Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με επιλεκτικές αγορές σε FTSE 25 και κόπωση στις τράπεζες, το ΧΑ +0,18% στις 878 μον. - Πλαγιοκαθοδική κίνηση προς τις 820 - 800 μον.

Με επιλεκτικές αγορές σε FTSE 25 και κόπωση στις τράπεζες, το ΧΑ +0,18% στις 878 μον. - Πλαγιοκαθοδική κίνηση προς τις 820 - 800 μον.
Η μετάλλαξη Delta και η αύξηση των κρουσμάτων, εντείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομία και κρατούν καθηλωμένες τις μετοχές
Σχετικά Άρθρα
(upd20)΄Ηπια ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 878 μονάδες, με επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Viohalco +2,46%, Aegean +2,46%, ΟΤΕ +2,33% ....ενώ συνεχίστηκε η κόπωση στις τραπεζικές μετοχές.
Οι συναλλαγές συνεχίστηκαν σε υποτονικούς ρυθμούς ενώ ενισχύθηκαν από τα πακέτα, ειδικότερα της Eurobank καθώς λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς διακινήθηκε πακέτο που αντιστοιχεί στο 0,522% συνολικής αξίας 16,2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ξένο fund φέρεται να είναι πίσω από το πακέτο ενώ δεν σχετίζεται με τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Αναλυτικά στις τράπεζες, πτωτικά
έκλεισαν Alpha Bank -1,71% και Eurobank -1,62%, ήπια ανοδικά έκλεισε η Πειραιώς +0,36% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες από χαμηλό ημέρας -3,56% και με οριακά κέρδη  η Εθνική +0,09% από -2,3% ενδοσυνεδριακά.
Η μετάλλαξη Delta, το ποσοστό των ανεμβολίαστων και η αύξηση των κρουσμάτων, εντείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της οικονομίας αλλά και από τα έσοδα της τουριστικής περιόδου.
Όλα τα παραπάνω κρατούν καθηλωμένες τις μετοχές ενώ οι μέχρι τώρα 900 μονάδες αποτελούσαν ισχυρή στήριξη ..τώρα θεωρούνται πρώτη αντίσταση.
πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 870 - 860 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες ενώ είναι πιθανό να διορθώσει και προς τις 820 - 800 μονάδες προσεχώς. ειδικά εάν επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας.
Επίσης σε διεθνή επίπεδο εντείνονται και οι ανησυχίες  των επενδυτών για την πορεία του πληθωρισμού, αλλά και η αδυναμία συμφωνίας στον ΟΠΕΚ+ για το ύψος της παραγωγής.

Εξασθενίζει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις τράπεζες

To ενδιαφέρον των επενδυτών έχει εξασθενήσει και για τις τραπεζικές μετοχές που έως τώρα βρίσκονταν στο επίκεντρο.. μετά και την ΑΜΚ της Alpha Bank που ακολούθησε την Πειραιώς ενώ δεν προβλέπεται άμεσα για τις άλλες δύο συστημικές Εθνική και Eurobank.
Με ρεαλιστικά κριτήρια ο πραγματικός γύρος των αναπτυξιακών αυξήσεων κεφαλαίου δεν έχει ακόμη ξεκινήσει... θα έρθει τέλη του 2022 με μέσα 2023.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου της τρέχουσας περιόδου δεν είναι αναπτυξιακές παρ΄ ότι έτσι βαφτίζονται αλλά συνδέονται περισσότερο με την εξυγίανση των ισολογισμών και των NPEs παρά με την ανάπτυξη.
Όμως θα αποδειχθεί ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου Πειραιώς και Alpha….ηταν προεόρτια για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) 6 δισ που θα ακολουθήσουν τέλη 2022 με μέσα του 2023.
Στο τραπεζικό σύστημα τον νέο γύρο αυξήσεων κεφαλαίου θα καθορίσουν η Εθνική και η Eurobank.

Η κατανομή των μετοχών από την ΑΜΚ της Alpha Bank

Όπως αναμενόταν στις 6 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε η κατανομή των μετοχών στους επενδυτές που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank ύψους 800 εκατ. ευρώ με τιμή 1 ευρώ.
Ορισμένοι μικροεπενδυτές αναφέρουν ότι έλαβαν παραπάνω μετοχές από αυτές που εκτιμούσαν κυρίως γιατί εγγράφησαν στην τιμή των 1,20 ευρώ και η διαφορά μεταξύ 1 ευρώ που ήταν η αύξηση κεφαλαίου και 1,20 ευρώ που ήταν η μέγιστη τιμή συμψηφίστηκε με μετοχές.
Για να αναλύσουμε ένα παράδειγμα, εάν ένας επενδυτής είχε επενδύσει 1.000 ευρώ η αναλογία των μετοχών καθορίστηκε όχι από σχέση ανταλλαγής παλαιών προς νέες μετοχές αλλά με βάση την ανώτερη τιμή των 1,20 ευρώ.
Έτσι ουσιαστικά έλαβαν περισσότερες μετοχές από αυτές που αρχικώς εκτιμούσαν.
Ωστόσο, οι γκρίνιες των μικρομετόχων είναι παράταιρες διότι πήραν παραπάνω μετοχές, άρα έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι της μελλοντικής συμπεριφοράς της μετοχής της Alpha Bank, ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιοι γνώριζαν ότι η διαφορά μεταξύ της ανώτερης τιμής των 1,20 ευρώ και της τελικής τιμής στο 1 ευρώ θα συμψηφιστεί με μετοχές.
Κατά την άποψη του bankingnews.gr θεωρούμε ότι οι γκρίνιες των μικρομετόχων δεν είναι δικαιολογημένες, καθώς έλαβαν παραπάνω μετοχές άρα επί της ουσίας δεν έχασαν.
Βέβαια, η πορεία της μετοχής της Alpha Bank θα κρίνει εάν και κατά πόσο βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα η συμμετοχή στην αύξηση ήταν επιτυχής.

Aνοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε ανοδικά, με Viohalco +2,46%, Aegean +2,46%, ΟΤΕ +2,33%.. ενώ πτωτικά έκλεισαν ΟΠΑΠ -1,83%, ΕΥΔΑΠ -1,23%, ΕΧΑΕ -1,12%....
Στην άντληση της οικονομικής ενίσχυσης από το κράτος, στα πλαίσια της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, ύψους 120 εκατ. ευρώ προχώρησε η Aegean Airlines.
Μετά την πιστοποίηση της αύξησης κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ και όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία το κράτος ενίσχυσε την Aegean λαμβάνοντας τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,10% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο -0,58%.
Λίγο πριν τις 11:00 με πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,75% και  o Γενικός Δείκτης στο -0,74%.
Στο κλείσιμο της αγορας με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλελεγμένες  μετοχλες του FTSE 25, Viohalco +2,46%, Aegean +2,46%, ΟΤΕ +2,33% ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,22%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,18% στις 878 μονάδες έχοντας υψηλό στις 878,9 μονάδες και χαμηλό 870,51 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες, ενώ ενισχήθηκε από τα πακέτα ειδικότερα της Εurobank.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 22,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 42,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 34,7 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 22,82 εκατ. ευρώ και όγκου 22,3 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η Eurobank διακίνησε 21,1 εκατ. τεμάχια αξίας 17,7 εκατ. ευρώ και η Περαιώς 200 χιλ. τεμάχια αξίας 274 χιλ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ 908 χιλ.τεμάχια αξίας 3,63 εκατ. τεμαχίων και η Jumbo 85 χιλ. τεμάχια αξίας 1,2 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 878 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 870 μονάδες και ακολουθούν οι 860 και οι 850 μονάδες.
Η διάσπαση των παραπάνω θα οδηγήσει στις 820 και στις 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 910 μονάδες, οι 920 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 538 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 530 και ακολουθούν οι 520 μονάδες.
Στην  πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 630 και οι 650 μονάδες.

Σημαντική βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων και στην Ευρωζώνη 

Σημαντική βελτίωση καταγράφεται σήμερα 6/7 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης
Οι επενδυτές από την μια παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού και τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία ενώ από την άλλη αυξάνονται οι προσδοκίες ότι το γεγονός αυτό θα έχει ως συνέπεια ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την άκρως υποστηρικτική τη νομισματική πολιτική της.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,75% και το ιταλικό 10ετές στο 0,74% και με το μεταξύ τους spread στις 1 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 69 μονάδες ή 0,69% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Το δύο μέτωπα,  placement και η δομή της κερδοφορίας της κρατούν την μετοχή της Εθνικής τράπεζας καθηλωμένη…

Η Εθνική τράπεζα θα επιτύχει 850 εκατ κέρδη το 2021 με την υποστήριξη εκτάκτων εσόδων αλλά τα κέρδη δεν παύουν να είναι κέρδη.
Την διετία 2020 με 2021 η Εθνική έχει πετύχει έκτακτα κέρδη 2,2 δισεκ. δηλαδή σαν να υλοποίησε μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου.
Προφανώς και έτυχε μεγάλης υποστήριξης από το ελληνικό δημόσιο, το Titlos το πρώην swap της Goldman Sachs, αλλά και νέα swap με το ελληνικό δημόσιο συνέβαλλαν σε υπερκέρδη.
Η Εθνική τράπεζα διαθέτει και 5,47 δισεκ. κεφάλαια τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να φθάσουν και στα 5,8 δισεκ. το 2021 λόγω των εκτάκτων κερδών.
Πούλησε την Εθνική Ασφαλιστική 455 εκατ και πουλάει και την τιτλοποίηση NPEs Frontier ύψους 6,1 δισεκ. περίπου έναντι 165 εκατ ευρώ.
Και ενώ επιτυγχάνει τα υψηλότερα κέρδη – με μεγάλη υποστήριξη από έκτακτα – και διαθέτει ισχυρά κεφάλαια… η χρηματιστηριακή της εικόνα δεν ενθουσιάζει.
Η Εθνική τράπεζα με χρηματιστηριακή αξία 2,14 δισεκ. και 5,47 δισεκ. κεφάλαια εμφανίζει P/BV 0,39 εμφανίζει χαμηλή αποτίμηση.
Απέχει ωστόσο 1 δισεκ. από την Eurobank που βρίσκεται στα 3,1 δισεκ. και όπως φαίνεται θα την περάσει και η Alpha bank ή τουλάχιστον θα βρεθούν με την ίδια κεφαλαιοποίηση όταν στις 13 Ιουλίου εισέλθουν προς διαπραγμάτευση οι 800 εκατ νέες μετοχές της αύξησης κεφαλαίου.
Η Εθνική βρίσκεται σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση αλλά γιατί η μετοχή έχει εγκλωβιστεί μεταξύ 2,3 με 2,5 ευρώ; Οι αιτίες είναι οι εξής :
1)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πραγματοποιήσει placement του 20% των μετοχών της Εθνικής εκ των οποίων θα μπορούσε το 10% να είναι προς τους μικρομετόχους.
Το placement που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και το Φθινόπωρο στα 2,20 ευρώ κρατάει καθηλωμένη την Εθνική τράπεζα.
2)Η Εθνική μπορεί να είναι ισχυρή κεφαλαιακά αλλά τα 4,4 δισεκ. των κεφαλαίων της σε σύνολο 5,47 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC δηλαδή χαμηλής ποιοτικής στάθμης κεφάλαια.
Η Εθνική έχει το υψηλότερο DTC μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Η Εθνική πάντως υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να επιστρέψει κεφάλαιο το 2022 στους μετόχους της.
3)Τα κέρδη της Εθνικής τράπεζας μπορεί να εντυπωσιάζουν αλλά κατά βάση είναι έκτακτα, τα core PPI δηλαδή τα καθαρά τραπεζικά προ προβλέψεων έσοδα είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των 4 συστημικών τραπεζών.
4)Με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και την απουσία της από τα Βαλκάνια – έχει πωλήσει σχεδόν όλες τις θυγατρικές – η Εθνική τράπεζα έχει μόνο μια πηγή εσόδων την Ελλάδα.
Σε αντίθεση με την Eurobank που εκμεταλλεύεται και την εταιρία ακινήτων Grivalia επιτυγχάνοντας 110 εκατ κέρδη… η Εθνική πούλησε την θυγατρική της στα ακίνητα.
Οι πηγές εσόδων της Εθνικής είναι προκαθορισμένες.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι το placement και η δομή της κερδοφορίας της κρατούν την μετοχή της Εθνικής τράπεζας καθηλωμένη και αυτό δεν θα αλλάξει ουσιωδώς μέχρις ότου ξεκαθαρίσουν αυτά τα δύο μέτωπα.

Οι εξελίξεις στην Attica Bank

Στην ενεργοποίηση DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης 249 εκατ ευρώ με έκδοση warrants θα προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο στην Attica bank.
Τα warrants θα είναι όχι σταδιακής εξάσκησης δηλαδή σε τακτά χρονικά διαστήμα - Warrants Bερμούδων - αλλά θα εξασκηθούν μόνο μια φορά.
Εν τω μεταξύ θα χρειαστεί συνολικά 300 εκατ νέα κεφάλαια που προφανώς δεν υπάρχουν από στρατηγικό επενδυτή και μόνη διαθέσιμη πηγή κεφαλαίων είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Εν τω μεταξύ προβληματισμός επικρατεί στον SSM στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών που ανήκει στην ΕΚΤ… για την Attica bank.
Αν και ο SSM δεν εποπτεύει μη συστημικές τράπεζες όπως η Attica bank, εντούτοις παρακολουθεί τις εξελίξεις και δηλώνει άγνοια για το ποιες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες.
Την ίδια άγνοια εκφράζει και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος ως αρμόδια αρχή δεν έχει ενημερώσει επί της ουσίας και κοινοποιεί στοιχεία… που δημοσιεύει στις λογιστικές καταστάσεις η Attica bank.
Η ΤτΕ για το φιάσκο της Attica bank φέρει μεγάλες ευθύνες γιατί αποκαλύφθηκε ότι διεξήγαγε ελέγχους τουλάχιστον πρόχειρους.
Με βάση ορισμένες πηγές ο συνδυασμός ενεργοποίησης DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης και νέων κεφαλαίων θα είναι περίπου 300 εκατ ευρώ.
Η Attica bank αναφέρει ότι σε σύνολο DTC 423 εκατ. το DTC που θα ενεργοποιηθεί θα είναι 249 εκατ ευρώ.
Η κατάσταση στην Attica bank πάει από το κακό στο χειρότερο.
Δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο τράπεζα να χάνει συνεχώς κεφάλαια, να έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και τα έξοδα να είναι περισσότερα από τα έσοδα.
Πρόκειται για zombie τράπεζα που συντηρείται στην ζωή από την κυβέρνηση της ΝΔ για τους ίδιους λόγους που την συντηρούσε στην ζωή και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ποια τα δεδομένα;
1)Στο α΄ τρίμηνο του 2021 η Attica bank εμφάνισε ζημίες 5,83 εκατ ευρώ.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τα προ προβλέψεων έσοδα της Attica bank ήταν ζημίες -5,69 εκατ ευρώ.
Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα συνολικά έσοδα ήταν 10 εκατ και τα συνολικά έξοδα 15,78 εκατ δηλαδή η τράπεζα δεν έχει χρεοκοπήσει μόνο κεφαλαιακά αλλά και με όρους λειτουργικούς.
2)Στο α΄ τρίμηνο του 2021 διενήργησε προβλέψεις 2,32 εκατ ευρώ.
Προφανώς και οι προβλέψεις αυτές δεν επαρκούν.
3)Οι νέες ζημίες μείωσαν περαιτέρω τα κεφάλαια της Attica bank στα 201 εκατ στο α΄ τρίμηνο του 2021 από 206 εκατ στο τέλος του 2020 ενώ αρχές του 2020 είχε 494 εκατ κεφάλαια.
4)Η Attica bank υποχρεούται να διατηρεί όχι 10,71% ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας αλλά 14,2% μαζί με το υποχρεωτικό κεφαλαιακό μαξιλάρι.
Επίσημα η Attica bank εμφανίζει συνολικό δείκτη 7,1% και Common Equity Tier 1 στο 3,7%.
Η Attica bank όπως η ίδια αναγνωρίζει είναι κεφαλαιακά ανεπαρκής αλλά δεν λέει την αλήθεια, για μια ακόμη φορά παραπλανά.
Η Attica bank έχει αρνητική καθαρή θέση -6% και για να φθάσει στο 14,2% θα πρέπει ουσιαστικά να αντλήσει 500 εκατ.
Τόσα κεφάλαια πραγματικά χρειάζεται η Attica bank για να εξυγιανθεί.
5)Όπως έχει ανακοινωθεί θα ενεργοποιηθεί λόγω των ζημιών το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση η οποία ενώ συνολικά ανέρχεται σε 423,49 εκατ… θα ενεργοποιηθούν τα 249 εκατ ευρώ.
Όμως τα 249 εκατ δεν αποτελούν νέο κεφάλαιο απλά θα συμψηφίσουν ζημίες και θα εκδοθούν warrants.
Η Attica bank θα χρειαστεί μεγάλη κεφαλαιακή ενίσχυση για να μπορέσει να έχει λόγο ύπαρξης.

Η επικαιρότητα

Στην Ελλάδα, τα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφουν τεράστια αύξηση που ξεπερνά ακόμα και το 200% ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι λόγω της παράλλαξης Δέλτα, οι νέες μολύνσεις είναι πιθανό να φτάσουν τις 2.000 ημερησίως στα τέλη Ιουλίου.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης και των επιστημόνων εστιάζει στην επιτάχυνση και στην εντατικοποίηση των εμβολιασμών σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί και να περιοριστεί όσο το δυνατόν ένα δ’ κύμα κορωνοϊού ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.
Μέχρι στιγμής μόλις το 45% των ενήλικων Ελλήνων έχει ανοσοποιηθεί πλήρως, ποσοστό που απέχει κατά πολύ από το στόχο του να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού έως τα τέλη του καλοκαιριού προκειμένου να δημιουργηθεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας.
Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να ενισχύσει τους εμβολιασμούς και να «ανταμείψει» τους εμβολιασμένους, έχει ήδη θεσμοθετήσει το freedom pass των 150 ευρώ για τους νέους ηλικίας 18 – 25 ετών, έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα για τις μετακινήσεις από τις 5 Ιουλίου στα νησιά, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει το πώς θα λειτουργούν από τις 15/7 οι χώροι εστίασης και διασκέδασης με το διαχωρισμό των αμιγώς και των μεικτών χώρων για τους πελάτες.
Επίσης, από σήμερα Τρίτη 6/7 αρχίζουν οι κατ’οίκον εμβολιασμοί με πρώτο σταθμό την Κρήτη ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και για τον εμβολιασμό των νέων ηλικίας 15 - 17 ετών.
Επιπλέον, διά στόματος του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και ότι έρχονται αυστηρά πρόστιμα ακόμα και αναστολές επιχειρήσεων ακόμα και από την πρώτη παράβαση των μέτρων.
Πρόκειται για μια σειρά μέτρων και παρεμβάσεων που ως απώτερο στόχο έχουν αφενός την ανοσοποίηση του πληθυσμού και αφετέρου τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Η αποτελεσματικότητα τους θα φανεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, όταν και θα φανεί αν το κυβερνητικό σχέδιο απέδωσε.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 426.963  ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.743 θάνατοι.

Ήπιες μεταβολές  στις ασιατικές αγορές

Με ήπιες μεταβολές  έκλεισαν σήμερα 6/7 οι ασιατικές αγορές, με φόντο την άνοδο του πετρελαίου
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,16%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,11%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,24% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,36%.

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες καταγράφονται σήμερα 6/7 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό να παραμένουν ....ενώ έρχονται να προστεθούν και οι ανησυχίες από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, εν μέσω αδιεξόδου στο OPEC+.
Απρόσμενη πτώση της τάξης του 3,7% σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Μάιο.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το πρώτο lockdown του 2020, καθώς οι βιομηχανικές παραγγελίες υπέστησαν πλήγμα λόγω της αδύναμης ζήτησης από χώρες εκτός Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι παραγγελίες για βιομηχανικά αγαθά υποχώρησαν 3,7% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας την πρώτη πτώση για το 2021. .
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -1%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται  στο -1%, ο S&P 500 στο -0,50%, ο Nasdaq στο +0,120% και το ETF GREC στο -2,04% ( 27,40 δολ. )

Κόπωση στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Κόπωση καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,35 ευρώ, με άνοδο +0,09% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0085 ευρώ, με πτώση -1,71% με όγκο 5,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,41 ευρώ, με άνοδο +0,36% με όγκο 2,94 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 26/5/2021 στα 0,0879 ευρώ ή 1,4510 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8398 ευρώ, με πτώση -1,62% με όγκο 24,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,11 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,08 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 482 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank βρίσκεται στα 0,1570 ευρώ, με πτώση -2% με όγκο 534 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 72 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται στα 15,00 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 297 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco +2,46%, Aegean +2,46%, Tέρνα Ενεργειακή +2,33%, ΟΤΕ...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ...
H Coca Cola έκλεισε στα 30,63 ευρώ, με πτώση -0,26% και κεφαλαιοποίηση στα 11,35 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,7250 ευρώ, με άνοδο +2,33% και αποτίμηση 6,78 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,95 ευρώ, με πτώση -0,44% και αποτίμηση 2,08 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,60 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 603 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,35 ευρώ, με πτώση -1,83% και  αποτίμηση 4,22 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,20 ευρώ, με άνοδο +0,87% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,07 ευρώ, με άνοδο +1,17% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,11 ευρώ, με άνοδο +0,28% και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,00 ευρώ, με άνοδο +1,01% και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,20 ευρώ, με άνοδο +0,71% και κεφαλαιοποίηση 1,93 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,06 ευρώ, με πτώση -1,23% και κεφαλαιοποίηση 858 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,99 ευρώ, με πτώση -0,30% και κεφαλαιοποίηση 747 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0248 ευρώ, με πτώση -0,40% και κεφαλαιοποίηση 23 εκατ. ευρώ.

Σημαντική βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,75% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας 1 μονάδες βάσης

Σημαντική βελτίωση καταγράφεται σήμερα 6/7 στα ελληνικά ομόλογα όπως και  στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Οι επενδυτές  από την μια παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού και τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία ενώ από την άλλη αυξάνονται οι προσδοκίες ότι το γεγονός αυτό θα έχει ως συνέπεια ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την άκρως υποστηρικτική τη νομισματική πολιτική της.
Επίσης, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, τόνισε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να διατρέχει κινδύνους από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,75% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,74%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,75% με το αμερικανικό 10ετές 1,36% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 44 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,73% με απόδοση αγοράς 0,75% με απόδοση πώλησης 0,74%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 102 μονάδες βάσης από 101 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 69 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,69% ή 69 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σημαντικές αγορές στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σημαντικές αγορές καταγράφονται σήμερα 6/7 στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης.
Οι επενδυτές  παρακολουθούν επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού και τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, τόνισε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να διατρέχει κινδύνους από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού αυξάνοντας τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την υποστηριτική νομισματική πολιτική..
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 6 Ιουλίου του 2021 στο 0,74%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/7/2021 στο -0,27% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,10% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,31% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,74% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,28%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης