Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ΟΠΑΠ -6% και Alpha +1% με όγκο 222 εκατ. λόγω MSCI, το ΧΑ -0,47% στις 869 μον. - Προσεχώς διόρθωση 820 - 800 μον.

Με ΟΠΑΠ -6% και Alpha +1% με όγκο 222 εκατ. λόγω MSCI, το ΧΑ -0,47% στις 869 μον. - Προσεχώς διόρθωση 820 - 800 μον.
Βασικό σενάριο προσεχώς οι 820 με 800 μονάδες καθώς η αύξηση των κρουσμάτων COVID -19 επιδρά στην ανάκαμψη της χώρας, η οποία εξαρτάται από τον τουρισμό
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Με ελεγχόμενη πτώση έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 869 μονάδες, με τζίρο 316 δισ. ευρώ λόγω της εισόδου της Alpha Bank στον δείκτη MSCI αύριο 14/7 ενώ με απώλειες -6,15% έκλεισε ο ΟΠΑΠ λόγω αποκοπής μερίσματος ( καθαρό 0,5225 ευρώ / μετοχή ).
Η μετοχή της Alpha Bank τελικά έκλεισε στο υψηλό της ημέρας +1,2% αφού αρχικά δέχθηκε πιέσεις που έφτασαν πλησίον του 3% καθώς σήμερα 13/7 εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 800 εκατ νέες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ ευρώ στην τιμή του 1 ευρώ και εύλογο ήταν κάποιοι επενδυτές να κατοχυρώσουν το βραχυπρόθεσμο κέρδος .
Στις δημοπρασίες ο όγκος εκτοξεύτηκε κατά 160 εκατ. τεμάχια και συνολικό ημερήσιο όγκο 222 εκατ. τεμάχια ο οποίος κάλυψε το 93% του συνολικού όγκου συναλλαγών καθώς από αύριο 14 Ιουλίου η μετοχή εντάσσεται στον δείκτη Morgan Stanley Capital International – MSCI standard –
Η μετοχή της Alpha Bank θα σταθεροποιηθεί σε ένα εύρος 1,10 με 1,20 ευρώ μέχρι να αποδείξει η Alpha bank ότι υλοποιεί το σχέδιο εξέλιξης της.

Να σημειωθεί ότι η έκτακτη αναβάθμιση της Alpha bank στον δείκτη MSCI standard ήταν παράταιρη ενέργεια που δεν έχει άλλο προηγούμενο ειδικά στην Ελλάδα.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, ανοδικά έκλεισε η Εθνική +3,22% με οριακές απώλειες η Eurobank -0,02% ενώ στο χαμηλό της ημέρας έκλεισε η Πειραιώς -2,11%.
Η αύξηση των κρουσμάτων εξακολουθεί να προβληματίζει τους επενδυτές, καθώς η ανάκαμψη της χώρας, εξαρτάται από την πορεία του τουρισμού με αποτέλεσμα βασικό σενάριο να αποτελεί η διόρθωση προσεχώς προς τις 820 και 800 μονάδες.
Η Alpha Bank με την εισαγωγή των νέων μετοχών διασφαλίζει την δεύτερη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις πίσω από την Eurobank αλλά εμπρός από Εθνική και Πειραιώς.
Με χρηματιστηριακή αξία 2,67 δισεκ. και 5,4 δισεκ. κεφάλαια η σχέση P/BV διαμορφώνεται σε 0,49.
Η Eurobank δεν θα απειληθεί στην πρώτη θέση που βρίσκεται και η Εθνική θα παραμείνει στην 3η θέση όσο επικρέμεται το placement του 20% των μετοχών που θα διαθέσει σε επενδυτές το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ενημερωτικού χαρακτήρα το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής – Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για Frontier 

Ενημερωτικού χαρακτήρα και μόνο είναι το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας που συνεδριάζει σήμερα, 13 Ιουλίου 2021, με επίκεντρο την τιτλοποίηση Frontier ύψους 6,1 δις. ευρώ.
Με βάση έγκυρες πληροφορίες ο πλειοδότης στη διαγωνιστική διαδικασία του Frontier θα οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση Frontier έχουν υποβάλει η Intrum, η DoValue με BainCapital και Fortress, η Cepal με την Davidson Kempner και η Qualco.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips - Στο επίκεντρο ο ΟΠΑΠ λόγω αποκοπης μερίσματος -6%

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με την μεγαλύτερη πτώση ο ΟΠΑΠ -6,15% και ακολούθησαν Aegean -3,55%, ΕΧΑΕ -2,57%....ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Coca Cola +1,92% και  ΔΕΗ +1,14%
Από σήμερα 13/7 η μετοχή του ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στον μέρισμα 0,55 ευρώ ανά μετοχή ( καθαρό 0,5225 ευρώ /μετοχή ) ενώ η πληρωμή του μερίσματος  θα ξεκινήσει την Τρίτη 3/8/2021.
Την αξιολόγηση BB επιβεβαιώνει για το νέο, πράσινο ομόλογο της ΔΕΗ, ύψους 350 εκατ. ευρώ, που λήγει το 2028, η Fitch Ratings.
Τα έσοδα από τις νέες senior ομολογίες θα χρησιμοποιηθούν για την εν μέρει αποπληρωμή του υφιστάμενου ανώτερου τραπεζικού χρέους στις ελληνικές τράπεζες αλλά και για τη βελτίωση της συνολικής οικονομικής θέσης της εταιρείας.
Από την άλλη, το πιστοληπτικό προφίλ της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, αντικατοπτρίζει το ασταθές και αδιαφανές ρυθμιστικό και λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα, καθώς επίσης την υψηλή μόχλευση και τις σταθερά αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές καθ’ όλη τη διάρκεια του επενδυτικού κύκλου.

Βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Βελτίωση καταγράφεται στις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, με τους επενδυτές  να εξακολουθούν, να αναζητούν την ασφάλεια του κρατικού χρέους.
Συνεχίστηκε και τον Ιούνιο η ταχεία άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 5,4% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από την περίοδο πριν το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αμφιβολίες ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας από την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, γι’ αυτό και οι κεντρικοί τραπεζίτες έδωσαν ξανά σήμα ότι θα συνεχίσουν τα μέτρα στήριξης των οικονομιών διά της νομισματικής πολιτικής.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christin Lagarde, επανέλαβε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνουν συζητήσεις σχετικά με άρση των μέτρων στήριξης και σημείωσε ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) «ενδέχεται να λάβει νέα μορφή».
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,72% και το ιταλικό 10ετές στο 0,71% και με το μεταξύ τους spread στις 1 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 72 μονάδες ή 0,72% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,09% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο -0,76%.
Στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης με πιέσεις στην Alpha Bank -3,11% ...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,71%.
Λίγο πριν τις 13:00 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες και με τον ΟΠΑΠ πλησίον του -6% ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,79%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,47% στις 869 μονάδες έχοντας υψηλό στις 874,34 μονάδες και χαμηλό 866,97 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τις συναλλαγές της Alpha Bank οι οποίες κάλυψαν το 93% του συνολικού όγκου της αγοράς.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 316,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 240,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 232,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,03 εκατ. ευρώ και όγκου 86,1 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Τέρνα Ενεργειακή.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 869 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 860 - 850 μονάδες και ακολουθούν οι 820 και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 890 - 900 μονάδες και ακολουθούν οι 920 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκελισε στις 555 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 560 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 540 μονάδες και ακολουθούν οι 520 και οι 500 μονάδες.

Ξαφνικά κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και του ΤΧΣ για την αποεπένδυση από τις ελληνικές τράπεζες.

Πριν λίγο καιρό το bankingnews, είχε προβεί σε μια μεγάλη αποκάλυψη, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 40,3% της Εθνικής, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank, θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά αλλά όχι να αποεπενδύσει οριστικά.
Θα μπορούσε δηλαδή το ΤΧΣ να διατηρήσει ποσοστό 10% στην Εθνική, 6% με 8% στην Πειραιώς, 5% στην Alpha bank και το 1,34% στην Eurobank υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα αλλάξει ριζικά ο νόμος που διέπει το Ταμείο, δεν θα είχε τον ρόλο του ειδικού μετόχου, δεν θα είχε veto στα διοικητικά συμβούλια.
Θα εξελισσόταν από ΤΧΣ σε investment fund.
Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε στο bankingnews ότι «η βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι το ΤΧΣ να αποεπενδύσει πλήρως από τις ελληνικές τράπεζες αν και αυτό θα μπορούσε να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο από αρχικώς είχε σχεδιαστεί και αντί για το 2022 να λήξει ο ρόλος του Ταμείου κάποια χρόνια αργότερα.
Θα ήταν θετικό μήνυμα στην αγορά, το ΤΧΣ να αποεπενδύσει οριστικά από τις τράπεζες θα σηματοδοτήσει την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα»
Θα εξετάζετε την πιθανότητα να μετατραπεί το ΤΧΣ σε investment fund;
H απάντηση που πήραμε είναι όχι δεν το εξετάζουμε.
Στην ερώτηση πως θα μπορεί να ελέγχει το κράτος το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τι θα συμβεί εάν μετά από 2 ή 3 χρόνια εμφανιστεί ένα τραπεζικό πρόβλημα;
Η απάντηση που πήραμε είναι ως προς τον έλεγχο… θα ασκείται μέσω των εποπτών δηλαδή τον SSM ενώ ως προς ένα μελλοντικό πρόβλημα… ότι θα ισχύσει για τις άλλες τράπεζες θα ισχύσει και για τις ελληνικές τράπεζες.
Από την άλλη, οι  αμερικανικές αλλά και ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες διάκεινται θετικά στην ιδέα να μετατραπεί το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε investment fund.
Η Ελλάδα δεν έχει αναπτυξιακό ταμείο, όπως έχουν άλλες χώρες π.χ. Νορβηγία με το Norges Bank investment management.
Ταυτόχρονα σε καμία περίπτωση το ΤΧΣ δεν θα μπορούσε να μετατραπεί σε bad bank όπως είχε εξετάσει η Τράπεζα της Ελλάδος, θα ήταν 100% λάθος και σίγουρα δεν θα εγκρινόταν από κανένα θεσμό.
Το bankingnews θεωρεί ότι το ΤΧΣ πρέπει να μειώσει δραστικά τα ποσοστά του στις τράπεζες αλλά στις βέλτιστες τιμές, ωστόσο θεωρούμε ότι δεν θα ήταν λάθος να διατηρήσει ελάχιστα ποσοστά αλλά να λειτουργεί ως απλός μέτοχος και όχι ειδικός μέτοχος με veto.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ιδέα να εξελιχθεί σε investment fund το ΤΧΣ υποκρύπτει σχέδιο διατήρησης των μισθών που λαμβάνει η διοίκηση του Ταμείου… αυτό μπορεί να έχει μια βάση αλλά στην πράξη το πρόβλημα δεν είναι αυτό.
Πρέπει να απαντήσουμε η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό Ταμείο που θα μπορεί να αγοράζει μετοχές τραπεζών και να πουλάει, να λαμβάνει μερίσματα ως μέτοχος, να προβαίνει σε αγορές ομολόγων tier 2 ή tier 1 κ.α. και σ' αυτό θα πρέπει να εστιάσει η διαπραγμάτευση που ξεκινάει…

Η επικαιρότητα

Στην Ελλάδα, η δραματική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες αλλά και οι φόβοι για ένα ανεξέλεγκτο κύμα της επιδημίας μέσα στο καλοκαίρι λόγω της παράλλαξης Δέλτα είχαν ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση της κυβέρνησης, η οποία αν και διαψεύστηκε για ακόμα μια φορά στις εκτιμήσεις της για την εξέλιξη του ιού, ανακοίνωσε αφενός τις επαγγελματικές ομάδες, στις οποίες καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και αφετέρου αλλαγές στην πολιτική της όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων στην εστίαση και στην ψυχαγωγία.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο για αμιγείς και μεικτούς χώρους «ανεστάλη» και πλέον η κυβέρνηση γνωστοποίησε πως σε όλους τους κλειστούς χώρους θα επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι πολίτες χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες.
Παράλληλα, αποφασίστηκε σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας - είτε είναι κλειστοί είτε ανοιχτοί – να επιτρέπονται μόνο καθήμενοι και όχι όρθιοι πελάτες.
Η απόφαση των υποχρεωτικών εμβολιασμών αποτελεί μια κίνηση με πολύ ρίσκο που θα έχει και πολιτικό κόστος, αν και το βασικό μέλημα της κυβέρνησης αλλά και των ειδικών είναι να επιταχυνθούν όσο αυτό είναι δυνατό οι εμβολιασμοί, προκειμένου να δημιουργηθεί το απαραίτητο τείχος της ανοσίας.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο, ανακοινώθηκε πως στις 15 Ιουλίου αναμένεται να αρχίσουν και οι εμβολιασμοί των νέων ηλικίας άνω των 15 ετών ενώ παράλληλα έγινε γνωστό πως καταργείται και η «ποινή» των έξι ημερών για όσους έχουν αλλάξει πάνω από δύο φορές την αρχική ημερομηνία του εμβολιασμού τους.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4440.872  ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.802 θάνατοι.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 13/7 οι ασιατικές αγορές με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και τα εταιρικά αποτελέσματα στη Wall Street. .
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,52%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,53%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,64% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,77%.

Ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 13/7 στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη IBEX 35 στην Ισπανία να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες καθώς σε πολλές ισπανικές πόλεις επανέρχονται οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας καθώς και οι περιορισμοί στις κοινωνικές δραστηριότητες και τη νυχτερινή ζωή μετά από μια απότομη αύξηση των μολύνσεων από κορωνοιό.
Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε και τον Ιούνιο η ταχεία άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 5,4% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από την περίοδο πριν το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. 
Η άνοδος του πληθωρισμού επισκίασε τα εταιρικά απότελέσματα στη Wall Street .
Ειδικότερα, υψηλότερα του αναμενομένου κινήθηκαν τα αποτελέσματα του β' 3μηνου του 2021 της Goldman Sachs, καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 15,02 δολάρια/μετοχή, από 10,24 δολάρια/μετοχή που ανέμεναν οι αναλυτές.
Τα έσοδα που εμφάνισε η Goldman Sachs ανήλθαν στα 15,39 δισ. δολάρια, από 12,17 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές.
Άλμα 155% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της JP Morgan Chase στο β΄τρίμηνο του 2021.
Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας αυξήθηκαν στα 11,9 δισ. δολ.
Στην άρση των περιορισμών για τη διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες, οι οποίοι είχαν τεθεί σε ισχύ στο ξέσπασμα της πανδημίας - εδώ και 16 μήνες - προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,050%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,10%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,45%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,4% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,01%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,15%, ο S&P 500 στο +0,10% και το Nasdaq στο +0,30% και το ETF GREC στο -1,01% ( 27,45 δολ. )

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες - Στο επίκεντρο η Alpha Bank λόγω εισαγωγής των μετοχών από την ΑΜΚ ενώ αύριο 14/7 εισάγεται στον δείκτη MSCI Greece Standard

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν  στις τράπεζες με επίκεντρο την Alpha Bank και με συναλλαγές που κάλυψαν το 93% του συνολικού όγκου της αγοράς καθώς σήμερα 13/7 εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι μετοχές από την ΑΜΚ ενώ αύριο 14/7 αναμένεται η εισαγωγή της μετοχής στον δείκτη MSCI Greece Standard
Η Εθνική έκλεισε στα 2,4050 ευρώ, με άνοδο +3,22% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,2 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκέισε στα 1,1395 ευρώ, με άνοδο +1,2% με όγκο 222,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,67 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,39 ευρώ, με πτώση -2,11% με όγκο 1,39 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 26/5/2021 στα 0,0879 ευρώ ή 1,4510 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8298 ευρώ, με πτώση -0,02%, με όγκο 5,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,08 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0550 ευρώ, με πτώση -1,4%και κεφαλαιοποίηση 471 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκελισε στα 0,1560 ευρώ, με πτώση -1,89% με όγκο 132 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 72 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,00 ευρώ, με άνοδο +0,81% και κεφαλαιοποίηση 298 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο ο ΟΠΑΠ -6% λόγω αποκοπής μερίσματος.

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε ο ΟΠΑΠ λόγω αποκοπής μερίσματος, και ακολούθησαν Aegean, ΕΧΑΕ, Jumbo, ΟΤΕ....
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν Coca Cola, ΔΕΗ, Viohalco.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,27 ευρώ, με άνοδο +1,92% και κεφαλαιοποίηση στα 11,22 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,37 ευρώ, με πτώση -2,08% και αποτίμηση 6,61 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,85 ευρώ, με άνοδο +1,14% και αποτίμηση 2,05 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,55 ευρώ, με πτώση -0,78% και κεφαλαιοποίηση 592 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,90 ευρώ, με πτώση -6,15% και  αποτίμηση 4,06 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,88 ευρώ, με πτώση -1,37% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,80 ευρώ, με πτώση -0,34% και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,92 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,45 ευρώ, με πτώση -1,5% και κεφαλαιοποίηση 2,06 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,68 ευρώ, με πτώση -2,29% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,78 ευρώ, με πτώση -1,52% και κεφαλαιοποίηση 829 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9840 ευρώ, με άνοδο +0,61% και κεφαλαιοποίηση 744 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0246 ευρώ, με πτώση -1,2%% και κεφαλαιοποίηση 23 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,72% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας 1 μονάδες βάσης

Βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, με τους επενδυτές  να αναζητούν την ασφάλεια του κρατικού χρέους.
Συνεχίστηκε και τον Ιούνιο η ταχεία άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 5,4% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από την περίοδο πριν το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. 
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αμφιβολίες ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας από την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, γι’ αυτό και οι κεντρικοί τραπεζίτες έδωσαν ξανά σήμα ότι θα συνεχίσουν τα μέτρα στήριξης των οικονομιών διά της νομισματικής πολιτικής.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christin Lagarde, επανέλαβε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνουν συζητήσεις σχετικά με άρση των μέτρων στήριξης και σημείωσε ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) «ενδέχεται να λάβει νέα μορφή».
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,72% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,72%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,72% με το αμερικανικό 10ετές 1,36% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 44 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,70% με απόδοση αγοράς 0,72% με απόδοση πώλησης 0,71%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 102 μονάδες βάσης από 103 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,72% ή 72 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται και σήμερα 13/7 στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης.
Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια του κρατικού χρέους, ενώ ταυτόχρονα επέστρεψε η επιφυλακτικότητα όσον αφορά στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας από την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού.
Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christin Lagarde, επανέλαβε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνουν συζητήσεις σχετικά με άρση των μέτρων στήριξης και σημείωσε ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) «ενδέχεται να λάβει νέα μορφή».
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 13 Ιουλίου του 2021 στο 0,71%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/7/2021 στο -0,31% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,31% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,71% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,25%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης