Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανέκαμψε λόγω Powell η Wall Street - Σε νέα ιστορικά υψηλά ο Nasdaq

Ανέκαμψε λόγω Powell η Wall Street - Σε νέα ιστορικά υψηλά ο Nasdaq

Βελτιώθηκε η εικόνα στη Wall, νέο υψηλό για Nasdaq

Σχετικά Άρθρα

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν σήμερα 22/6 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό μετά τις νέες διαβεβαιώσεις του προέδρου της Federal Reserve, J. Powell ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό.
Μιλώντας σήμερα σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ο πρόεδρος της Fed επανέλαβε την πεποίθηση του ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σταδιακά.
"Δεν θα αυξήσουμε τα επιτόκια προληπτικά επειδή φοβόμαστε την ενδεχόμενη εμφάνιση του πληθωρισμού.
Θα περιμένουμε για αποδείξεις πραγματικού πληθωρισμού ή άλλων ανισορροπιών", ανέφερε ο Powell.
O κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% έχει έρθει από κατηγορίες όπως τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, "που επηρεάζονται άμεσα από το άνοιγμα της οικονομίας".
"Είναι κατηγορίες που περιμένουμε να σταματήσουν να σημειώνουν άνοδο και σταδιακά να αρχίσουν να υποχωρούν", ανέφερε.
Αυτή είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση του επικεφαλής της Fed από την προηγούμενη Τετάρτη όταν ο Powell ανακοίνωσε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας σχεδιάζουν να ξεκινήσουν να συζητούν την σταδιακή μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων που πραγματοποιεί η τράπεζα για την τόνωση της ανάπτυξης.
Η Fed ανακοίνωσε παράλληλα την προηγούμενη εβδομάδα ότι περιμένει να πραγματοποιήσει δύο αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023, αναγνωρίζοντας έτσι ότι η ραγδαία άνοδος του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες την υποχρεώνει να προχωρήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο στην σύσφιξη της πολιτικής της.

O δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,2% και έκλεισε στις 33.945,58 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη +0,51% στις 4.246,44 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,79% στις 14.253,27 μονάδες

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει δρομολογήσει έρευνα για να αξιολογήσει αν η Google εμπλέκεται σε συμπεριφορά που είναι αντίθετη προς τον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εξεταστεί εάν η Google παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού ευνοώντας τις δικές του διαδικτυακές τεχνολογίες εμφάνισης διαφημίσεων έναντι ανταγωνιστών.
Η έρευνα θα εξετάσει επίσης εάν η Google αποκλείει χωρίς λόγο την πρόσβαση των ανταγωνιστών της στα δεδομένα των χρηστών.
Θα διερευνήσει επίσης το κατά πόσο έχουν γίνει αλλαγές σε ό,τι αφορά τα προσωπικά δεδομένα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διαγραφή κάποιων cookies και της πρόσβασης διαφημιστών σε δεδομένα.
Η private equity εταιρεία Blackstone Group, συμφώνησε για την εξαγορά της Home Partners of America Inc, η οποία αγοράζει και ενοικιάζει μονοκατοικίες, έναντι 6 δισ. δολαρίων, ανέφερε η wall Street Journal επικαλούμενη πηγές.
Η συμφωνία έρχεται μετά από την πανδημία που δημιούργησε ζήτηση για μεγάλα σπίτια στις ΗΠΑ, καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί εργάζονται από το σπίτι.
Η Home Partners κατέχει περισσότερα από 17.000 σπίτια στις ΗΠΑ, ενώ αγοράζει, ενοικιάζει και τελικά δίνει στους ενοικιαστές τη δυνατότητα αγοράς των σπιτιών.
Η Delta Air Lines φέρεται να εξετάζει να προσλάβει περισσότερους από 1.000 πιλότους μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Reuters και Bloomberg καθώς περιμένει σημαντική ανάκαμψη στα αεροπορικά ταξίδια το επόμενο έτος.
Η επιχείρηση συμβούλων Korn Ferry ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το δ' τρίμηνο χρήσης, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και έδωσε αισιόδοξες προβλέψεις για το τρέχον τρίμηνο.
Η GameStop ανακοίνωσε ότι πρόσφερε 5 εκατ. μετοχές για να αντλήσει περίπου 1,126 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

ΗΠΑ: Νέα πτώση στις μεταπωλήσεις κατοικιών τον Μάιο του 2021

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Mάιο για τέταρτο διαδοχικό μήνα.
Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών, οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 0,9% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Απρίλιο στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 5,8 εκατομμυρίων.
Η μέση τιμή μεταπώλησης μιας κατοικίας τον Μάιο ξεπέρασε τα 350.000 δολάρια, επίπεδο που αποτελεί νέο υψηλό.

Παγκόσμιος συναγερμός για την παράλλαξη Δέλτα plus – Τρόμος από τις μεταλλάξεις covid

Την ώρα που οι περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο «τρέμουν» για ενδεχόμενα πισωγυρίσματα και νέες εξάρσεις του κορωνοϊού λόγω της παράλλαξης Δέλτα, η Ινδία προειδοποιεί τώρα για την παράλλαξη Δέλτα plus, η οποία έχει ήδη εντοπιστεί σε τρεις Πολιτείες.
Ινδοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η εν λόγω παράλλαξη - Δέλτα plus – θα μπορούσε να διαφύγει τόσο των εμβολίων όσο και του τείχους ανοσίας, κυρίως λόγω μιας μετάλλαξης που είναι γνωστή και που για πρώτη φορά ανιχνεύθηκε στην παράλλαξη Β (νοτιοαφρικανική).
Μέχρι στιγμής πάντως, οι ινδικές αρχές κάνουν λόγο για μια παράλλαξη, την οποία παρακολουθούν χωρίς να την έχουν ακόμα χαρακτηρίσει ως «παράλλαξη ανησυχίας» καθώς είναι άγνωστο το εάν η εν λόγω παράλλαξη είναι πιο μεταδοτική, αν και ειδικοί επισημαίνουν ότι η Δέλτα plus είναι ικανή να πυροδοτήσει ένα τρίτο κύμα κρουσμάτων.
Πάντως, επιστήμονες τονίζουν ότι δεν είναι μόνο η παράλλαξη Δέλτα και ότι υπάρχουν και άλλες παραλλάξεις που προκαλούν ανησυχία.
Για παράδειγμα, η παράλλαξη Γ (βραζιλιάνικη), η οποία μάλιστα αποδεικνύεται ότι είναι ιδιαίτερα θανατηφόρα στα παιδιά στη Βραζιλία, προβληματίζει ιδιαίτερα τους Αμερικάνους επιστήμονες μια και παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων σε Πολιτείες που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων.

Μόνη προστασία ο πλήρης εμβολιασμός

Ωστόσο, και παρά την ανησυχία που προκαλεί το ενδεχόμενο να υπάρξει μια παράλλαξη του ιού, η οποία δεν θα αντιμετωπίζεται από τα μέχρι τώρα εμβόλια, οι επιστήμόνες υποστηρίζουν πως όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις των εμβολίων δεν έχουν να φοβούνται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
Όπως επισημαίνουν, έως τώρα καμία από τις γνωστές παραλλάξεις δεν έχει την ικανότητα να διαφύγει των εμβολίων εφόσον έχουν γίνει οι δύο δόσεις.
Ωστόσο, υποστηρίζουν πως υπάρχουν παραλλάξεις που έχουν δείξει την ικανότητα – τόσο εργαστηριακά όσο και στην πραγματικότητα – να μολύνουν εκ νέου ανθρώπους που έχουν νοσήσει ή ανθρώπους που έχουν κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου.

Με μικρά κέρδη οι ευρωαγορές

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των καθησυχαστικών δηλώσεων της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό και μετά τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες 21/6 είχαν αντλήσει ώθηση από τις ενθαρρυντικές δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, C. Lagarde για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, αλλά και τις καθησυχαστικές δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη.Η μετακύλιση [των ανοδικών πιέσεων] μπορεί να γίνει «μέσω απευθείας καναλιών όπως τα εισαγόμενα αγαθά από τις ΗΠΑ και μέσω αρκετών έμμεσων μηχανισμών στο εμπόριο και τις προσδοκίες», δήλωσε μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Συνολικά πάντως, ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης «αναμένεται να είναι μέτριος».
Στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, η Lagarde έστειλε ένα ισχυρό σήμα στην αγορά ότι η ΕΚΤ δεν σχεδιάζει να αποσύρει την στήριξη που προσφέρει στην οικονομία, σημειώνοντας ότι είναι ακόμα νωρίς για να συζητηθεί ο περιορισμός των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP).
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,3% στις 456,42 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο +0,2% στις 15.636,33 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε οριακά κέρδη +0,1% στις 6.611,50 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε +0,4% στις 7.090,01 μονάδες.
Στα εταιρικά νέα, ο γαλλικός όμιλος μέσων ενημέρωσης Vivendi αναμένει σήμερα την ψήφο των επενδυτών σχετικά με την προτεινόμενη απόσχιση της εμβληματικής Universal Music Group.

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 3,5 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Ενισχύθηκε περαιτέρω τον Ιούνιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, με τον σχετικό δείκτη να σκαρφαλώνει σε υψηλό 3,5 ετών καθώς βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα όσο προχωρούν οι μαζικοί εμβολιασμοί, επιτρέποντας την άρση των μέτρων περιορισμού.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης για την καταναλωτική εμπιστοσύνη διαμορφώθηκε στο -3,3 τον Ιούνιο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2018. Τον Μάιο ο δείκτης ήταν στο -5,1.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στο -3,0.
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε κατά 1,5 μονάδες στο -4,5, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.

Ανακάμπτει η Ασία

Οι κυριότερες αγορές της Ασίας ανέκαμψαν, με τον ευρύτερος δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού, εκτός Ιαπωνίας, ενισχύθηκε +0,4% με τα κέρδη από τις αρχές του 2021 να ανέρχονται στο 4%.
Ο Asia Dow σημείωσε άνοδο +1,15% στις 3.969 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με κέρδη +3,12%, στις 28.884 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,45% στις 28.361 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +0,8% στις 3.557 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραφε κέρδη 0,4% στις 52.144 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης