Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ψάχνει την αντίδραση μετά από 4 πτωτικές

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ψάχνει την αντίδραση μετά από 4 πτωτικές
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Έχουμε αποκοπή μερισμάτων σε ΕΥΔΑΠ και ΟΛΘ σήμερα. Επίσης ολοκληρώνεται σήμερα η αύξηση της Alpha Bank. Ολοκληρώνεται και το εξάμηνο και θα μπορούσαμε να δούμε κάποιες κινήσεις ωραιοποίησης. Η στήριξη εκεί κοντά στις 890 μονάδες θα μπορούσε να δώσει μία τεχνική αντίδραση.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης φαίνεται πως η αγορά ψάχνει την αντίδραση, με αρκετές μετοχές να κινούνται λίγο υψηλότερα και με περιορισμένες συναλλαγές. Η στήριξη στις 890 μονάδες ή λίγο παραπάνω αν βάλουμε και κινητό μέσο, δείχνει προς το παρόν να λειτουργεί. Βγάζει αντίδραση η Aegean και τα ΕΛΠΕ, ενισχύεται η Πειραιώς και ο ΑΔΜΗΕ μεταξύ άλλων.

ΤΑΚΤΙΚΗ: Μία διορθωτική κίνηση δε μας ανησυχεί, καθώς στην προηγούμενη άνοδο, φροντίσαμε να αφαιρέσουμε μετοχές από το εικονικό μας χαρτοφυλάκιο, σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε ευκαιρίες. Ίσως αρχίζουν να φαίνονται αυτές αν και δεν είναι «τρομακτικές ευκαιρίες». Έχουμε αρκετά θέματα να μας κάνουν αισιόδοξους, αλλά και κάποιους «πονοκεφάλους».

Η άνοδος των πρώτων υλών και του κόστους μεταφοράς μπορεί να φέρει αρνητικά αποτελέσματα. Να σταματήσει έργα, να αυξήσει τιμές, να δημιουργήσει πληθωρισμό και στασιμότητα στις επενδύσεις. Από την άλλη έχουμε και κάποια ανησυχία για τη μετάλλαξη του ιού και κυρίως για τα υψηλά ποσοστά συνανθρώπων μας που δε θέλουν να εμβολιαστούν.

Μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα αποτελέσματα στον τουρισμό και νέα περιοριστικά μέτρα. Από την άλλη βέβαια έχουμε τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα μοχλευθούν και θα φέρουν αυτή τη «βόμβα» επενδύσεων που η στήλη πιστεύει ότι χρειαζόταν από τα χρόνια των μνημονίων για να φύγουμε με δύναμη μπροστά. Θα ξεκινήσει και το εμβληματικό έργο στο Ελληνικό που σε λίγα χρόνια θα μπορέσει να αλλάξει όλο το ελληνικό προϊόν.

ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟΤΗΤΑ: Με λίγα κομμάτια βλέπουμε μεγάλες πάλι διακυμάνσεις, κυρίως στα μικρομεσαία. Στο -12,77% η Fieratex με 30 κομμάτια, με 11 κομμάτια η Χαϊδεμένος στο -11,27%.

ΕΥΔΑΠ: Χάνει 2,66% και βρίσκεται στα 8,41 ευρώ, λόγω της αποκοπής του μερίσματος.

ΟΛΘ: Στο -2,78% και στα 28 ευρώ, αλλά ο πρώτος πωλητής είναι πιο κάτω. Και εδώ η πτώση λόγω μερίσματος. Περιμένουμε και το τίμημα της δημόσιας πρότασης.

AEGEAN: Βγάζει καλή αντίδραση και ενισχύεται 3,3%. Χαμηλός βέβαια ο όγκος, αλλά αρχίζουμε και συνηθίζουμε, συνολικά για την αγορά, όχι για τη συγκεκριμένη.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ήπιες κινήσεις στο ξεκίνημα. Μόνο η Πειραιώς ξεχωρίζει λίγο. Περιμένουμε τις πληροφορίες για την τιμή διάθεσης της μετοχής της ΑΛΦΑ.

ΔΕΗ: Συσσωρεύει καιρό στα υψηλά της και πάνω από τα 9 ευρώ, χωνεύοντας τα νέα επίπεδα και τη νέα αποτίμηση. Οι προηγούμενες συσσωρεύσεις έδωσαν ανοδικές κινήσεις και μάλιστα με καλές αποδόσεις. Νομίζουμε πως το αρνητικό σενάριο με βάση όσα μας δείχνει το διάγραμμα έχει λίγες πιθανότητες και κινδυνεύουμε να το δούμε μόνο αν κάτι δεν πάει καλά συνολικά στις αγορές. Τότε βέβαια όλα τα χαρτιά θα σπάσουν προς τα κάτω.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Εδώ η είδηση δεν είναι η αναβολή της γενικής συνέλευσης μετά το έτοιμα του κ.Σπεντζάρη, αλλά το γεγονός ότι πήγε στη γενική συνέλευση με το 27,10%. Θυμίζουμε πως έχουμε σημειώσει ότι βλέπουμε μήνες τώρα πωλητή στην εταιρεία και επίσης είχαμε γράψει πως στον ισολογισμό του 2020 ο κ.Σπεντζάρης είχε μειώσει το ποσοστό του σε 27,59% από 28,41% στο τέλος του 2019.

Συνεχίζει επομένως να πουλάει με αποτέλεσμα η μετοχή να δυσκολεύεται να κινηθεί υψηλότερα και να υποαποδίδει έναντι άλλων μετοχών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν και χειρότερα θεμελιώδη.

UNIBIOS: Καλό ξεκίνημα για τη μετοχή και με όγκο 21 χιλ. τεμάχια ενισχύεται σχεδόν 6%. Με τιμή 0,4270 ευρώ έχει αποτίμηση 6,6 εκατ. ευρώ. Έκανε ενημέρωση η διοίκηση και δείχνει πως θέλει να αναπτυχθεί. Αυτό που κρατάμε είναι η επένδυση στο εργοστάσιο για αύξηση παραγωγικότητας και η αναζήτηση τρόπου αύξησης μεγεθών μέσω συνεργασιών στο εξωτερικό, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

CENTRIC: Βγήκαν κάτι πιέσεις στις προηγούμενες μέρες καθώς τα κέρδη ήταν σημαντικά και μάλλον κάποιος με καλή θέση, όπως μαθαίνουμε, ρευστοποίησε. Μάλλον τελείωσε. Για να δούμε, αν θα δοκιμάσει ξανά να πάει στα 0,34 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης