πάμε euro

EURO 2020, Κροατία - Ισπανία 3-3 (παρ. 3-5): Στο ματς της διοργάνωσης πέρασαν οι Ισπανοί, αλλά κέρδισε το ποδόσφαιρο! (video)

EURO 2020, Κροατία - Ισπανία 3-3 (παρ. 3-5): Στο ματς της διοργάνωσης πέρασαν οι Ισπανοί, αλλά κέρδισε το ποδόσφαιρο! (video)
Φάση των «16»: Η Ισπανία στο πιο εντυπωσιακό παιχνίδι του τουρνουά ως τώρα επικράτησε στην παράταση με 5-3 της Κροατίας στο Πάρκεν και εξασφάλισε τη θέση της στα προημιτελικά του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Σε μία αναμέτρηση που κανείς δεν ήθελε να τελειώσει, η Ισπανία νίκησε με 5-3 στην παράταση (3-3 κανονική διάρκεια) την Κροατία και με αυτόν τον συγκλονιστικό τρόπο κατάφερε να τσεκάρει το εισιτήριό της για την προημιτελική φάση του EURO 2020

Παρά την υπερπροσπάθεια του Όρσιτς, που μοίρασε και πέτυχε ένα γκολ για να φτάσει το ματς στην παράταση, οι Ισπανοί πήραν την πρόκριση. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Ντάνι Όλμο, ο οποίος πέρασε στο παιχνίδι στο 71ο και μοίρασε τις δύο ασίστ για τα νικητήρια γκολ της ομάδας του Λουίς Ενρίκε.



Η Ισπανία πήρε το «δώρο» του Σιμόν πίσω πριν τη λήξη του ημιχρόνου

Τα πρώτα δέκα λεπτά του παιχνιδιού εξελίχθηκαν σε έναν ανούσιο μονόλογο κυκλοφορίας της μπάλας για τους Ισπανούς, που άγγιξαν ένα ποσοστό κατοχής κοντά στο 80%. Η Κροατία φρόντιζε να κλείνει τους χώρους, τοποθετημένη στο όριο της μεγάλης της περιοχής και με εξαίρεση το άστοχο σουτ του Σαράμπια στο 13’ δεν κινδύνεψε καθόλου.

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία, ωστόσο, δεν άργησε να έρθει. Δύο λεπτά αργότερα, ο «βενιαμίν» της Εθνικής Ισπανίας, Πέδρι, με μία εξαιρετική κάθετη μπαλιά έκοψε την άμυνα των Κροατών στα δύο, βρήκε τον ελεύθερο Κόκε εντός περιοχής, αλλά ο Λιβάκοβιτς απέκρουσε με τα πόδια του ενστικτωδώς.


Παρά την πίεση των Ισπανών, ο Ουνάι Σιμόν επιφύλασσε ένα τεράστιο δώρο προς την Κροατία. Στο 20ο λεπτό ο Πέδρι γύρισε την μπάλα στον τερματοφύλακα της ομάδας του, αυτός επιχείρησε να κάνει το κοντρόλ της μπάλας, δεν υπολόγισε καλά την πορεία της και αυτή κατέληξε στα δίχτυα του γράφοντας με αυτόν τον παράδοξο τρόπο το 1-0 για τους Κροάτες, με το λάθος να χρεώνεται στον νεαρό χαφ των «φούριας ρόχας».


Μάλιστα, στα επόμενα λεπτά η ομάδα του Ντάλιτς παραλίγο να διπλασιάσει τα τέρματά της, αλλά το σουτ του Βλάσιτς (25’) από πλάγια θέση κατέληξε άουτ, ενώ και η εκτός περιοχής προσπάθεια του Κόβασιτς (27’) έφυγε πάνω από τα δοκάρια δίχως να ανησυχήσει τον Σιμόν.

Χρειάστηκαν δέκα λεπτά παιχνιδιού από το σουτ του Κροάτη μέσου, για να σημειωθεί μία νέα μεγάλη ευκαιρία, που εν τέλη μετουσιώθηκε και σε γκολ. Μετά από σουτ του Γκαγιά, ο Λιβάκοβιτς έκανε την επέμβαση, αλλά στο ριμπάουντ που πήρε ο Σαράμπια δεν μπόρεσε να δοθεί απάντηση από τον Κροάτη τερματοφύλακα και ο φορ της Παρί Σεν Ζερμέν να έγραψε το 1-1 στο 38ο λεπτό.


Μετά την ισοφάριση των Ισπανών, ο ρυθμός του ματς έπεσε, και με εξαίρεση ένα μακρινό-άστοχο σουτ του Κόκε στο 43’ και ένα του Μοράτα στο 45’, δεν σημειώθηκε κάτι αξιόλογο με το πρώτο μέρος να κλείνει στο 1-1.

Ο Φεράν Τόρες φάνηκε να τελειώνει το ματς, αλλά δεν υπολόγισε τον Όρσιτς

Στο δεύτερο ημίχρονο και οι δύο ομάδες ξεκίνησαν νωθρά, με την Κροατία να δείχνει πως ξαναβρίσκει τα βήματά της μετά την ισοφάριση. Ωστόσο, η εμπειρία του Αθπιλικουέτα φρόντισε να «κόψει» τα φτερά της ομάδας του Ζλάτκο Ντάλιτς.

Στο 57ο λεπτό ο Φεράν Τόρες έκανε τη σέντρα από αριστερά, ο δεξιός μπακ της Ισπανίας βρέθηκε σε θέση φορ και με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής ανέτρεψε το σκορ, γράφοντας το 2-1.


Δέκα λεπτά αργότερα ήταν η σειρά της Κροατίας να απειλήσει. Ο Όρσιτς συνεργάστηκε με τον Γκβάρντιολ μες τη μεγάλη περιοχή των Ισπανών, σούταρε, αλλά ο Σιμόν είχε κλείσει καλά τη γωνία του και μπλόκαρε.


Στο ίδιο μοτίβο, στην πρώτη φάση που παρουσιάστηκε μετά από αρκετά λεπτά στο παιχνίδι, ο Φεράν Τόρες κυνήγησε τη φάση και εκμεταλλεύτηκε το ολέθριο λάθος του Βίντα και με ψύχραιμο πλασέ έγραψε το 3-1 στο 77’, σφραγίζοντας το εισιτήριο για την Ισπανία.


Παρότι φάνηκε πως το γκολ του Τόρες τελείωσε το ματς, ο πολύ δραστήριος από την ώρα που μπήκε, Όρσιτς, μετά από αδυναμία των Ισπανών να απομακρύνουν την μπάλα από την περιοχή τους και συνεχείς κόντρες, σκόραρε, μειώνοντας σε 3-2 πέντε λεπτά πριν τη λήξη της κανονικής διάρκειας του παιχνιδιού.

Τα έξι λεπτά καθυστερήσεων φάνηκαν υπέρ-αρκετά για τους Κροάτες, ώστε να δώσουν το πιο δραματικό φινάλε που μπορούσε κανείς να φανταστεί. Ο Όρσιτς ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί. Με γλυκιά σέντρα έφερε την μπάλα στο κέντρο της μεγάλης περιοχής, όπου ο Πάσαλιτς με εξαιρετική κεφαλιά υπέγραψε ένα επικό comeback για τους Κροάτες κάνοντας το 3-3 και στέλνοντας το ματς στην παράταση.


Η χρυσή αλλαγή, Ντάνι Όλμο, «καθάρισε» την Κροατία

Η Κροατία μπήκε στο πρώτο μέρος της παράτασης με την ίδια ορμή. Ξανά ο Όρσιτς, που μέσα σε μισή ώρα παιχνιδιού κατάφερε να κάνει πράγματα και θαύματα, λίγο έλειψε να δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του για δεύτερη φορά στο παιχνίδι, αλλά το σουτ που επιχείρησε στο 93’ κατέληξε ελάχιστα πάνω από την εστία του Σιμόν.

Τρία λεπτά αργότερα, η ομάδα του Ντάλιτς έφτασε μία ανάσα από το 4-3, αφού οι κόντρες ευνόησαν τον Κράμαριτς, αλλά ο Σιμόν με ενστικτώδη απόκρουση αποσόβησε την παραβίαση της εστίας του.


Η Κροατία μπορεί να είχε τις ευκαιρίες, αλλά η Ισπανία βρήκε το γκολ. Μία υπέροχη μπαλιά του Ντάνι Όλμο στην πλάτη της άμυνας, βρήκε ελεύθερο τον Μοράτα στο δεύτερο δοκάρι, ο οποίος υποδέχθηκε την μπάλα με άψογο τρόπο και με δυνατό αριστερό σουτ την έστειλε στα δίχτυα του Λιβάκοβιτς, γράφοντας το 4-3 στο 100’ κόντρα στη ροή του παιχνιδιού.


Μάλιστα, δύο λεπτά αργότερα ήρθε η χαριστική βολή από τον Μικέλ Ογιαρθάμπαλ. Ξανά ο Ντάνι Όλμο βρήκε τον συμπαίκτη του σε καλή θέση και αυτός με ψύχραιμο τελείωμα έγραψε το 5-3 που ήταν και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης.


Δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του δεύτερου μέρους, λίγο έλειψε να μειώσει η Κροατία, όταν ο Άντε Μπούντιμιρ πάτησε περιοχή, σούταρε, αλλά η μπάλα πέρασε λίγα εκατοστά έξω από το δοκάρι του Σιμόν.

Οι Κροάτες δεν έριξαν τον ρυθμό, βγήκαν μπροστά και έδωσαν το «πάτημα» στην Ισπανία να κυνηγήσει και έκτο τέρμα. Ωστόσο, στη σπουδαιότερη ευκαιρία πριν το τέλος του παιχνιδιού (119') ο Ντάνι Όλμο σημάδεψε το δοκάρι του Σιμόν και κατά αυτόν τον τρόπο, το πιο συγκλονιστικό ματς του φετινού EURO -ως τώρα- έληξε με σκορ 5-3.

 

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς (74’ Μπέκαλο), Βίντα, Τσάλετα Τσαρ, Γκβάρντιολ, Μόντριτς (114' Ιβάνουσετς), Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (79’ Μπούντιμιρ), Βλάσιτς (79’ Πάσαλιτς), Πέτκοβιτς (46’ Κράμαριτς), Ρέμπιτς (67’ Όρσιτς)

Ισπανία (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Γκαρθία (72’ Πάου Τόρες), Λαπόρτ, Γκαγιά (77’ Άλμπα), Μπουσκέτς (101’ Ρόντρι), Πέδρι, Κόκε (77’ Ρουίθ), Σαράμπια (72’ Ντάνι Όλμο), Μοράτα, Φ. Τόρες (88’ Ογιαρθάμπαλ)

  • (26/06, 19:00): Ουαλία – Δανία 0-4
  • (26/06, 22:00): Ιταλία – Αυστρία 0-0 (παρ. 2-1)
  • (27/06, 19:00): Ολλανδία – Τσεχία 0-2
  • (27/06, 22:00): Βέλγιο – Πορτογαλία 1-0
  • (28/06, 19:00): Κροατία - Ισπανία 3-3 (παρ. 3-5)
  • (28/06, 22:00): Γαλλία - Ελβετία
  • (29/06, 19:00): Αγγλία - Γερμανία
  • (29/06, 22:00): Σουηδία – Ουκρανία

Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης