Face to Face

Ο Νίκος Μαχλάς στο BN Sports: «Από την αρχή έδειξα προτίμηση στην Ιταλία - Ξεχωρίζω τον Λουκάκου»

Ο Νίκος Μαχλάς στο BN Sports: «Από την αρχή έδειξα προτίμηση στην Ιταλία - Ξεχωρίζω τον Λουκάκου»

Μάτι αυστηρό, αλλά και... Κρητικό. Το γκολ συνώνυμο με το όνομά του. Άγνωστο αν λατρεύει την... pasta, η ποδοσφαιρική Ιταλία, ωστόσο, είναι μέσα στην καρδιά του στο τρέχον ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Η φάση των ομίλων του EURO 2020 πρόσφερε συγκινήσεις, προκρίσεις και στο τέλος γκολ. Άλλες χαιρέτησαν με ψηλά το κεφάλι, άλλες εντυπωσίασαν, σίγουρα όλα τα φαβορί «σφράγισαν» το εισιτήριο για τους «16». Ο «χρυσός» πρώην διεθνής σκόρερ, Νίκος Μαχλάς παρακολουθεί στενά τις αναμετρήσεις στα διάφορα γήπεδα της Ευρώπης και «σκιαγραφεί» στο «BN Sports» φαβορί, αουτσάιντερ και τους επιθετικούς που τον εντυπωσίασαν.

maxlas.jpg

Σαν μία πρώτη, γενική, εικόνα μας αναφέρει: «υπάρχουν ορισμένες καλές Εθνικές, όπως Ιταλία, Γαλλία, το Βέλγιο. Δεν ξεχωρίζει τόσο κάποια ομάδα για να την τιμήσω ως φαβορί. Απλά μου αρέσει περισσότερο ο τρόπος της Ιταλίας». Δεινός φορ, κάτοχος «χρυσού» παπουτσιού ο 48χρονος, βλέπει στενά τις κινήσεις των επιθετικών στο EURO: «καταρχάς τα δύσκολα έρχονται τώρα και εκεί θα φανούν οι πραγματικοί παίκτες. Από τους επιθετικούς, μου αρέσει πολύ ο Ρομέλου Λουκάκου. Είναι σε άλλο επίπεδο. Είναι θηρίο. Λίγο χώρο να του δώσεις είναι εκπληκτικός. Το ίδιο και ο Εμπαπέ. Είναι ασύλληπτοι. Ένα δευτερόλεπτο να τους χάσεις, έχεις τελειώσει».

E4WD86NXMAce0iv.jpg
ΙΤΑΛΙΑ

«Από την αρχή υποστηρίζω και παρακολουθώ περισσότερο την Ιταλία. Για μένα είναι πραγματική ομάδα. Μ’ αρέσει ο τρόπος και το πλάνο τους. Φιλοσοφία επιθετική και σκληρή στην άμυνα. Δεν πάει για το 0-0.
Εμφανίζεται πλέον μία διαφορετική Εθνική Ιταλίας, γιατί έχει αλλάξει και το πρωτάθλημά τους. Παίζουν πιο επιθετικά, δεν φοβούνται τόσο πολύ όπως παλαιότερα. Έχει αλλάξει. Τρεξίματα, πάθος, αυτά είναι τα στοιχεία που τη διακρίνουν πλέον.

Είναι και μεγάλη προσωπικότητα ο Ρομπέρτο Μαντσίνι. Πρόκειται για έναν πολύ καλό διαχειριστή του ρόστερ. Διαλέγει τους καλύτερους και αυτούς που έχουν διάθεση να αγωνίζονται. Φάνηκε και με την Ουαλία, πως χρησιμοποίησε μία εντελώς διαφορετική 11άδα και αυτή είχε δίψα και πάθος. Πέραν του βάθους φυσικά που διαθέτει ως ομάδα. Ο Κιέζα είναι ξεχωριστός, ο Λοκατέλι. Στην άμυνα, οι στόπερ είναι έμπειροι, ξέρουν τι κάνουν. “Σκυλί” ο Ζορζίνιο. Τη θεωρώ λίγο πιο φαβορί από τις υπόλοιπες, αλλά με ανησυχεί κάπως ότι έως τώρα δεν έδωσε δύσκολο αγώνα».

belgium_1.jpg
ΒΕΛΓΙΟ

«Προσωπικά μου είναι ακόμα ερωτηματικό το Βέλγιο. Όταν έπαιζε χωρίς τους Βίτσελ, Αζάρ και Ντε Μπρόινε, ήταν λίγο έξω από τα νερά της. Μόλις μπήκαν ως αλλαγή στο γήπεδο κόντρα στη Δανία για το 2ο ημίχρονο, διαπίστωσε κανείς τι δυνατότητες έχει. Όλοι αυτοί, σε συνδυασμό με τον Λουκάκου στην επίθεση, είναι πολύ δυνατοί. Ειδικά με τον Βίτσελ στο κέντρο, η μπάλα φτάνει πιο εύκολα στην αντίπαλη περιοχή.

Γεγονός είναι πως δεν τις λείπει κάτι. Απλά δεν είναι και το σούπερ φαβορί. Θα κονταροχτυπηθεί με τις άλλες ομάδες. Μπορεί να υπάρχουν ορισμένα ευάλωτα σημεία στην άμυνα, αλλά τα εξισορροπεί με τους παίκτες μεσοεπιθετικά.

Σίγουρα ο Κέβιν Ντε Μπρόινε είναι παίκτης με ποιότητα. Είναι ποδοσφαιριστής με ουσιαστική ποιότητα. Σου προσφέρει πολλά στο γήπεδο. Πάσα, σιγουριά, γκολ. Είναι από τους καλύτερους του τουρνουά, όχι ο καλύτερος. Ολοκληρωμένος, όμως, σε όλα του».

agglia_1.jpgΑΓΓΛΙΑ

«Η Αγγλία μου φαίνεται αργή ομάδα. Είναι οικονομική ομάδα. Με λίγα κερδίζει πολλά από τα παιχνίδια της. Αλλά δεν έχει τη σύγχρονη εικόνα που συνηθίζουμε να παρακολουθούμε. Οι παίκτες δεν έχουν γρήγορη μετάβαση, το καλό τρανζίσιον. Διαθέτει πολύ καλό ρόστερ, οι Στέρλινγκ, Κέιν, Σακά είναι γρήγοροι παίκτες, αλλά μένουν άπαντες στα ρηχά. Έτσι και παίρνεις, έτσι χάνεις, όμως, και τίτλους. Αν προηγηθεί ο αντίπαλος, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι θα μπορέσει να το γυρίσει το ματς. Ευτύχησε να προηγηθεί στις νίκες της, ενώ με τη Σκωτία δεν σκόραρε.


Αναφορικά με τον Γκάρεθ Σάουθγκειτ μου βγάζει κάτι θετικό, μία καλή αύρα. Δείχνει στοιχεία της δουλειάς του στο γήπεδο. Από την άλλη, τον βλέπω λίγο φοβισμένο, είναι πολύ προσεκτικός.

Φυσικά αποτελεί πλεονέκτημα το Wembley. Όσο παίζει εκεί είναι δυνατό χαρτί. Είναι ένα από τα πλεονεκτήματα, αλλά δεν σου δίνει τίτλο».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ.jpgΓ
ΕΡΜΑΝΙΑ

«Η Γερμανία πήρε το θετικό αποτέλεσμα με την Πορτογαλία και είναι στα πάνω της. Αλλά με την Ουγγαρία έδειξε έντονα κενά και πάλι. Με τους μεγάλους σίγουρα τα πάει καλύτερα. Αν δεχτείς γκολ με την Ουγγαρία αγχώνεσαι. Κλείνονται όλοι πίσω, λες ότι μπορείς να μείνεις έξω από τη συνέχεια του θεσμού. Με όποια ομάδα θα έχει η ίδια χώρους, τότε θα παίζει καλύτερα. Γι’ αυτό και την πιστεύω πολύ κόντρα στην Αγγλία. Η “mannschaft” είναι μία υπερ-πλήρης ομάδα. Αν είχε τον Λεβαντόφσκι ως φορ, τότε θα ήταν η καλύτερη του τουρνουά.


Το ζήτημα της άμυνας είναι υπαρκτό. Η άμυνα ανεβαίνει ψηλά και μπράβο τους για τον τρόπο με τον οποίο αμύνονται. Είναι βέβαια πιο εύκολα να πέσουν στην κόντρα, αλλά αυτό σημαίνει κιόλας ότι μόνο έτσι μπορείς να πετύχεις 4 γκολ κόντρα στην Πορτογαλία, με το να πιέζεις ψηλά. Από την άλλη, αν δεν έχεις ταχύτητα μπορείς εύκολα να χάσεις τους παίκτες. Κάτι προσπαθεί να διορθώσει ο Νόιερ ως λίμπερο, μερικές φορές, όμως, δεν είναι αρκετό.

Ο Γιοάχιμ Λεβ θα μπορούσε να ετοιμάσει με καλύτερο τρόπο τους παίκτες κόντρα στην Ουγγαρία. Πρόκειται βέβαια για ξεχωριστή περίπτωση, μιας και αποχωρεί μετά το τέλος του τουρνουά. Είναι θέμα προπονητή η εικόνα το πως μπαίνει η ομάδα στο γήπεδο. Το γεγονός ότι φεύγει και οι παίκτες δείχνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει, είναι από τα καίρια σημεία των Γερμανών. Πιστεύω ότι ο Λεβ αδυνατεί να βρει την ισορροπία μεταξύ των παικτών στο ρόστερ και έτσι η εικόνα της ομάδας δεν είναι αυτή που πρέπει».


cristiano_1.jpg
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

«Θεωρώ ότι ένας Κριστιάνο δεν είναι αρκετός για την Πορτογαλία και ίσως επαναπαύονται όλοι σε εκείνον. Σίγουρα δίνει αυτοπεποίθηση στους υπόλοιπους ο Ρονάλντο. Ένα φάουλ, μία κίνηση μέσα στην περιοχή, στα πέναλτι είναι κρύο αίμα. Προσφέρει διαφορετική ψυχολογία στους συμπαίκτες του, όταν είναι ο ίδιος στο γήπεδο. Αλλά για παράδειγμα ο Μπρούνο Φερνάντες κινείται σε ρηχά νερά και μένει μακριά από τον καλό εαυτό του, ώστε να βοηθήσει ουσιαστικά.


Έβγαλε έναν δύσκολο όμιλο. Κοντράρεται τώρα με το Βέλγιο. Καλύτερος ο αντίπαλος, αλλά η Πορτογαλία είναι έμπειρη ομάδα, μπορεί από το πουθενά να απειλήσει».


espana.jpg
ΙΣΠΑΝΙΑ

«Η Ισπανία απέχει από την ομάδα των προηγούμενων ετών. Δεν σε πείθει πάρα πολύ. Είναι μία καλή ομάδα, η φουρνιά, όμως, δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Απέκτησε βέβαια αυτοπεποίθηση με την 5άρα κόντρα στη Σλοβακία. Της βγήκαν βέβαια όλες οι φάσεις από τα αριστερά. Αλλά δύσκολα θα προχωρήσει. Είναι ευάλωτη ομάδα, μου θυμίζει την Ολλανδία, φοβάται να κάνει το λάθος».

GALLIAA.jpgΓΑΛΛΙΑ

«Αν και οι περισσότεροι την έχουν ως φαβορί, εμένα δεν μου αρέσει η τακτική της. Σίγουρα είναι σφιχτή στο κέντρο, δεν περνάει... κουνούπι και όλοι αμύνονται στην εντέλεια. Εν συνεχεία ψάχνουν την πάσα προς τον Εμπαπέ, μήπως τρέξει αυτός και προλάβει. Δύσκολα θα της βγει αυτό στη συνέχεια του τουρνουά. Γίνεται προβλέψιμη στο παιχνίδι της και κάποια στιγμή θα την κοντράρουν όπως πρέπει. Αν μη τι άλλο διαθέτει ποιότητα, στο ρόστερ υπάρχουν πολύ καλοί παίκτες, αλλά δεν γίνεται να παίζουν όλοι αυτοί μόνο για τον Εμπαπέ.

Ο Πογκμπά από μόνος του δεν αρκεί, γιατί καταρχάς δεν είναι Ντε Μπρόινε που θα σουτάρει, θα μπει στην περιοχή, ενώ είναι και αργός. Ο Μπενζεμά πρέπει να πάρει σωστές πάσες για να βγει στην επιφάνεια και να σκοράρει. Από μόνος του δύσκολα θα κάνεις πρωτοβουλίες. Το παιχνίδι από τα άκρα δεν είναι έντονο, ώστε να επωφεληθεί ο στράικερ. Αν κλείσεις τον άξονα της Γαλλίας, τότε έχει χάσει το παιχνίδι

Κόντρα στην Ελβετία δεν θα έχει πρόβλημα, εντούτοις οι διασταυρώσεις της είναι δυνατά εμπόδια και θα συναντήσει προβλήματα».

CROATIAA.jpg

ΚΡΟΑΤΙΑ

«Την περίμενα να κάνει το μπαμ με τη Σκωτία. Είναι παίκτες που διαθέτουν ποιότητα, αλλά είναι πάντα αυτοί που είναι τόσα χρόνια. Ψυχολογικά είναι αναξιόπιστοι. Άν τους “κάτσει” το ματς, μπορεί να διαλύσουν κάθε αντίπαλο. Αν όχι, άντε να πάμε σπίτια μας, να τελειώσουμε με την αγγαρεία. Είναι καθαρά θέμα διάθεσης. Στο πρώτο ματς (με Αγγλία) δεν έκανε τίποτα. Στο δεύτερο ματς (με Τσεχία) πάλι δεν έκανε τίποτα. Μόνο στο 3ο έβγαλε ποιότητα. Αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό. Είναι εντελώς άγνωστο πως θα εμφανιστεί στη συνέχεια».


ollandia_1.jpg
ΟΛΛΑΝΔΙΑ

«Η αγαπημένη μου Ολλανδία. Προβλέπω δύσκολες καταστάσεις. Το αμυντικό και το επιθετικό στήσιμο δεν είναι τόσο καλό. Τα πήγε καλά στον όμιλο, γιατί ήταν περισσότερο η αδυναμία των αντιπάλων που της επέτρεψε να φανεί δυναμική.


Ο Ντάμφρις να, ξεχωρίζει, αλλά είναι ή του ύψους ή του βάθους. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το μπακ να μπαίνει περιοχή, να παίρνεις γκολ από εκείνον. Εγώ δεξιά θυμάμαι Καφού και Ντάνι Άλβες. Αυτοί ήταν μία ομάδα μόνοι τους.

Στην άμυνα μου λείπει ο Φαν Ντάικ και ο Ντε Λιχτ. Με αυτούς υγιείς η Ολλανδία είναι άλλη υπόθεση. Που είναι η ποιότητα των Ζέεντορφ, Κλάιφερτ, Ντάβιντς, Μπέργκαμπ; Και τότε είχε αμυντικά προβλήματα, αλλά έφτανε τελικό, ασχέτως αν δεν το κατακτούσε. Γιατί είχε υψηλότερη ποιότητα στο κέντρο και προς τα μπρος.

Θεωρώ πως ταβάνι της ομάδας θα ήταν τα ημιτελικά. Μπορεί μέχρι εκεί, αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπορεί να χτυπήσει Εθνικές τύπου Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία».


eriksen.jpg
ΔΑΝΙΑ

«Η ιστορία με τον Κρίστιαν Έρικσεν είναι ένα γεγονός που θα τους το θυμίζει για πολλά χρόνια. Όλοι στενοχωρηθήκαμε και μας σόκαρε η σκηνή. Αυτό είναι και ένα παράδειγμα για να δούμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Και για την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών και ότι δεν είναι μηχανές, με τα τόσα παιχνίδια που παίζουν μέσα στη σεζόν. Αυτό είναι το πιο σπουδαίο που πρέπει να μας μείνει.


Γενικά ως σύνολο, δεν μου γεμίζει το μάτι η Δανία. Πολλά πράγματα συμβαίνουν στην τύχη και δεν πιστεύω ότι έχει ιδιαίτερο πλάνο μέσα στο γήπεδο. Ή ακόμα κι’ αν υπάρχει, δεν ακολουθείται πιστά. Είναι κάπως κατά τύχη όλα».

Ιδού και τα «ξερά» προγνωστικά του για τα ματς της φάσης των «16»:

ΟΥΑΛΙΑ - ΔΑΝΙΑ: Όλα ανοιχτά
ΙΤΑΛΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ: Ιταλία
ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΤΣΕΧΙΑ: Ολλανδία
ΒΕΛΓΙΟ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Βέλγιο
ΚΡΟΑΤΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ: Όλα ανοιχτά (λίγο Ισπανία)
ΓΑΛΛΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ: Γαλλία
ΑΓΓΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Γερμανία
ΣΟΥΗΔΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Σουηδία

Άλκης Τσαβδαράς

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης