Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στη Wall Street - Bαρίδι τα κατώτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα

Πιέσεις στη Wall Street  - Bαρίδι τα κατώτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα

Νευρικότητα στη Wall Street από τις λιανικές πωλήσεις

Σχετικά Άρθρα
Με έντονη μεταβλητότητα κινήθηκαν σήμερα 16/7 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να ξεκινούν βλέποντας νέα ιστορικά υψηλά για να υποχωρήσουν σε αρνητικό έδαφος στη συνέχεια, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφομοιώσουν τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Ειδικότερα, το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ υποχωρεί τον Ιούλιο, καθώς ο αυξημένος πληθωρισμός ασκεί πρόσθετη πίεση στο βιοτικό επίπεδο, ιδίως στα νοικοκυριά με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
To Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανέφερε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος στη χώρα τον τρέχοντα μήνα το δείχνουν να κινείται στις 80,8 μονάδες έναντι 85,5 τον Ιούνιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.
Οι οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν τον δείκτη στις 86,3 μονάδες σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal.
Η έρευνα δείχνει ότι οι καταναλωτές βρίσκονται ενώπιον αύξησης του κόστους ζωής κατά 4,8% φέτος, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, η ζήτηση για αγαθά παρέμεινε ισχυρή τον Ιούνιο, με τις δαπάνες των Αμερικανών να στρέφονται στις υπηρεσίες, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 0,6%, μετά την υποχώρηση κατά 1,7% που σημείωσαν τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

O δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες -0,86% στις 34.687 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -0,75% στις 4.327 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,8% στις 14.427 μονάδες

Η αγορά αφομοιώνει επίσης την κατάθεση του Powell στο Κογκρέσο που ολοκληρώθηκε χθες. Ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, επικεφαλής της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και πιθανότατα θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο τους επόμενους μήνες, πριν υποχωρήσει.
Ο Powell εξέφρασε την εκτίμηση πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία είναι παροδικές και θα εξασθενήσουν, ενώ έστειλε και σήμα ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σύντομα σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η αύξηση του πληθωρισμού αιφνιδίασε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Πρόκειται για ένα σοκ που διαπερνά το σύστημα, συνδέεται με την επαναλειτουργία της οικονομίας και έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό πάνω από το 2%.
Ασφαλώς δεν αισθανόμαστε άνετα με αυτό, τόνισε ο Powell.Στα εταιρικά νέα, αξιωματούχοι της κινεζικής κρατικής ασφάλειας και της αστυνομίας στάλθηκαν στα γραφεία της εισηγμένης στις ΗΠΑ Didi Global, στο πλαίσιο έρευνας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με το CNBC.
Άνοδο πάνω από 8% σημειώνει η μετοχή της Moderna, μετά την ανακοίνωση του S&P Dow Jones Indices χθες ότι η φαρμακευτική εταιρεία θα ενταχθεί στον δείκτη S&P 500 στις 21 Ιουλίου.
Η εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη θα αντικαταστήσει την Alexion Pharmaceuticals.
Η μετοχή της Moderna σημειώνει άνοδο 8,8%, στα 282 δολάρια.
Η αμερικανική εταιρεία σιδηροδρόμων, Kansas City Southern, ανακοίνωσε αύξηση 37% στα έσοδα τριμήνου, κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων όγκων φορτίων και των επιβαρύνσεων από τα καύσιμα.
Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 749,5 εκατ. δολάρια στο β΄ τρίμηνο μέχρι τις 30 Ιουνίου, έναντι των 547,9 εκατ. δολαρίων πριν από ένα χρόνο.
Η Kansas City έχει συμφωνήσει να εξαγοραστεί από την Canadian National Railway Co, έναντι 33,6 δισ. δολαρίων και η προγραμματισμένη συγχώνευση ελέγχεται από τις ρυθμιστικές αρχές.
Επιπλέον, η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο κολοσσός των ημιαγωγών Intel διερευνά μια συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας κατασκευής τσιπ Global Foundries έναντι περίπου 30 δισ. δολαρίων.

Επέλαση covid - Η παράλλαξη Δέλτα τινάζει στον αέρα τον τουρισμό στην Ευρώπη - Επανέρχεται η μάσκα στις ΗΠΑ

Παρά τους περισσότερους από 3,5 δισεκατομμύρια εμβολιασμούς, παρά την «εμπειρία» που έχει αποκτηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο από τη μάχη με την πανδημία, η covid εξακολουθεί χάρη και στις παραλλάξεις της, να επελαύνει στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καταγράφεται εκθετική αύξηση της παράλλαξης Δέλτα στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική με τους ειδικούς να αναμένουν περαιτέρω επιδείνωση τις επόμενες εβδομάδες, η οποία όπως εκτιμούν, μπορεί να πυροδοτήσει «καταστροφικές συνέπειες» με την Τυνησία να αποτελεί την πλέον πληττόμενη χώρα.
Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ επανέρχεται από αυτό το Σαββατοκύριακο το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στην κομητεία του Λος Άντζελες λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων ενώ στην Αυστραλία, σχεδόν ο μισός πληθυσμός τελεί υπό lockdown.
Στην Ευρώπη, οι προβλέψεις είναι εφιαλτικές καθώς εκτιμάται ότι έως την 1η Αυγούστου θα έχουν πενταπλασιαστεί τα κρούσματα covid λόγω της παράλλαξης Δέλτα, τη στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να ανοίξει από την ερχόμενη Δευτέρα 19/7 αίροντας όλους τους έως σήμερα περιορισμούς.

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με φόντο μάκρο και μετάλλαξη Δέλτα

Με απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι στραμμένο στα μακροοικονομικά στοιχεία και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ευρώπη.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,57% στις 15.540,31 μονάδες, o γαλλικός CAC 40 έχασε 0,51% στις 6.460,08 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε μικρές απώλειες της τάξης του 0,06% στις 7.008,09 μονάδες.
Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρα πολυετή συμφωνία 5G ύψους 8,3 δισ. δολαρίων σύναψε η Ericsson με την αμερικανική Verizon Communications, με τη σουηδική εταιρεία ωστόσο να προειδοποιεί ότι οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του 5G στην ηπειρωτική Κίνα, επηρεάζουν τις πωλήσεις.

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ανακοίνωσε ότι τα κέρδη β΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 3,68 δισ. κορόνες (424,6 εκατ. δολάρια) σε σχέση με τα 2,45 δισ. κορόνες πριν από έναν χρόνο.
Οι πωλήσεις υποχώρησαν 1,1% στα 54,94 δισ. Κορόνες καθώς οι πωλήσεις στην Κίνα μειώθηκαν κατά 2,5 δισ. Δολάρια στο τρίμηνο.
Η γαλλική εταιρεία αυτοκινήτων Renault, ανακοίνωσε αύξηση 18,7% στις πωλήσεις α΄ εξαμήνου αν και παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα της περιόδου προ κορωνοϊού.
Ο όμιλος, όπως και οι άλλες εταιρείες του κλάδου, προωθεί τα ηλεκτρικά οχήματα υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Luca de Me, ενώ παράλληλα περιορίζει το κόστος, συμπεριλαμβάνοντας το ότι εστιάζει σε λιγότερες αλλά πιο επικερδής σειρές.
Δήλωσε ότι αυτή η στρατηγική αρχίζει να αποφέρει καρπούς εν μέσω ανάκαμψης της ζήτησης, αν και τα τελευταία στοιχεία αντανακλούν μόνο τον όγκο πωλήσεων.
Σε ένα περιβάλλον που ακόμη αντιμετωπίζει προβλήματα από την πανδημία, η Renault Group πούλησε 1.422.600 οχήματα στο α΄ μισό του 2021, υψηλότερα 18,7% το 2020, αλλά χαμηλότερα 24,2% από το α΄ μισό του 2019, αναφέρει ο όμιλος σε ανακοίνωση του.

Στα 7,5 δισ. το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης τον Μάιο του 2021

Σε 7,5 δισ. ευρώ ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης τον Μάιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat.
Τον ίδιο μήνα, ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ27) κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα 7,9 δισ. ευρώ.
Οι εξαγωγές αγαθών από την ευρωζώνη προς τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε 188,2 δισ. ευρώ τον Μάιο, καταγράφοντας αύξηση 31,9% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 35,2% σε ετήσια βάση και έφτασαν τα 180,7 δισ. ευρώ.
Το εμπόριο εντός της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 45,4% από το Μάιο του 2020, φτάνοντας στα 181,5 δισ. τον Μάιο του 2021.

Ευρωζώνη: Στο 1,9% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο του 2021

Στο 1,9% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, σημειώνοντας οριακή επιβράδυνση από το +2% του Μαϊου, σύμφωνα με την Eurostat.
Τον Ιούνιο του 2019 είχε διαμορφωθεί στο 0,3%.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,2% από το 2,3% του Μαΐου και από 0,8% τον Μάιο 2020.
Η Ουγγαρία και η Πολωνία κατέγραψαν τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού.
Τα χαμηλότερα παρατηρήθηκαν σε Πορτογαλία και Μάλτα.

Υπό πίεση οι αγορές της Ασίας

Υπό πίεση διαπραγματεύτηκαν οι αγορές της Ασίας, μετά τις αποφάσεις της Bank of Japan.
Η BoJ διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, ενώ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ του 2021 στο 3,8% από 4% προηγουμένως.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,4% στις 3.928 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -1%, στις 28.003 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε οριακές μεταβολές στις 28.004μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,7% στις 3.539 μονάδες.
Ο Sensex υποχώρησε -0,2% στις 53.064 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης