Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως η Alpha Βank θα αναπτύξει τα ακίνητα της – Το πακέτο skyline 500 εκατ ευρώ

Πως η Alpha Βank θα αναπτύξει τα ακίνητα της – Το πακέτο skyline 500 εκατ ευρώ

H συνεργασία της τράπεζας με Hines – Henderson

Σχετικά Άρθρα

Σε επαφές με funds ακινήτων βρίσκεται η Alpha bank προκειμένου να παραχωρήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, μέσω του project Skyline.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός έχει ανατεθεί σε ελληνική επενδυτική τράπεζα ενώ το χαρτοφυλάκιο ακινήτων θα περιλαμβάνει ακίνητα της Alpha Aστικά Ακίνητα, αλλά και όσα ακίνητα περιέρχονται στην Τράπεζα, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Η συναλλαγή η οποία φέρει την ονομασία Skyline αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς και αποτυπώνει την γενικότερη φιλοσοφία της τράπεζας.
Mε την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου στόχος ήταν να εξασφαλισθούν 800 εκατ. ευρώ για να δοθούν στην ελληνική οικονομία μέσω δανειοδοτήσεων στους πελάτες, αλλά και μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης.
Η Τράπεζα, μ άλλα λόγια, με την αύξηση κεφαλαίου λειτούργησε ως “αγωγός” με τον οποίο θα μεταφερθούν τα κεφάλαια στις χορηγήσεις.
Δεδομένων αυτών, η τράπεζα έχει αποφασίσει να διατηρήσει στρατηγικά ποσοστά σε δραστηριότητες, όπως στον κλάδο εκκαθάρισης καρτών, (project Prometheus), στον κλάδο ακινήτων (project skyline ) ενώ θα αποχωρήσει από αγορές στις οποίες δεν εμφανίζουν ενδιαφέρον, όπως Αλβανία ( project riviera ), Aγγλία (project crown).

Ποιος είναι ο στόχος – H συνεργασία με Hines – Henderson

Κατά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα είχε ενημερώσει τους επενδυτές ότι “ σκοπός είναι η στρατηγική συνεργασία μέσω της οποίας η Alpha bank θα σχηματίσει κοινοπραξία μ έναν διεθνή εταίρο και θα διατηρήσει σημαντικό μειοψηφικό ποσοστό, που θα της επιτρέπει να κεφαλαιοποιήσει την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων και της ικανότητας να παράγει μελλοντικές ροές από συναλλαγές.”
Με βάση τα όσα ανακοίνωσε η τράπεζα στις παρουσιάσεις της αύξησης κεφαλαίου, όταν θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή θα δημιουργηθεί κεφαλαιακή θετική επίδραση ενώ θα επιτευχθεί μείωση των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού κατά 400 εκατ. ευρώ.
Μέχρι τώρα, δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των ξένων εταιρειών ακινήτων με τις οποίες συζητά η τράπεζα, ωστόσο η Alpha bank δανειοδοτεί στην Ελλάδα, τις εταιρείες Hines - Henderson οι οποίες εκτός από την δραστηριοποίηση τους σε ελληνικά ξενοδοχεία και ακίνητα αναπτύσσουν και την κατασκευή 250 πολυτελών κατοικιών στην Βούλα.
Η συγκεκριμένη επένδυση μάλιστα εντάχθηκε στο καθεστώς fast track, μέσω του Investment Greece.
Όπως συνέβη και με την πώληση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων Cepal, η Alpha bank στην συνέχεια προχώρησε σε δανειοδότηση προς αυτή, έτσι δεν αποκλείεται και σ αυτή την περίπτωση, ο εταίρος ο οποίος θα επιλεχθεί για την στρατηγική συνεργασία θα λαμβάνει χρηματοδότηση από την Alpha bank για την ανάπτυξη των ακινήτων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συναλλαγή εξαρτάται και από το ευνοϊκο φορολογικό καθεστώς το οποίο διαθέτει για τα ακίνητα η Aστικά Ακίνητα, ωστόσο οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για την εισηγμένη εταιρεία. Συνεπώς, αφού προκύψει μια αποτίμηση των ακινήτων αυτά θα εισφερθούν σε τρίτη εταιρεία και από την πώληση των μετοχών της εταιρείας, ενδέχεται να προκύψει και κεφαλαιακό κέρδος.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης