πάμε euro

EURO 2020, Ρωσία – Δανία 1-4: Ιστορική πρόκριση, αφιερωμένη στον Έρικσεν!

EURO 2020, Ρωσία – Δανία 1-4: Ιστορική πρόκριση, αφιερωμένη στον Έρικσεν!

2Ος  όμιλος: Σε ένα παιχνίδι που «σημαδεύτηκε» από την απόλυτη υπεροχή της Δανίας και το «σοκαριστικό δίλεπτο» σε Κοπεγχάγη και Αγία Πετρούπολη, η ομάδα του Κρίστιαν Έρισκεν πανηγύρισε τη νίκη έναντι της Ρωσίας με 4-1, και πήρε την πρόκριση στην επόμενη φάση του EURO, εκμεταλλευόμενη το δώρο του Βελγίου!

Μία εξαιρετική Δανία έκανε την εμφάνισή της στο Πάρκεν της Κοπεγχάγης, στην τελευταία αγωνιστική του 2ου ομίλου, με το σύνολο του Χιούλντμαν να αφήνει και επίσημα πίσω του, την σοκαριστική στιγμή που βίωσε με τον Κρίστιαν Έρικσεν στην πρεμιέρα, να δικαιώνει τον επιθετικό τρόπο παιχνιδιού του και να επικρατεί της Ρωσίας με 4-1, χάρη στα τέρματα των Ντάμσγκααρντ, Πόουλσεν, Κρίστενσεν και Μέλε, με τον Τζιούμπα να είχε προσδώσει ενδιαφέρον στο ματς στο 70ο λεπτό!

Με τη νίκη της αυτή μάλιστα, η Δανία απέφυγε να ηττηθεί για τρίτη συνεχόμενη φορά στην φάση των ομίλων, πράγμα που δεν είχε πραγματοποιήσει ποτέ τον 21ο αιώνα, αλλά συνολικά δύο φορές στην ιστορία της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση (1988, 2000), σκόραρε για πρώτη φορά απέναντι στην Ρωσία, έσπασε την αρνητική παράδοση που την ήθελε να μην μπορεί να την κερδίσει (1 ήττα, 1 ισοπαλία μέχρι σήμερα) και πανηγύρισε μία απίστευτη πρόκριση, η οποία θα μνημονεύεται για χρόνια!


Η απόλυτη ισορροπία στο ξεκίνημα, με την Δανία να θέλει και να μην… μπορεί και τον Σμάιχελ να «κερδίζει» τον Γκολόβιν

Με ιδιαίτερα προσεκτικό προσανατολισμό προσέγγισαν αρχικά οι δύο προπονητές την αναμέτρηση, με την Δανία να πατά λίγο καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο του Πάρκεν, στην Κοπεγχάγη, αλλά να αδυνατεί να βρει τους διαδρόμους, προκειμένου να απειλήσει την εστία του Σαφόνοβ.

Απεναντίας, η πρώτη καλή στιγμή της αναμέτρησης προήλθε από λάθος των Δανών στον χώρο του κέντρου, και από την οξυδέρκεια που επέδειξε ο Γκολόβιν για να το εκμεταλλευτεί. Ο Ρώσος μεσοεπιθετικός διένυσε πολλά μέτρα με την μπάλα, αλλά δεν κατόρθωσε να κερδίσει τον Σμάιχελ, με τον Δανό τερματοφύλακα να πραγματοποιεί την 5η του επέμβαση στο τουρνουά!


Το εκπληκτικό ποσοστό κατοχής της μπάλας και το σουτ του Χόιμπιεργκ

Σε έναν ανούσιο μονόλογο της Δανίας εξελίχθηκε το πρώτο ημίχρονο, με το σύνολο του Χιούλμαντ να αγγίζει ένα ποσοστό της τάξεως του 70%, αναφορικά με την κατοχή της μπάλας, μην μπορώντας όμως να πραγματοποιήσει ούτε μία τελική προσπάθεια εντός στόχου.

Αντιθέτως, οι Δανοί παρουσιάζονταν νευρικοί, «πέφτοντας στην παγίδα» των Ρώσων, οι οποίοι καθυστερούσαν, όταν τους δινόταν η ευκαιρία, και έπαιζαν ιδιαίτερα σκληρά, με τον Κουντριάσοβ να τιμωρείται πριν από την συμπλήρωση μισής ώρας (28ο λεπτό) με κίτρινη κάρτα, για επικίνδυνο παιχνίδι!

Παρά ταύτα, δύο λεπτά μετά, ήρθε αισίως και η  πρώτη απειλή των Δανών, η οποία προήλθε από τον ποδοσφαιριστή που βρίσκεται στην δεύτερη θέση της κατάταξης στο EURO, για τις δημιουργικές του ικανότητες.

Ο λόγος για τον Χόιμπιεργκ, ο οποίος σούταρε εκτός περιοχής και λίγο έλειψε να βρει στόχο και να αναπληρώσει για το χαμένο πέναλτι της πρεμιέρας. Αυτή ήταν μάλιστα η 44η τελική προσπάθεια της Δανίας σε ολόκληρο το τουρνουά, με το μόλις ένα γκολ της, ως εκείνη την στιγμή, να φάνταζε ελάχιστο!


Η δικαίωση της Δανίας με την «γκολάρα» του
Ντάμσγκααρντ, σε ένα έντονο τρίλεπτο πίεσης

Ο χρόνος κυλούσε, η πίεση εντεινόταν και η Δανία άρχισε να «σφυροκοπεί» εντονότερα τους Ρώσους, ζητώντας απεγνωσμένα αυτό που δικαιούνταν! Άμεση συνέπεια της τρίλεπτης πίεσης που άσκησε αποτέλεσε η πιστοποίηση της υπεροχής της, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο Ντάμσγκααρντ (νεότερος ποδοσφαιριστής που σκοράρει ποτέ για την Δανία) πραγματοποίησε ένα εξαιρετικό σουτ εκτός περιοχής στο 38ο λεπτό, δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Σαφόνοβ, η Δανία πήρε το προβάδισμα και το ξέσπασμα των πανηγυρισμών στο κατάμεστο, με φίλους της, Πάρκεν, ήταν αναμενόμενο!

Λίγο έλειψε μάλιστα, το μομέντουμ της Δανίας να της αποφέρει ακόμη ένα γκολ, πέντε λεπτά πριν από την ολοκλήρωση του ημιχρόνου, με τον Βέστεργκααρντ όμως να αστοχεί και να μην κατορθώνει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το 3ο κόρνερ της ομάδας του στο πρώτο σαραπεντάλεπτο!


Το ευκολότερο γκολ στην καριέρα του Πόουλσεν

Ανάλογη ήταν η εξέλιξη της αναμέτρησης και με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, με την Δανία να παρουσιάζεται ξανά κινητικότερη,  και να αναζητά ένα δεύτερο γκολ, προκειμένου να «κλειδώσει» τη νίκη και να αυξήσει τις πιθανότητές της για πρόκριση στην επόμενη φάση, σε περίπτωση που το Βέλγιο της έκανε... μία χάρη.

Την προσπάθειά της αυτή φρόντισε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο η Ρωσία και συγκεκριμένα ο Φερνάντες, ο οποίος προέβη σε ένα «δώρο» που δεν δίστασε να εκμεταλλευτεί ο Πόουλσεν και να σημειώσει το ευκολότερο γκολ της καριέρας του. Με το γκολ του αυτό μάλιστα, ο Δανός πέτυχε το 2ο του στην διοργάνωση και έφερε σε απόλυτη ισορροπία το παθητικό τερμάτων της ομάδας του (3-3)!


Το κοντράστ συναισθημάτων σε ένα ανεπανάληπτο δίλεπτο που «σόκαρε» τους Δανούς

Και ενώ όλα έμοιαζαν ιδανικά για την Δανία, ακολούθησε ένα εκπληκτικό δίλεπτο, το οποίο προσέφερε απλόχερα συγκινήσεις στους φίλους των τυπικά φιλοξενούμενων.

Το Βέλγιο βρήκε γκολ στην Αγία Πετρούπολη απέναντι στην Φινλανδία στο 68ο λεπτό της αναμέτρησης με τον Λουκάκου, η Δανία προκρινόταν, αν το σφύριγμα της λήξης ερχόταν σε εκείνο το σημείο των αγώνων, και ένα λεπτό μετά η Ρωσία κέρδισε πέναλτι, το οποίο προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του Σμάιχελ!

Οι Ρώσοι το εκμεταλλεύτηκαν, ο Τζιούμπα «έγραψε ιστορία», όντας ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την χώρα του και οι Δανοί έμειναν να αναρωτιούνται πως τα πράγματα άλλαξαν τόσο γρήγορα…


Γκολ η Δανία, γκολ το Βέλγιο και πρόκριση αφιερωμένη στον Έρικσεν

Παρόλα αυτά, η ιστορία έδειχνε πως ό,τι και να γινόταν σήμερα στο Πάρκεν, οι Δανοί με κάποιο τρόπο θα κατάφερναν να πάρουν την πρόκριση! Το Βέλγιο σκόραρε ξανά, το γκολ του αυτή την φορά μέτρησε και η Δανία βρήκε εκ νέου την χαμένη της ψυχολογία.


Πέτυχε ένα εκπληκτικό γκολ με τον Κρίστιενσεν στο 80, ύστερα από ένα λεπτό που σημαδεύτηκε από τις τρεις συνεχόμενες επεμβάσεις του Σαβόνοφ, και «υπέγραψε» την πρόκρισή της με το γκολ του Μέλε τέσσερα λεπτά αργότερα.


Μία ανεπανάληπτη πρόκριση, που βεβαίως είναι αφιερωμένη στον Κρίστιαν Έρικσεν από την αποψινή, εκπληκτική Δανία!

Ρωσία (Στ. Τσερτσέσοβ): Σαφόνοβ, Φερνάντες, Ντιβέεβ, Τζίκια, Κουντριάσοβ (67’ Καραβλαεβ), Κουζιάεβ (67’ Μούχιν), Οζντόεβ, Ζόμπνιν, Μίραντσουκ (61΄Σομπόλεβ), Τζιούμπα, Γκολόβιν

Δανία (Κ. Χιούλμαντ): Σμάιχελ, Κρίστενσεν, Κγιάερ, Βέστεργκααρντ, Βας, Χόιμπεργκ, Ντιλέινι (Γιένσεν 86’), Μέλε, Μπρέιτγουεϊτ (85’ Κορνέλιους), Πόουλσεν, Ντάμσγκααρντ (72’ Νόργκααρντ)


2ος ΟΜΙΛΟΣ

Φινλανδία - Βέλγιο 0-2
Ρωσία - Δανία 1-4

Η τελική βαθμολογία

1. Βέλγιο 9 (7-1)
2. Δανία 3 (5-4)
3. Φινλανδία 3 (1-3)
4. Ρωσία 3 (2-7)

Δημήτρης Μανάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης