πάμε euro

EURO 2020, Γαλλία – Ελβετία 3-3 (πεν. 4-5): Κρίμα που κάποιος έπρεπε να αποκλειστεί – Οι Ελβετοί πιο ψύχραιμοι πέρασαν στα πέναλτι! (video)

EURO 2020, Γαλλία – Ελβετία 3-3 (πεν. 4-5): Κρίμα που κάποιος έπρεπε να αποκλειστεί – Οι Ελβετοί πιο ψύχραιμοι πέρασαν στα πέναλτι! (video)

Φάση των «16»: Μετά από έναν τρελό αγώνα που κρίθηκε στα πέναλτι και θα μείνει ανεξίτηλο στην ποδοσφαιρική ιστορία, η Ελβετία κατάφερε να πάρει την πρόκριση στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος!

Σχετικά Άρθρα

Το EURO 2020 αποχαιρέτησε νωρίς η Γαλλία! Οι «τρικολόρ» βρήκαν απέναντί τους μια εξαιρετικά φορμαρισμένη Ελβετία η οποία κατάφερε να τους αποκλείσει σ’ ένα ματς του οποίου η κανονική διάρκεια άφησε τις δύο ομάδες στο 3-3, όμως στη διαδικασία των πέναλτι η ομάδα του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς ήταν πιο ψύχραιμη και «πέταξε» για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Εκεί τους περιμένει η Ισπανία, η οποία κέρδισε νωρίτερα τους Κροάτες σ’ ένα εξίσου συναρπαστικό παιχνίδι (5-3 παρ.)!

Φλύαρη Γαλλία, δίκαιο προβάδισμα για Ελβετία…

Με το ξεκίνημα της αναμέτρησης φάνηκε πως η Γαλλία ήταν εμφανώς πιο κινητική. Ο Εμπαπέ ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν στα πρώτα λεπτά του αγώνα με τις κούρσες από αριστερά, χωρίς βέβαια να καταφέρνει να εισβάλλει στην αντίπαλη περιοχή.

Στο 15ο λεπτό όμως οι Ελβετία βρήκε την καταλληλότερη λύση προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» από την γαλλική υπεροχή. Ο Ζουμπέρ έβγαλε μια γλυκιά σέντρα από αριστερά, με τον Σεφέροβιτς να νικά κατά κράτος τον Λενγκλέ και να «καρφώνει» με κεφαλιά για το 0-1.

Από εκείνο το σημείο και μετά οι Γάλλοι άρχισαν να αγχώνονται και να κινούνται στις τέσσερις γραμμές χωρίς ιδιαίτερο πλάνο. Στο 27’ ο Εμπαπέ προσπάθησε να δημιουργήσει πρόβλημα από μια στημένη φάση – ένα φάουλ – με την πρώτη προσπάθεια να καταλήγει στο τείχος και τη δεύτερη να παίρνει ανάποδα φάλτσα και καταλήγει… στην κερκίδα.

Λίγο αργότερα (29’)  ο Ραμπιό απείλησε την εστία του Ζόμερ με ένα μακρινό σουτ, αλλά η μπάλα κατέληξε εκτός εστίας. Σε γενικές γραμμές ναι μεν η Γαλλία είχε περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια της, όμως σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να γίνει τόσο απειλητική ώστε να φτάσει κοντά στο γκολ.

Ακατάλληλο για… καρδιακούς!

Το δεύτερο ημίχρονο βρήκε αρκετά… ορεξάτους τους Ελβετούς στα πρώτα λεπτά. Στο 50’ ο Σεφέροβιτς θέλησε να σημειώσει και δεύτερο γκολ όμως ο Βαράν του πήρε την μπουκιά από το στόμα, γλιτώνοντας την ομάδα του από περεταίρω μπελάδες.

Στη συνέχεια (53’) η Ελβετία βρέθηκε να κερδίζει πέναλτι από ένα απρόσεκτο κόψιμο του Παβάρ, το οποίο έδωσε ένα τρομερό ψυχολογικό boost στην ομάδα. «Στοπ» στα όνειρά τους όμως ήρθε να βάλει ο Λιορίς ο οποίος μάντεψε σωστά τη γωνία και απέκρουσε την προσπάθεια του Ροντρίγκες.

Κάπου εκεί και για τα επόμενα λεπτά ο αγώνας μετατράπηκε σε ροντέο. Οι Γάλλοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 57’ με την εξαιρετική συνεργασία των ΕμπαπέΜπενζεμά, τον τελευταίο να φέρνει εντυπωσιακά τη μπάλα μπροστά του και να πλασάρει για το 1-1.

Λίγα λεπτά αργότερα οι Γάλλοι κατάφεραν να μαγέψουν για ακόμη μια φορά. Ο Εμπαπέ άνοιξε στον Γκριεζμάν κάνοντας το 1-2 στην περιοχή, αυτός στο τετ α τετ έσκαψε για τον Μπενζεμά που σε κενή εστία έκανε το 2-1 με κεφαλιά.

Το 3-1 δεν άργησε να έρθει για τους Γάλλους! Ο Πογκμπά έδειξε για ακόμη μια φορά την κλάση του και με τρομερό δεξί σχεδόν από τα 30 μέτρα, άφησε άγαλμα τον Ζόμερ (75’).

Οι Ελβετοί όμως δεν τα παράτησαν ποτέ και συνέχισαν να τρέχουν πίσω από το όνειρο της πρόκρισης! Στο 87’ ο Εμπαμπού έβγαλε μια εξαιρετική σέντρα από δεξιά και ο Σεφέροβιτς αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πόσο δυνατός είναι στον αέρα, έγραψε το 3-2.

Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Γκαβράνοβιτς ήρθε για να βάλει το κερασάκι στην τούρτα! Ο 31χρονος «εκτέλεσε» εν ψυχρώ τον Λορίς με δυνατό σουτ στο όριο της περιοχής, ισοφαρίζοντας σε 3-3 και στέλνοντας το ματς στην παράταση!

Η Γαλλία είχε βέβαια την ευκαιρία να κλειδώσει την πρόκριση στην τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας (90’+5), όμως το δοκάρι δεν χαρίστηκε στο σουτ του Κομάν και το γεγονός πως το ματς θα έφτανε μέχρι το 120’ πλέον σίγουρα δεν άλλαζε.

Στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης φάνηκε πως οι Ελβετοί είχαν μεγαλύτερο απόθεμα δυνάμεων σε αντίθεση με τους Γάλλους, από τους οποίους μόνο ο Εμπαπέ μπορούσε να τρέξει με την ίδια ενέργεια. Στο 95’ ο Παβάρ σημείωσε την πρώτη επικίνδυνη φάση στην οποία αφού κοντρόλαρε, έπιασε ωραία το βολέ όμως ο Ζόμερ απέκρουσε ενστικτωδώς τη μπάλα!

Στο δεύτερο οι Γάλλοι μπήκαν εμφανώς πιο συγκεντρωμένοι, με τον Εμπαπέ να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Μέσα στο διάστημα μόλις δύο λεπτών (109’ και 110’) ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν απείλησε δύο φορές την εστία του Ζόμερ, αλλά σε αμφότερες ήταν τελικά άστοχος!

Οι δύο ομάδες δεν κατάφεραν να «σπάσουν» η μία την άμυνα της άλλης, με το ματς να κρίνεται εν τέλει στα πέναλτι! Αφού οι πρώτοι εννέα ευστόχησαν, ήρθε η σειρά του Εμπαπέ να σταθεί στην άσπρη βούλα και του Ζόμερ να γίνει... ήρωας! Ο Ελβετός κίπερ απέκρουσε την προσπάθεια του Γάλλου και έστειλε την ομάδα του στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Μαζί με την αναμέτρηση της Ισπανίας νωρίτερα, αυτό το ματς ήταν μια ακόμη απόδειξη πως στο EURO – ειδικότερα στο φετινό – δεν μπορεί κανείς να βασιστεί σε φαβορί, ούτε να προβλέψει τίποτα!

Τα πέναλτι:

Γκαβράνοβιτς 1-0
Πογκμπά 1-1
Σερ 2-1
Ζιρού 2-2
Ακάνζι 3-2
Τιράμ 3-3
Βάργκας 4-3
Κιμπεμπέ 4-4
Μεχμέντι 5-4
Εμπαπέ 5-4 απόκρουση Ζόμερ

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς, Λενγκλέ (46' Κομάν, 111' Τιράμ), Βαράν, Κιμπεμπέ, Ραμπιό, Παβάρ, Καντέ, Πογκμπά, Γκριεζμάν (88' Σισοκό), Μπαπέ, Μπενζεμά (94' Ζιρού)

Ελβετία (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Ακανζί, Ροντρίγκες (87' Μεχμέντι), Ελβέντι, Τσούμπερ (79' Φάσναχτ), Βίντμαρ (73' Μπαμπού), Τσάκα, Φρόιλερ, Σακίρι (73' Γκαβράνοβιτς), Εμπολό (79' Βάργκας), Σεφέροβιτς (96' Σερ).

Διαιτητής: Φερνάντο Ραπαλίνι (Αργεντινή)

Γήπεδο: Εθνικό Στάδιο Βουκουρεστίου

    • (26/06, 19:00): Ουαλία – Δανία 0-4
    • (26/06, 22:00): Ιταλία – Αυστρία 0-0 (παρ. 2-1)
    • (27/06, 19:00): Ολλανδία – Τσεχία 0-2
    • (27/06, 22:00): Βέλγιο – Πορτογαλία 1-0
    • (28/06, 19:00): Κροατία - Ισπανία 3-3 (παρ. 3-5)
    • (28/06, 22:00): Γαλλία – Ελβετία 3-3 (πεν. 4-5)
    • (29/06, 19:00): Αγγλία - Γερμανία
    • (29/06, 22:00): Σουηδία – Ουκρανία
Ξανθίππη Δασκαλάκη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης