μικτή η εικόνα των άλλων τραπεζών, πτωτικά η Jumbo λόγω μερίσματος αλλά δεν το έχασε όλο. Απώλειες και για τα ΕΛΠΕ.

ESG ΔΕΙΚΤΗΣ: Ξεκινάει 2 Αυγούστου από τις 1.000 μονάδες. Θα είναι κάπως δοκιμαστική η περίοδος αφού οι περισσότερες εισηγμένες δεν έχουν κάνει πολλά στο θέμα. Για τις μικρομεσαίες συνεπάγεται κόστος, όπως έχουμε ξαναγράψει, αλλά στελέχη της αγοράς λένε πως αλλάζει ο χάρτης των επενδύσεων και αυτές που θα προσαρμοστούν θα δουν την αποτίμηση να αυξάνεται μακροπρόθεσμα, ενώ βραχυπρόθεσμα ίσως σε κάποιες μικρές δούμε να επηρεάζονται τα κέρδη.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Από το ρεπορτάζ που έχουμε κάνει τις τελευταίες μέρες, οφείλουμε να σημειώσουμε τα εξής: Μάλλον θα πρέπει να ξεχωρίσουμε από τις εταιρείες τουρισμού, αυτές που έχουν δραστηριότητα στην ενοικίαση αυτοκινήτων. Εκτίμηση της στήλης είναι πως παρά την έξαρση της πανδημίας και τον κίνδυνο για την τουριστική περίοδο, οι εταιρείες που νοικιάζουν αυτοκίνητα έχουν… ξεπουλήσει. Στην Κρήτη δεν υπάρχει αυτοκίνητο ούτε για δείγμα αυτήν την περίοδο. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα μέρη με τουρισμό.

Μέσα σε πέντε μέρες εξαφανίστηκαν όλα και για τις επόμενες εβδομάδες στην Κρήτη. Ίσως γιατί ο κόσμος και οι επισκέπτες φοβούνται τα λεωφορεία, ίσως γιατί δεν είναι αρκετά τα λεωφορεία μετά τους περιορισμούς, έσπρωξε τους επισκέπτες στην ενοικίαση, λένε εργαζόμενοι που ασχολούνται με τον κλάδο. Μάλιστα οι τιμές είναι ιδιαίτερα «τσιμπημένες». Θεωρούμε λοιπόν πως αυτή η εξέλιξη είναι θετική για τις εισηγμένες του ΧΑ Autohellas και Μοτοδυναμική. Η άλλη «δυνατή δουλειά» είναι με τα τεστ Covid. Η Medicon προμηθεύει τα ιατρικά κέντρα, στα οποία υπάρχει αρκετή δουλειά, καθώς οι τουρίστες τα χρειάζονται για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ξεχώρισε μόνο η Εθνική και έκλεισε με άνοδο 2,62%. Μικρή άνοδο είχε η Alpha Bank, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Πειραιώς και με μικρές απώλειες η Eurobank.

LAMDA: Η κινητικότητα και οι παρουσιάσεις από την εταιρεία για το project του Ελληνικού, νομίζουμε πως έχει αλλάξει την εικόνα της μετοχής. Στο +3,12% και στα 7,94 ευρώ με όγκο 322 χιλ. τεμάχια.

ΔΕΗ: Χαμηλό πέντε μηνών για τη μετοχή. Περαιτέρω υποχώρηση χαλάει λίγο το γράφημα. Δοκιμάζει το κάτω μέρος της συσσώρευσης. Μαζεύτηκαν στο τέλος λίγο οι απώλειες και έκλεισε στα 8,43 ευρώ με πτώση 0,82% και χαμηλό ημέρας τα 8,32%.

ΕΛΠΕ: Μεγάλη η υποχώρηση από τα υψηλά. Στα 5,55 ευρώ πλέον με τη στήριξη να είναι κάπου εδώ και πιο κάτω έχει τα 5,30 ευρώ. Θεωρούμε πως αξίζει περισσότερα η μετοχή. Δεν είναι για τέτοια νούμερα.

AUTOHELLAS: Στα 6,76 ευρώ και στο +3,21% με όγκο μόλις 6.886 τεμάχια.

BYTE: Αναλαμβάνει ειδικός διαπραγματευτής στη μετοχή η Merit.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Στο +8,65% και στα 1,13 ευρώ με όγκο 11 χιλ. τεμάχια.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεχίζει πτωτικά. Στα 6,02 ευρώ και στο -0,99% με αποτίμηση 42,5 εκατ. ευρώ. Με τις εκτιμήσεις που έχει δώσει το σημείο εισόδου είναι καλό. Θα μπορούσε να βρεθεί και χαμηλότερα που έχει επίσης καλές στηρίξεις όπως 5,70 ευρώ ή 5,40-5,50 ευρώ. Σε αυτά τα επίπεδα πάντως ακριβή δεν τη λες…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης