Διεθνή

Ευφορία στη Wall Street από τα στοιχεία ανεργίας - Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500

Ευφορία στη Wall Street από τα στοιχεία ανεργίας -  Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500

Προς νέα ρεκόρ η Wall Street

Σχετικά Άρθρα

Κέρδη στην έναρξη του β' εξαμήνου 2021 (1/7) για τη Wall Street, με τον S&P 500 να σημειώνει το 35ο ρεκόρ του για το 2021, ενόψει της σημαντικής μηνιαίας έκθεσης για την αγορά εργασίας που θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή και ενώ οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν πώς η συνεχής βελτίωση της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να επηρεάσει τα σχέδια της Federal Reserve.
Οι δείκτες ενισχύθηκαν στον απόηχο των εβδομαδιαίων στοιχείων για την ανεργία που ανακοινώθηκαν σήμερα και τα οποία έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα την περασμένη εβδομάδα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου 2020.
Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 364.000 την εβδομάδα που έληξε στις 26 Ιουνίου, σημειώνοντας πτώση κατά 51.000, από τις 415.000 αιτήσεις της προηγούμενης εβδομάδας.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν 388.000 αιτήσεις.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης μεταποίησης του Institute for Supply Management υποχώρησε στο 60,6% τον Ιούνιο από 61,2% τον Μάιο, ελαφρώς χαμηλότερα από την πρόβλεψη της Wall Street. Μια μέτρηση άνω του 50 υποδηλώνει επέκταση της δραστηριότητας.

Ο δέικτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,38% κλείνοντας στις 34.633,53, σημειώνοντας την τέταρτη υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του, και πλησιάζει το ρεκόρ του από την 7η Μαΐου στις 34.777,76 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε το 35ο ρεκόρ του για το 2021ς, αφού διευρύνει τα χθεσινά του κέρδη κατά +0,52% στις 4.319,94 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 14.522,38 μονάδες.

Σημειώνεται πως από την αρχή του έτους, ο S&P 500 κερδίζει 14%, ενώ Dow και Nasdaq περίπου 12%.
Το εντυπωσιακό ράλι των δεικτών τροφοδοτεί η ισχυρή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από την την κρίση του κορονοϊού και η αισιοδοξία ότι η η Fed θα διατηρήσει την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής παρά την ισχυρή άνοδο του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.
Η κεντρική τράπεζα έχει αναφέρει ότι θα περιμένει να δει και την αγορά εργασίας να ανακάμπτει στα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας πριν ξεκινήσει να προσαρμόζει την πολιτική της.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η GAP επιβεβαίωσε τον σχεδιασμό να κλείσει και τα 81 καταστήματα που διατηρεί σε Βρετανία και Ιρλανδία, σε μια κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει εκτός εργασίας περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους.
Ο αμερικανικός κολοσσός λιανικού εμπορίου ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα θα κλείσουν από τα τέλη Αυγούστου ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι θα διατηρήσει το e-shop σε Βρετανία και Ιρλανδία.
Η GAP ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να πουλήσει τα καταστήματα σε Ιταλία και Γαλλία, προχωρώντας σε μοντέλο λειτουργίας μέσω franchise, στο πλαίσιο αναθεώρησης των λειτουργιών της μετά την πανδημία.
Η Walgreens Boots Alliance ανακοίνωσε κέρδη για το γ΄ τρίμηνο σε σχέση με τις ζημιές πριν από ένα χρόνο, κυρίως χάρη στην ανάκαμψη των όγκων συνταγών.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,2 δισ. dολάρια ή 1,38 δολάρια ανά μετοχή, για το τρίμηνο μέχρι τις 31 Μαΐου, σε σχέση με τις ζημιές των 1,71 δισ. dολαρίων ή 1,95 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Η εταιρεία προχώρησε σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα προσαρμοσμένα κέρδη του 2021, κυρίως χάρη στην ισχύ των πωλήσεων φαρμάκων και της διάθεσης εμβολίων κατά του κορονοϊού.
Η εταιρεία αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή το 2021 σε μεσαία-υψηλά μονοψήφια ποσοστά αύξησης μέχρι 10%.
Κατά 1,6% ενισχύεται η μετοχή της McCormick καθώς η εταιρεία παρασκευής μπαχαρικών και αρωματικών υλών, ανακοίνωσε αποτελέσματα για το β΄ τρίμηνο χρήσης υψηλότερα του αναμενόμενου, ενώ αναβάθμισε και τις εκτιμήσεις.
Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 183,7 εκατ. δολαρίων ή 68 σεντς ανά μετοχή, για το τρίμηνο μέχρι τις 31 Μαΐου, χαμηλότερα από τα 195,9 εκατ. δολάρια ή 73 σεντς ανά μετοχή προς από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 69 σεντς, έναντι εκτιμήσεων για 62 σεντς.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 1,557 δισ. δολάρια από τα 1,401 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, επίσης υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 1,468 δισ. δολάρια.
Η κατασκευάστρια εταιρεία εξοπλισμού ημιαγωγών MKS Instruments ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εξαγοράσει την εταιρεία ειδικών χημικών Atotech έναντι 5,1 δισ. δολαρίων.
Η MKS θα αποκτήσει την Atotech έναντι 16,20 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά και 0,0552 μετοχές για κάθε μία της Atotech, ή περίπου συνολικά 26 δολαρίων ανά μετοχή.
Η προσφορά αποτελεί premium 10% σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής της Atotech στις 10 Ιουνίου, όταν υπήρξαν για πρώτη φορά δημοσιεύματα για προσέγγιση της Atotech με πρόταση εξαγοράς.
Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να κλείσει μέχρι το δ΄ τρίμηνο του έτους, θα διευρύνει την εμβέλεια της MKS στην κατασκευή επεξεργαστών με την απόκτηση των χημικών της Atotech.

Covid: Προς τρίτη δόση η Μ. Βρετανία - ΠΟΥ: Νέο κύμα στην Ευρώπη - Απογοήτευση για CureVac

Με την παράλλαξη Δέλτα να πλήττει τον πλανήτη και να απειλεί να καταστρέψει κάθε βήμα προόδου και επιστροφής σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζεται να χορηγήσει και τρίτη δόση εμβολίου στους ηλικιωμένους και στις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Αν και η κυβέρνηση Johnson δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο για την χορήγηση της τρίτης δόσης από τον Σεπτέμβριο αρχής γενομένης με τους ανθρώπους ηλικίας 70 ετών και άνω, με τους τροφίμους γηροκομείων, με τους ανοσοκατασταλμένους και με άλλες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Και ενώ η Μ. Βρετανία αρχίζει να σκέφτεται την χορήγηση και τρίτης δόσης, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι αποτελεί ακόμα μακρινό όνειρο το τέλος της πανδημίας στη Λατινική Αμερική, τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δεν κατάφερε να υλοποιήσει τη δέσμευση του για τη διανομή 80 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων έως τα τέλη Ιουνίου.
Εκτιμάται πως μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει λιγότερες από 24 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 10 κράτη.
Εν τω μεταξύ, σε ισχύ τέθηκε από 1 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό covid, το οποίο θα είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ καθώς και σε 6 ακόμα χώρες της Ευρώπης.

Με κέρδη ξεκίνησαν το β' εξάμηνο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μπαίνοντας με θετικό βηματισμό στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, μετά τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον ευρωπαϊκό μεταποιητικό κλάδο.
Στα επιμέρους ταμπλό ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,47% στις 15.603,81 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,71% στις 6.553,82 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1,25% στις 7.125,16 μονάδες.Την εκτίμηση ότι αν και η οικονομία της ευρωζώνης ενδεχομένως να αποφύγει το περισσότερο απαισιόδοξο σενάριο που προβλεπόταν στην αρχή της πανδημίας, είναι αντιμέτωπη με κινδύνους λόγω των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, εξέφρασε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde.
«Το βελτιωμένο outlook στον απόηχο της ραγδαίας προόδου στις εκστρατείες εμβολιασμού έχει περιορίσει τις πιθανότητες των δυσμενών σεναρίων» είπε η Lagarde μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Φυσικά, η ανάκαμψη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αβεβαιότητα επίσης λόγω της εξάπλωσης των μεταλλάξεων ιών» συμπλήρωσε.
Στη Γερμανία, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν απρόσμενη πτώση σε ετήσια βάση τον Μάιο, ωστόσο ανέκαμψαν έναντι του Απριλίου, λόγω της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
To ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, αύριο Παρασκευή 2/7.

Ευρωζώνη: Ρεκόρ για τον μεταποιητικό PMI τον Ιούνιο, στις 63,4 μονάδες

Σε επίπεδα ρεκόρ ενισχύθηκε ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η IHS Markit.
Συγκεκριμένα, ο PMI μεταποίησης αυξήθηκε στις 63,4 μονάδες τον Ιούνιο από 63,1 τον Μάιο, ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση (63,1).
Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από τον Ιούνιο του 1997, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της IHS Markit, Chris Williamson, η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 24 ετών καθώς η ζήτηση εκτινάχθηκε με την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
«Ωστόσο, η ταχύτητα και μόνο της πρόσφατης ανόδου στη ζήτηση έχει οδηγήσει σε μια αγορά πωλητών, καθώς οι περιορισμοί στην παραγωγική δυνατότητα και στις μεταφορές περιορίζουν τη διαθεσιμότητα της τροφοδοσίας των εργοστασίων, κάτι που με τη σειρά του έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών βιομηχανίας με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί στην έρευνα», σημείωσε.

Μικρή πτώση στην Ασία

Μικρή πτώση κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, εν αναμονή των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ και των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve.
Κλειστό παρέμεινε σήμερα το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,4% στις 3.939 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,3%, στις 28.707 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε οριακές μεταβολές στις 3.588 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης