Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Βαριά πτώση, με το βλέμμα στις στηρίξεις και στις ξένες αγορές

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Βαριά πτώση, με το βλέμμα στις στηρίξεις και στις ξένες αγορές
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Δυνατή πτώση σήμερα και αναζητάμε τις νέες στηρίξεις. Η διόρθωση μέχρι στιγμής δεν έχει χαλάσει τη μεγάλη εικόνα, αλλά στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των ξένων αγορών. Αν συνεχιστεί εκεί η διόρθωση δεν αποκλείουν προσέγγιση χαμηλότερων στηρίξεων.

Κίνδυνοι υπάρχουν και είχαν εντοπιστεί εδώ και λίγες εβδομάδες. Υπάρχει πάλι φόβος για την πορεία του τουρισμού και αποτυπώνεται στις αποτιμήσεις των εταιρειών που συνδέονται με τον τουρισμό. Υπάρχουν και οι ανησυχίες για το ύψος των πρώτων υλών και των μεταφορικών. Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές και έχει επισημανθεί ο κίνδυνος από αρκετούς επιχειρηματίες.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι εκδόσεις ομολόγων έχουν τραβήξει αρκετή ρευστότητα από την αγορά μετοχών και αυτό φαίνεται εδώ και καιρό. Το έξυπνο χρήμα όπως είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό είχε τοποθετηθεί όταν ελάχιστοι πρόσεχαν τις μετοχές και θεωρήσαμε πριν λίγες συνεδριάσεις πως αύξαναν τη ρευστότητα, όταν οι περισσότεροι έβλεπαν μεγάλο ράλι. Έτσι τώρα πιστεύουμε πως θα αναζητήσουν τις ευκαιρίες.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Κάποια δυνατά ονόματα της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν πρέπει να φύγουν χαμηλότερα, γιατί θα «κρεμάσει» όλη η αγορά, λένε κάποιοι που κοιτάζουν την τεχνική ανάλυση. Επιβεβαιωμένη διάσπαση των 860 μονάδων οδηγεί στις 850 μονάδες και μετά στην περιοχή 835-825 μονάδες. Ο εκθετικός των 200 ημερών στις 817 μονάδες.

Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 859,46 μονάδες με απώλειες 2,02%. Οι ευρωπαϊκές αγορές την ώρα του δικού μας κλεισίματος έχαναν περίπου 2,5%. Ο τζίρος σχετικά χαμηλός, αλλά δεν υπήρχαν και πρόθυμοι αγοραστές να απορροφήσουν την προσφορά. Βουτιά στις αποτιμήσεις πολλών μετοχών, γίνονται όμως πιο ελκυστικές.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Καλώς ή κακώς η πορεία της χώρας έχει συνδεθεί με τον τουρισμό. Αυτό το προϊόν πουλάμε. Η στήλη ήταν αισιόδοξη για τη φετινή πορεία, αλλά η μετάλλαξη, αρχίζει να μας βάζει σε δεύτερες σκέψεις. Θέλει επομένως προσοχή, γιατί μπορεί να στοιχίσει στο ΑΕΠ και να μην δούμε την ανάπτυξη που περιμένουμε. Αν αρχίσουν οι ακυρώσεις για τον Αύγουστο και ο Σεπτέμβριος δε πάει καλά, χάνουμε το τρένο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σε κλείσιμο η Εθνική έγραψε χαμηλό 4 μηνών. Στην Πειραιώς όσοι απέκτησαν μετοχές από την αύξηση μάλλον αυξάνουν ρευστότητα αφού έχουν κέρδη και αφού βλέπουν ότι η Alpha Bank έχει υποχωρήσει κάτω από την τιμή της αύξησης. Η Eurobank έκανε φιλότιμες προσπάθειες να κλείσει θετική, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.

AEGEAN: Αν και υπάρχουν ανησυχίες για τον τουρισμό ήταν η μόνη μετοχή του FTSE 25 που έκλεισε ανοδικά έστω και κατά +0,76%.

VIOHALCO: Δυνατή πτώση κατά 4,42%. Κοντά στα 4,40 ευρώ η στήριξη.

COCA COLA: Έχασε και το μέρισμα και ακόμα ένα σημαντικό ποσοστό και σίγουρα επηρέασε όλη την αγορά.

ΟΤΕ: Δυνατή πτώση σήμερα. Στα 14,48 ευρώ και στο -2,13%

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Αρκετές φορές βάλαμε το μηνιαίο γράφημα με την τριπλή κορυφή. Απομακρύνεται από εκεί αφού δεν κατάφερε να ξεφύγει ανοδικά. Στα 14,42 ευρώ και στο -2,90% με όγκο 252 χιλ. τεμάχια.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Πραγματικό πάρτι στις τιμές των ναύλων, στα ύψη η αξία των καραβιών και αυτή η μετοχή συμπεριφέρεται λες και έχει επενδύσει σε καΐκια. Στα 1,5460 ευρώ και στο -3,38% με όγκο 34 χιλ. τεμάχια.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ: Τον τελευταίο μήνα έχει αυξήσει συναλλαγές. Σήμερα για τα δεδομένα του έκανε τεράστιο όγκο. Στα 2 ευρώ σχεδόν όλος ο όγκος των 39 χιλ. τεμαχίων. Μας βάζει σε σκέψεις και δε μπορούμε να μην γράψουμε ότι υπάρξουν φήμες φυγής από το ΧΑ. Τι να κάτσει να κάνει; Να πληρώνει τόσα για παραμονή σε κάτι που δεν του δίνει υπεραξία;

ΔΡΟΜΕΑΣ: Σιγά μην έχαναν την ευκαιρία να τον πιέσουν. Το περιμέναμε άλλωστε όταν γράψαμε ότι ξαναβάζουμε τις μετοχές στις επιλογές μας. Στα 0,4270 ευρώ και στο -4,69% με όγκο 47 χιλ. τεμάχια.

ΕΚΤΕΡ: Αν δεν ήταν τόσο κακό το κλίμα στην αγορά θα πήγαινε πολύ καλύτερα λόγω των πληροφοριών για το αεροδρόμιο της Πάρου. Άλλωστε η Πάρος είναι το… νησί της ΕΚΤΕΡ. Ίσως να υπάρχει και άλλη είδηση εδώ. Στα 1,15 ευρώ και στο +3,14% με όγκο 79 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 13 εκατ. ευρώ. Υψηλό ημέρας στα 1,20 ευρώ.

AUTOHELLAS: Έχει χάσει σε λίγες συνεδριάσεις 1 ευρώ.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Στο ανοδικό πάρτι είχε ελάχιστη συμμετοχή, στην πτώση όμως πήρε πρώτη θέση. Όχι ότι πέφτουμε από τα σύννεφα, αλλά έλεος. Στα 2,54 ευρώ και στο -3,79% με όγκο 20 χιλ. τεμάχια.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Πάνω από 110 σήμερα οι πτωτικές κάτω από 15 οι ανοδικές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης