Πρόσωπα

Στέφανος Δέδας: «Εκρηκτικός» χαρακτήρας και δουλευταράς με νέους αθλητές (video)

Στέφανος Δέδας: «Εκρηκτικός» χαρακτήρας και δουλευταράς με νέους αθλητές (video)

Ο Στέφανος Δέδας είναι και με τη... βούλα ο αντικαταστάτης του Βαγγέλη Αγγέλου στον πάγκο της ΑΕΚ και επέστρεψε στην Ελλάδα με αναβαθμισμένο... ρόλο.

Σχετικά Άρθρα
Ο Έλληνας τεχνικός μετά από μία δεκαετία περιπλάνησης στα ξένα πήρε την μεγάλη απόφαση να επιστρέψει στο ελληνικό πρωτάθλημα «φορτωμένος» με αρκετές ευρωπαϊκές εμπειρίες και διακρίσεις. Επέλεξε να «περπατήσει» σε άγνωστα λημέρια για εκείνον, ώστε να βιώσει διαφορετικές συνθήκες γύρω από το μπάσκετ.

Ο ρόλος του... πολύτιμου βοηθού

Ο Στέφανος Δέδας ασχολήθηκε με την προπονητική μόλις στα 19 του και για μία γεμάτη δεκαετία πέρασε ως βοηθός προπονητή σε διάφορες ελληνικές ομάδες, ενώ το 2009 έφτασε η πρόσκληση από τον Γιούρι Ζντβοτς να αναλάβει χρέη assistant coach στην Εθνική Σλοβενίας. Το 2011 πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τα πάτρια εδάφη και να ακολουθήσει τον Γιούρι Ζντβοτς στο ρωσικό πρωτάθλημα (Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης) και στη συνέχεια στο τουρκικό (Γκαζιαντέπ), ενώ το ίδιο έργο επαναλήφθηκε με τους δύο άνδρες στην Εθνική Σλοβενίας την διετία 2014-16.

βββ.jpg

Μετά τη φυγή του Σλοβένου τεχνικού για την ΑΕΚ ο Δέδας προτίμησε να χαράξει... τον δικό του δρόμο και να ανοίξει τα.. φτερά του, ώστε να κυνηγήσει το όνειρο του head coach. Συνεργάστηκε με ομάδες που αποτελούνταν από παίκτες με μικρή εμπειρία και μεγάλες φιλοδοξίες. Ένας τομέας στον οποίον ειδικευόταν ο Στέφανος Δέδας.

Η δουλειά με νέους ταλαντούχους παίκτες

Ο Στέφανος Δέδας είχε εκείνο το ένστικτο και το ταλέντο ώστε να βγάζει από τους νέους παίκτες τον καλύτερο εαυτό τους και να ανακαλύπτουν τις δυνατότητές τους. Αυτό έκανε και στην Ελλάδα όσο βρισκόταν στον πάγκο του Άρη με τον δανεικό τότε από τον Ολυμπιακό, Κώστα Σλούκα, αλλά και στην Τουρκία. Εκεί εστίασε στην ατομική βελτίωση του Κόρι Χίγκινς, του Ουίλ Τσέρι και του Μάρκους Ντένμον στην Γκαζιαντέπ.

Stefanos-Deda.jpg

Η καταξίωση με την Χάποελ Χολόν

Θέλησε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και παρά τον δυναμικό και ατίθασο χαρακτήρα του τα κατάφερε περίφημα και κέρδισε την εμπιστοσύνη των παικτών του. Μπορεί οι φωνές του να είχαν γίνει μία μόνιμη συνήθεια και κάποιες φορές η στάση του να ξεπερνούσε τα επιτρεπτά όρια, όμως η σωστή δουλειά του ήταν φανερή μέσα στις τέσσερις γραμμές.
Το όνομά του έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών της ομάδας όχι τυχαία. Τον λάτρεψαν και εκτίμησαν την προσφορά του στον σύλλογο. Ανέλαβε την ομάδα στα μέσα της σεζόν 2019-20 και την «μεταμόρφωσε» προς το καλύτερο. Από τις μικρομεσαίες ομάδες του πρωταθλήματος την ανέβασε ψηλά και την φετινή σεζόν την οδήγησε στα ημιτελικά αλλά και στην κατάκτηση του Βαλκανικού πρωταθλήματος. Παράλληλα αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής για την σεζόν 2020-21 στο πρωτάθλημα του Ισραήλ, προσπερνώντας στη βαθμολογία τεχνικούς αναγνωρισμένης αξίας όπως ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

ttt_1_2.jpg

Σαν να μην έφτανε αυτό κατάφερε να βάλει στον ευρωπαϊκό« χάρτη» την Χάποελ Χολόν και σε μία απαιτητική διοργάνωση όπως το BCL, και με κόντρα όλες τις δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας, οδήγησε τους Ισραηλινούς στο Final 8. Μεγάλος αντίπαλος του Στέφανου Δέδα και της ομάδας ήταν τα συνεχόμενα ταξίδια και οι αμέτρητες ώρες σε λεωφορεία και αεροπλάνα για να ανταπεξέλθουν σε ένα «φορτωμένο» πρόγραμμα όπου θύμιζε... ομάδα ΝΒΑ.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης