Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Ικανοποιητική πρόοδος στις συνομιλίες για τη νέα στρατηγική στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Lagarde: Ικανοποιητική πρόοδος στις συνομιλίες για τη νέα στρατηγική στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ
Ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό αναμένεται να επικαιροποιηθεί και θα οριστεί στο 2%
Σχετικά Άρθρα

«Ικανοποιητική πρόοδος» κατεγράφη στη συνάντηση των υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το Σαββατοκύριακο (19 – 20/6/2021) ως προς την αναμόρφωση των στρατηγικών στόχων της και την κλιματική αλλαγή, όπως δήλωσε η επικεφαλής της Christine Lagarde.
Τα 25 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ συγκεντρώθηκαν σε ένα ξενοδοχείο κοντά στη Φρανκφούρτη προκειμένου να δώσουν ώθηση στην πρώτη αναθεώρηση της τράπεζας για την προσέγγισή της στη νομισματική πολιτική εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, την οποία σκοπεύει να ολοκληρώσει το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αναφέρει το Reuters.
H Lagarde δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες για το αποτέλεσμα των συνομιλιών, λέγοντας μόνο ότι κάλυπταν τον στόχο του πληθωρισμού και τον χρονικό ορίζοντα της ΕΚΤ, τη σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της νομισματικής πολιτικής αλλά και τον εκσυγχρονισμό της κεντρικής τράπεζας.

«Ικανοποιητική πρόοδος»

«Χαίρομαι που καταφέραμε να έχουμε σε βάθος συζητήσεις και σημειώσαμε ικανοποιητική πρόοδο στη διαμόρφωση των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της μελλοντικής μας στρατηγικής για τη νομισματική πολιτική», δήλωσε
η Lagarde.
Η σχετική συζήτηση άρχισε το 2020 αλλά στη συνέχεια καθυστέρησε λόγω της πανδημίας.
Η αναθεώρηση στρατηγικής πυροδότησε μια δημόσια συζήτηση μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Ο στόχος του πληθωρισμού

Ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, ο οποίος επί του παρόντος τίθεται «κάτω αλλά πλησιάζει το 2%», φαίνεται σχεδόν βέβαιος ότι θα επικαιροποιηθεί και θα οριστεί στο 2%, με ανοχή για υπέρβαση μετά από περιόδους βραδείας αύξησης των τιμών.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να εξετάσει εναλλακτικά μέτρα για τον πληθωρισμό και να λάβει υπόψη το αυξανόμενο κόστος στέγασης για τα νοικοκυριά.
Η κλιματική αλλαγή, ένας παράγοντας που επιθυμεί να ενσωματώσει η Lagarde, είναι πιθανό να γίνει μέρος των εκτιμήσεων της κεντρικής τράπεζας ενδεχομένως και με τη μορφή ομολόγων, ώστε να ευνοηθούν οι εταιρείες που έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα ή καταβάλλουν προσπάθειες για τη μείωσή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης