Basket Talk

NBA: Η μεγάλη ευκαιρία του Γιάννη να φέρει το πρωτάθλημα στο Milwaukee μετά από 50 ολόκληρα χρόνια

NBA: Η μεγάλη ευκαιρία του Γιάννη να φέρει το πρωτάθλημα στο Milwaukee μετά από 50 ολόκληρα χρόνια
Δεν υπάρχει ακλόνητο φαβορί, όμως οι Bucks συνδυάζουν σε κομβικό timing ικανότητα και… τύχη.
Σχετικά Άρθρα

Τα «Ελάφια» ολοκλήρωσαν τον… άθλο, επιστρέφοντας από το 2-0 κόντρα στους Nets, για να δώσουν ξανά το «παρών» στους Τελικούς της Ανατολής μετά από απουσία ενός έτους. Στην παρούσα φάση οι Bucks φαίνεται πως είναι η πιο έτοιμη ομάδα της postseason. Έχουν αποκλείσει το μεγάλο -αλλά και λαβωμένο- φαβορί για τον τίτλο, έχουν αποβάλει το κλίμα αμφισβήτησης και εσωστρέφειας και ταυτόχρονα, αποφεύγουν… μαεστρικά τους τραυματισμούς που δημιουργούν ανά πάσα ώρα και στιγμή νέα δεδομένα.


Το… απόστημα που άφησε η φετινή -διάρκειας μόλις 40 ημερών- offseason ήταν εμφανές από την αρχή της χρονιάς. Ανέλπιστα, οι τραυματισμοί που παρατηρήθηκαν στην κανονική διάρκεια, έγιναν κανόνας και στα playoffs. Η δυναμική της Δύσης αλλοιώθηκε δραματικά, με τους πρωταθλητές Lakers γνωρίζουν την έξοδο από τον πρώτο γύρο χωρίς να έχουν στο 100% τους LeBron και Davis, το Denver, του MVP Jokic, να έχει «ταβάνι» χωρίς τον Jamal Murray, μέχρι και τους Clippers, που θα αγωνιστούν σε λίγες ώρες στο Game 1, χωρίς τον Kawhi Leonard που δεν ταξίδεψε στο Phoenix λόγω του τραυματισμού του στο δεξί γόνατο.

Η Ανατολή μπορεί να μην θυμίζει… νοσοκομείο, αλλά το γεγονός ότι η πιο διαφημισμένη τριάδα της Λίγκας κατάφερε να αγωνιστεί μαζί μόλις 43 δευτερόλεπτα θα πρέπει να θεωρείται αρκετό. Το Milwaukee, στερείται μονάχα την προσφορά του, χρήσιμου αλλά και συμπληρωματικού, Donte DiVincenzo. Η ομάδα του Γιάννη χρειάζεται ακόμα 8 νίκες για να κατακτήσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από το 1971, όταν οι Kareem Abdul-Jabbar και Oscar Robertson έφεραν στο Wisconsin τον μοναδικό του τίτλο. Τον πρώτο τους αντίπαλο θα τον γνωρίζουν το πρωί της Δευτέρας, με τη λήξη του Game 7 στο Wells Fargo Center ανάμεσα σε 76ers και Hawks.

Σενάριο 1ο: 76ers – Bucks (Τελικοί Ανατολής)  
medium_2021-06-19-bb9debf136.jpg
Το σύνολο του Doc Rivers αν και έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά στη σειρά με την Atlanta, συνεχίζει να είναι το φαβορί. Θα μπορούσε ήδη να έχει πάρει την πρόκριση αν δεν «αυτοκτονούσε» στο Game 5 όπου και απώλεσε διαφορά 26 πόντων. Αγωνιστικά, είναι μια αρκετά ισορροπημένη ομάδα με τον Embiid να ηγείται, τον Simmons να έχει μια all-around παρουσία και τους Harris και Curry να υποδύονται άριστα το ρόλο του x-factor. Το μέγεθος της πεντάδας των 76ers είναι πιθανό να προβληματίσει τους Bucks, αφού η Philadelphia έχει κορμιά σε ρακέτα και περιφέρεια που μπορούν να εμποδίσουν το πεδίο δράσης του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Danny Green, αυτή τη στιγμή είναι τραυματίας μετά από πόνους στη γάμπα, αλλά αναμένεται να επιστρέψει μέσα στην εβδομάδα. Οι 76ers δεν είναι η ομάδα που κατέκτησε το πρώτο seed της Ανατολής. Εμφανίζει τρομερή αστάθεια σε ορισμένες στιγμές του αγώνα και σίγουρα δεν πρέπει να τρομάζει τους Bucks.

Σενάριο 2ο: Bucks – Hawks (Τελικοί Ανατολής)
https___soaringdownsouth.com_wp-content_uploads_getty-images_2017_07_1052634592-1.jpeg
Αν τα «Γεράκια» φύγουν με το «διπλό» θα είναι οι επόμενοι αντίπαλοι του «Greek Freak» συνεχίζοντας μια overachieving χρονιά. Ο Trae Young είναι σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά μόνος του δύσκολα θα μπορέσει να πλήξει τους Bucks που έχουν επιλογές να περιορίσουν όλους τους υπόλοιπους παίκτες του Nate McMillan. Τα αργά πόδια και το δύσκαμπτο κορμί του Capela δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον Έλληνα superstar, που θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει αριθμούς εφάμιλλους της σειράς κόντρα στους Nets. Ταυτόχρονα, οι Hawks (41-31) είναι και η μοναδική ομάδα από τις εναπομείναντες με χειρότερο ρεκόρ από το «Ελάφια» (46-26), που σημαίνει πως σε πιθανή αναμέτρηση τους, οι Bucks θα έχουν το πλεονέκτημα της έδρας, με το Fiserv Forum να μένει μέχρι στιγμής απόρθητο στα playoffs (6-0). Η Atlanta αποτελεί με αισθητή διαφορά τον πιο εύκολο πιθανό αντίπαλο για το σύνολο του Mike Budenholzer.

Σενάριο 3ο: Suns – Bucks (Τελικοί)
untitled-design-75.png
Οι Suns είναι η ομάδα που μέχρι στιγμής έχει την πιο εύκολη postseason με ρεκόρ 8-2. Απόρροια πιστικών εμφανίσεων ή και… συγκυριών. Για να φτάσουν μέχρι τους Τελικούς, έπρεπε στον πρώτο γύρο να ξεπεράσουν τους Lakers και μετέπειτα τους Nuggets. Ομάδες εμφανώς επηρεασμένες από τραυματισμούς. Επόμενο εμπόδιο είναι οι Clippers, που επίσης θα στερηθούν -τουλάχιστον για τα πρώτα παιχνίδια- τον ηγέτη τους, Kawhi Leonard. Είναι πολύ πιθανό η πραγματική αξία των «Ήλιων» να έχει υπερεκτιμηθεί. Πρόκειται για μια εξαιρετική ομάδα που ωστόσο δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής έναν πλήρη αντίπαλο. Ο Booker δείχνει συνεπής στο σκοράρισμα, ο Ayton έχει βελτιώσει το παιχνίδι του προσθέτοντας μαχητικότητα, οι Crowder, Bridges, Payne θα είναι πάντα χρήσιμοι και για το τέλος μένει και ο άνθρωπος που «μεταμορφώνει» κάθε αγωνιστικό του περιβάλλον, ο Chris Paul. Ο «CP3» είναι εκτός δράσης ακολουθώντας το πρωτόκολλο ασφαλείας για τον κορονοϊό. Θα επιστρέψει άμεσα αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο επηρεασμένος θα είναι στην επανεμφάνιση του. Πάντως, και με τον 36χρονο guard στο 100% της απόδοσης του, οι Suns δύσκολα θα έπαιρναν τον τίτλο του φαβορί σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν αυτούς τους Bucks.

Σενάριο 4ο: Clippers-Bucks (Τελικοί)
kawhi-leonard-paul-george-getty-052921-ftrjpg_35rsflzuhegj1k0z2qhom9uye.jpg
Οι υγιείς Clippers αποτελούν την υπ’ αριθμόν ένα απειλή για τον Γιάννη Αντετούνμπο. O Paul George έχει επιστέψει στις καλές εμφανίσεις, ο Reggie Jackson δείχνει «αναγεννημένος» με την κατάσταση του «Cyborg» να αποτελεί τον ρυθμιστικό παράγοντα για το μέλλον της ομάδας του Tyronn Lue. O Leonard ήταν αυτός που είχε… σβήσει τον Γιάννη στα playoffs του 2019 «μιλώντας» παράλληλα στις κρίσιμες στιγμές. Θα χάσει τα δύο πρώτα παιχνίδια των Δυτικών Τελικών αλλά η επιστροφή είναι πολύ πιθανό να αλλάξει τα δεδομένα της σειράς. Από τα 5 ρόστερ που συνεχίζουν στην postseason, αυτό των Clippers έχει το προνόμιο να διαθέτει έναν clutch ηγέτη που πρωταγωνιστεί με την ίδια ευκολία και στα δύο άκρα του γηπέδου. Ο τελευταίος εκπρόσωπος του Los Angeles είναι… διψασμένος για την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της ιστορίας του. Όμως για να φτάσει μέχρι τους Τελικούς, θα πρέπει πρώτα να περάσει από το Phoenix, που στην προκυμμένη περίπτωση είναι ισχυρός... σύμμαχος για το μέλλον των Bucks.

Συνοψίζοντας, αν στην αρχή της χρονιάς υποστήριζε κάποιος πως το Milwaukee θα ήταν μέσα στα 1-2 μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, δύσκολα θα γινόταν πιστευτός. Ακόμη μεγαλύτερη δυσπιστία υπήρχε πριν μερικές μόλις μέρες, όταν οι Bucks γυρνούσαν στο Wisconsin μετά από δεύτερη διαδοχική ήττα από τους Nets με διαφορά 39 πόντων. Όμως οι -εν γένει- ανατροπές είναι αναπόσπαστο στοιχείο του αθλητισμού και το NBA θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Η ομάδα που ενδεχομένως μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στους Bucks είναι οι Clippers. Αλλά το… ραντέβου τους θα πραγματοποιηθεί εάν και μόνο ξεπεράσουν τα εμπόδια των 76ers/Hawks και Suns αντίστοιχα. Franchise-φόβητρο δεν υπάρχει. Ούτε ομάδες-δυναστείες έχουν απομείνει. Ούτε «Βασιλιάδες». Μόνο πέντε… υπήκοοι που μάχονται -τρόπον τινά- επί ίσοις όροις.

Πάνος Σταμούλης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης