Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Επιλεκτικές κινήσεις και ενδιαφέρον στα μικρά, συσσώρευση στα βαριά

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Επιλεκτικές κινήσεις και ενδιαφέρον στα μικρά, συσσώρευση στα βαριά
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Περιπλάνηση στις 910 μονάδες με το τζίρο να παραμένει χαμηλός, αλλά και αρκετά χαρτιά από τα μικρομεσαία να ξεχωρίζουν. Αυτό μας αρκεί, γιατί για πολλούς μήνες βλέπαμε την αδιαφορία των επενδυτών απέναντι σε αυτές τις μετοχές που δεν έκαναν όγκο, αλλά είχαν εξαιρετικά θεμελιώδη και φυσικά μερισματικές αποδόσεις.

Δε μας αρέσουν τα σχόλια του τύπου «δε κάνει όγκο» λες και θα αγοράσει 100 χιλ. μετοχές. Αλλά θα πούμε και πως μπήκε ξένος και πήρε το 6% εταιρείας που μερικούς μήνες πριν ήταν στην Εναλλακτική Αγορά και έκανε ελάχιστους όγκους. Δεν πήρε να πουλήσει αύριο και με τη μία. Και δε χρειάστηκε ούτε εκθέσεις αναλυτών, για να πάρει τα χαρτιά.

Τα μικρομεσαία έχουν αποκτήσει εδώ και καιρό πονταρίσματα και ελπίζουμε οι επενδυτές να τα «αγαπήσουν», όπως τα αγαπάει η στήλη. Γιατί δε μηδένισαν τους επενδυτές, όπως οι τραπεζάρες που κάνουν και μεγάλους όγκους. Δεν «έφαγαν» 10 χρόνια χωρίς μέρισμα. Αξίζουν μια πιο προσεκτική ματιά και φυσικά δε θέλουμε το ενδιαφέρον να είναι εφήμερο. Έτσι θα μπορέσουν να γίνουν κάποια από αυτά μεγαλύτερα.

ΜΙΚΡΑ: Επένδυση σε αυτά είναι να έχεις πάρει 1-2 χιλ. τεμάχια, τότε που δεν τα κοίταζε κανείς και οι μερισματικές αποδόσεις δεν ήταν στο 3% αλλά στο 13%. Που αν τα είχες κρατήσει 5-6 χρόνια μπορεί να είχες ακόμα και μηδενικό κόστος κτήσης. Να σου είχε δηλαδή δώσει η εισηγμένη, όλη την αξία της τοποθέτησης σε μετρητά. Έτσι τα βλέπει η στήλη και όχι ως «γκανιάν» για γρήγορο κέρδος.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Η συσσώρευση συνεχίστηκε. Καλή εικόνα από Lamda, έχει και τους λόγους της. Αντίδραση από Viohalco και ενδιαφέρον για Alpha Bank λόγω ΑΜΚ, αλλά χωρίς μεγάλες μεταβολές. Απώλειες λόγω μερίσματος στη Μυτιληναίος, απώλειες για Aegean και ΕΤΕ και ηπιότερες για Πειραιώς.

ΡΙΣΚΟ: Η έκτακτη σύσκεψη για τα κρούσματα στην Κρήτη της μετάλλαξης Δέλτα, δημιουργεί κάποιες πρόσθετες ανησυχίες στη στήλη, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη της χώρας. Μαζί με τους προηγούμενους κινδύνους που έχουμε αναφέρει λίγες συνεδριάσεις πριν, θεωρούμε πως πρέπει να φυλαγόμαστε. Δηλαδή το ρίσκο νομίζουμε πως αυξάνεται.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ: Θα έχουμε αύριο ένα θεματάκι, στην κατηγορία Χρηματιστήριο, λογικά, όπου κάνουμε την υπόθεση με βάση και κάποιες εκτιμήσεις, αλλά και ανακοινώσεις που έχουμε, για τα πιθανά P/E του 2021 και νομίζουμε πως οι μικρομεσαίες και πάλι θα ξεχωρίσουν.

ΔΕΗ: Καλά κάνει η διοίκηση και κοιτάζει τα EBITDA, γιατί αυτά θα πληρώσουν τις τράπεζες, αλλά εμάς μας ενδιαφέρουν τα καθαρά κέρδη και το πότε θα δώσει μέρισμα. Φυσικά και 1,1 δισ. ευρώ EBITDA κάνει κάποια αίσθηση και συγκρίνεται με την αποτίμηση αλλά η τελική γραμμή πληρώνει τους μετόχους. Διαγραμματικά τώρα, η μετοχή συνεχίζει να μας αρέσει.

ΟΛΘ: 30 Ιουνίου θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα και θα δώσει στους μετόχους του καθαρό το ποσό των 1,349 ευρώ ανά μετοχή.

ΕΥΑΘ: Η διάσπαση των 5 ευρώ έδωσε μία κίνηση στη μετοχή, αλλά όχι με το ρυθμό που θα θέλαμε ή που κατά την άποψή μας έπρεπε. Τώρα θα μας πείτε μα είναι αδάνειστη, βγάζει κέρδη, μοιράζει μερίσματα και ο λαός θέλει turnaround stories, υποθέσεις, ΑΝ, αναδιαρθρώσεις δανείων και τέτοια. Τι να τις κάνουν τις κερδοφόρες… Στα 5,20 ευρώ, αμετάβλητη με υψηλό ημέρας τα 5,26 ευρώ.

LAMDA: Θα δοκιμάσει και πάλι να κλείσει το χάσμα που είχε αφήσει από τη μεγάλη πτώση του Φεβρουαρίου 2020 λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας. Η υπογραφή του Ελληνικού αλλάζει τα δεδομένα και ήδη νομίζουμε πως έχει αρχίσει να αποτυπώνεται.

VIOHALCO: Κοντά σε καλή στήριξη η μετοχή, έχει κάνει μία καλή διόρθωση και μένει να δούμε πως θα αντιδράσει στα τρέχοντα επίπεδα. Σήμερα έδειξε διάθεση αντίδρασης, αφού πλησίασε τα 4,40 ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Ωραία κίνηση σήμερα και θα μπορούσαμε να πούμε πως πλησιάζει σε καλή αντίσταση, αλλά εδώ έχει τρέξει και ο κάθε πικραμένος και είναι από τις λίγες που δεν έχουν δώσει κίνηση. Και μάλιστα οι επενδύσεις που έχει κάνει είναι σε καράβια, όπου να ναύλα έχουν πάει στη στρατόσφαιρα. Άποψη της στήλης είναι πως ήδη θα έπρεπε να δοκιμάζει να σπάσει την περιοχή 1,90-1,95 ευρώ. Αύριο ενημέρωση από τη διοίκηση και έχουμε πολλά να ρωτήσουμε.

CENTRIC: Πάνε οι αγοραστές να κερδίσουν το στοίχημα και να σπάσουν ανοδικά τα 0,34 ευρώ. Νομίζουμε πως το έχουν σχεδόν πετύχει. Υψηλό ημέρας στο κλείσιμο, άνοδος 5,45% και τιμή 0,3480 ευρώ. Ο όγκος στις 312 χιλ. τεμάχια.

FLEXOPACK: Έχει καιρό να μας απασχολήσει λόγω απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος. Είναι όμως μεταξύ των λίγων πλέον φθηνών μετοχών του ΧΑ με βάση τα κέρδη του 2020. Αν φέρει περισσότερα το 2021 τότε το περιθώριο ανόδου μεγαλώνει. Με χαμηλό όγκο στα 8,95 ευρώ.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Εδώ η εικόνα παραμένει ίδια. Τσάμπα η μετοχή, αλλά οι πωλητές δεν την αφήνουν να πάρει ανάσα. Χάνουμε το χρόνο μας και ίσως κακώς την κρατάμε ακόμα στις επιλογές μας. Αλλά με τέτοια ακίνητα δε μπορείς να κάνεις αλλιώς.

INTRALOT: Όπως έχουμε ξαναγράψει με τέτοια αποτίμηση όπου θέλουν την πάνε. Και έχουν να τη δικαιολογήσουν. Δυνατή κίνηση σήμερα και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και στα 0,24 ευρώ με άνοδο 16,50% και όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια.

FRIGOGLASS: Στο +11,11% και στα 0,14 ευρώ η συγκεκριμένη με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια.

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ: Κατοχυρώθηκαν κέρδη όπως αντιλαμβανόμαστε γιατί κάποιες εβδομάδες πριν είχε κάνει σημαντικό όγκο σε χαμηλότερα επίπεδα. Στο -5% και στα 1,90 ευρώ.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Διόρθωση και εδώ 3,77% και κλείσιμο στα 2,04 ευρώ. Δε θέλουμε να μας ακυρώσει την ανοδική διαφυγή που θεωρούμε πως έκανε.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης